Raskaus 09.03.2016 Päivitetty 09.03.2020

Synnytysvalmennus: mitä eroa on neuvolan valmennuksella ja yksityisillä synnytysvalmennuksilla?

Minkälaista valmennusta saa neuvolan synnytysvalmennuksesta, yksityisestä ryhmävalmennuksesta ja henkilökohtaisesta yksilövalmennuksesta? Otimme selvää.

Teksti
Ninni Sandelius
Kuvat
iStock

Synnytysvalmennus on perinteisesti ollut neuvoloiden tuoreille vanhemmille järjestämä tapahtuma.

Suomeen on kuitenkin rantautunut myös uusi ilmiö: neuvoloiden lisäksi monet yrittäjät tarjoavat valmennuksia lasta odottaville. Miten yksityinen synnytysvalmennus eroaa neuvolatädin opastuksesta?

Neuvolan synnytysvalmennus: vauvanhoito läpi tunnissa

Tamperelaisen Tipotien sosiaali- ja terveysaseman kokoushuone on täynnä raskaana olevia naisia ja heidän puolisojaan. Käynnissä on synnytysvalmennus.

Pyynikin neuvolan terveydenhoitaja Sanna Helander aloittaa perhevalmennuksen esittelykierroksella.

Jäbä, Sipsi ja Saatanan sikiö, äidit kertovat vauvojensa työnimiä.

Tampereen neuvoloissa odottava perhe saa yksilöllistä synnytysvalmennusta terveydenhoitajan vastaanotoilla. Lisäksi pidetään ryhmämuotoista valmennusta. Parisuhteelle ja vanhemmuudelle, synnytykselle, vauvanhoidolle ja imetykselle on kullekin oma synnytysvalmennuskertansa. Tapa on yleinen koko maassa.

Lue myös: 12 asiaa, mitkä on hyvä tietää synnytykseen valmistautuessa

Power point -esitys ja ryhmätöitä

Tänään käsitellään vauvanhoitoa. Asiaa on paljon, aikaa vain tunti. Synnytysvalmennus alkaa power point -esityksellä lapsen ja vanhemman välisestä vuorovaikutuksesta. Sanna kertoo, että suhde vauvaan syntyy vähitellen, eikä tunteiden hidasta syttymistä pidä säikähtää.

Osallistujat pohtivat ryhmissä, mitä tarvikkeita vastasyntynyt tarvitsee. Pitääkö vauvalle hankkia oma pyykkikori vai voiko vauvanvaatteet laittaa omien hikisukkien sekaan? Voi laittaa. Tarvitseeko vauva tuttia? Ehkä ei. Kullakin vauvalla on erilainen imemistarve.

Sanna käyttää synnytysvalmennuksissa toisinaan omaa rekvisiittaa. Tällä kertaa hän on ottanut mukaan omilla lapsillaan käyttämänsä kantorepun ja -liinan. Hän havainnollistaa niiden käyttöä vauvanuken avulla.

Lopuksi hän näyttää halukkaille kädestä pitäen, mikä on näppärin kylvetysote.

Lue myös: Hypnosynnytys voi auttaa synnytyskipuun
Keskustele: Minkälainen on hyvä synnytysvalmennus?

Riittääkö tunti?

Esikoistaan odottava Pia Järviö, 23, osallistuu neuvolan synnytysvalmennukseen puolisonsa Eetu Rauhalan, 24, kanssa. Pialle valmennus on tuonut varmuutta. Hän toivoisi, että synnytysvalmennuksessa saisi mahdollisimman paljon käytännön ohjausta.

– On hyvä, kun voi kokeilla kaikkea omin käsin eikä vain katsoa ja kuunnella.

Synnytysvalmennus on tunneista se, jota Pia on odottanut eniten. Hän miettii, miten tunti riittää.

– Toivon, että saisin paljon tietoa siitä, miten toimitaan, jos synnytys käynnistetään tai lapsi on perätilassa. Kun saan tietoa, en huolestu, jos jotain erityistä tulee synnytyksessä eteen.

Pariskunnan mielestä miehille voisi järjestää oman valmennuskerran isyysteemalla.

