Synnytystarinat 01.11.2020 Päivitetty 02.11.2020

Ella ehti tilata kyydin sairaalaan, mutta synnytti etupihalleen: ”Taksikuski seurasi tapahtumia autosta”

Naapuri kiiruhti kätilöimään, kun huomasi ikkunasta synnytystohinaa. Kirjoitus osallistui Kaksplussan synnytystarinakisaan.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

”Meidän tyttö syntyi nopeasti. Niin nopeasti, ettemme ehtineet sairaalaan. Luulin, että tällaista tapahtuisi vain elokuvissa, enkä tosiaan osannut odottaa tätä omalle kohdalle.

Keskiviikkoiltana raskausviikolla 40+4 alkoi supistella epäsäännöllisesti. Päivä oli ollut vauhdikas, eikä ennakoivia merkkejä synnytyksestä ollut ilmassa. Supistukset olivat melko lyhyitä, mutta alkoivat pikkuhiljaa napakoitumaan ja säännöllistymään. Puoli yhdeksän aikaan pystyin vielä supistuksista huolimatta normaalisti lukemaan esikoiselle iltasatuja ja laulamaan iltalauluja.

Kymmenen aikaan aloin kellottaa supistuksia. En silloin ollut vielä varma, tulisiko tänä yönä lähtö Naistenklinikalle, vai oliko tämä vielä synnytyksen latenssivaihetta, joka pian laantuisi. Supistuksia tuli parin minuutin välein, kestoltaan 45–55 sekuntia ja selvisin niistä hyvin hengittelemällä. Kun kello läheni yhtätoista, pyysin miestäni soittamaan Naikkarille, että pääsisin näytille ja saisin tietää missä mennään. Lupasivat ottaa minut vastaan, vaikkeivät lapsivedet olleet menneet.

En ollut ottanut Panadolia, käyttänyt kivunlievitykseen suihkua tai mitä yleensä suositellaankaan ensin tekemään. Mies soitti meille taksin, vaihdoin shortsit housuihin, puin takin päälle ja menimme pihalle taksia odottelemaan.”

Ulkona kyytiä odotellessa Ella tiesi, että vauva tulee saman tien. Kuvituskuva.

Ulkona kyytiä odotellessa Ella tiesi, että vauva tulee saman tien. Kuvituskuva.

”Kun pääsimme pihalle ja tuli seuraava supistus, minulle iski voimakas ponnistamisen tarve. Sanoin miehelle, että tämä vauva tulee NYT. Mies soitti kello 23.24 ambulanssin, joka oli kuulemma kolmen minuutin ajomatkan päässä.

Lapsivedet menivät sen puhelun ja supistuksen aikana. Tunsin, että pää on jo tulossa.

Ambulanssi kurvasi pihaan, supisti, ponnistin, pää ulkona.

Mies sai puhelimessa ohjeita. Hän levitti pyyhkeen maahan, laski minulta housut alas ja auttoi minut pyyhkeelle makaamaan. Joku naapureista oli kuullut ikkunasta, että täällä on tilanne meneillään, ja tuli auttamaan. Kertoi olevansa sairaanhoitaja. Ambulanssi kurvasi pihaan, supisti, ponnistin, pää ulkona. Paikalle saapunut taksikuski seurasi tapahtumia taksista.

Seuraavalla supistuksella loput tytöstä ulkona, syntymäajaksi merkattiin 23.33. Juuri ja juuri ehtivät ensihoitajat koppaamaan, eikä mieheni tai entuudestaan tuntemattoman sairaanhoitajanaapurini tarvinnut toimia kätilönä. ”

Lue myös: Näin kätilöit autossa

Yksi kenkä jalassa

”Vauva rääkäisi ja sai paikalle saapuneelta lääkäriltä 10 pistettä. Vauva paitani alla minut nostettiin ambulanssiin, jolla ajoimme pillit päällä Naikkarille, istukka syntyi matkalla. Minulla oli vielä housut nilkoissa, nahkatakki päällä ja yksi kenkä jalassa, kun pääsimme perille.

Vauvan kanssa molemmat voimme hyvin, mikä on tärkeintä. Kokonaisuutena olen tyytyväinen synnytykseeni. Sain jopa toivomani luomusynnytyksen, vaikkakin hieman eri tavalla, kuin mitä etukäteen suunnittelin. Eniten tyytyväinen olen mieheni toimintaan – hän pärjäsi uskomattoman hyvin paineen alla, enkä olisi pärjännyt ilman häntä.”

Ella 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X