– Naisten ympärillä hössötetään muutenkin, ja miesten huolet voivat jäädä huomiotta. Sitten voisi kotonakin käydä enemmän valistunutta keskustelua, Pia pohtii.

Pia ei ole harkinnut yksityistä synnytysvalmennusta. Hänestä terveydenhoitajan kanssa keskustelu on hyödyllisin tapa saada tietoa.

Lue myös: Näin valmistaudut synnytykseen

Leikkejä ja tehtävärasteja

Tampereen neuvoloissa synnytysvalmennis kehittyy: ohjataan toiminnalliseen ja vuorovaikutteiseen suuntaan. Se tarkoittaa esimerkiksi tutustumisleikkejä, ryhmätöitä ja tehtävärasteja.

Neuvolan terveydenhoitajat suhtautuvat toisten tahojen synnytysvalmennuksiin myönteisesti. Ne toimivat neuvolan valmennuksen lisätukena.

– On hienoa, että asiakkaat saavat apua neuvolan synnytysvalmennuksesta, mutta ei haittaa, jos etsii syventävää tietoa muualta. Ihmiset käyttävät muutenkin nykyään paljon yksityisiä terveyspalveluita, Sanna sanoo.

Jotkut vaihtoehtoiset synnytysvalmennukset tarjoavat myös neuvolan ohjeita kritisoivia näkemyksiä ja hoitomuotoja, jotka eivät perustu virallisiin suosituksiin tai tieteelliseen tutkimukseen. Sanna ei ole tällaiseen törmännyt, mutta tietyt kuohunnat kantautuvat myös terkkarin korviin.

– Olen huomannut, että rokotekriittisyys on lisääntynyt. Toivon, että vanhemmat etsisivät tietoa luotettavista ja virallisista lähteistä.

Sannan synnytysvalmennuksessa puhutaan esimerkiksi perhepedin hyvistä ja huonoista puolista tai siitä, että koliikkioireisiin voi halutessaan kokeilla vyöhyketerapiaa.

– Terveydenhoitaja on vastuussa siitä, että työ pohjautuu lakiin ja suosituksiin. Sellaisissa asioissa, joista ei ole vauvalle haittaa, perhe voi aivan hyvin tehdä omia valintoja.

Lue myös: Mitä tapahtuu synnytyksen jälkeen

—————————

Yksityinen synnytysvalmennus: Akupisteiden painantaa ja hengitysharjoituksia ryhmässä

Ilmapatjat natisevat, kun viimeisillään raskaana olevat naiset asettuvat mukavaan asentoon. Tamperelaiselle perhekeskukselle Napapiirille on saapunut yhdeksän pariskuntaa. Kätilö, synnytysvalmentaja Silja Seppäsen synnytysvalmennus alkaa.

Aluksi Silja puhuu naisen asemasta äitinä ja synnytyskulttuurin medikalisaatiosta sekä aktiivisesta synnytyksestä.

Lue myös: Perhevalmennus

Muista rakkaushormoni!

Silja käy läpi synnytyksessä erittyviä hormoneja ja niiden vaikutusta synnytyksen kulkuun. Hän neuvoo pitämään oksitosiinin eli rakkauden hormonin tason korkealla.

– Isän tehtävä on huolehtia siitä, että äitiä ei pelota ja että synnytyssalissa on hyvä ilmapiiri, hän korostaa.

Silja neuvoo synnytysvalmennuksessa akupisteitä, joita painamalla isä voi lievittää synnytyskipua. Pariskunnat kokeilevat hanakasti eri niksejä. Silja kehottaa hyödyntämään erilaisia kivunlievitysmuotoja. Jos äiti menee sietokykynsä yli, se ei ole hyväksi vauvalle eikä äidille.

– Kipua pitää hoitaa aina. Synnytyksessä on kyse luottamuksesta, rentoutumisesta ja rakastamisesta, ei kipukynnyksestä.

Silja laittaa 3,5 kiloa painavan vauvanuken kiertoon. Varsinkin miesten katse kirkastuu ja suu menee hymyyn. He käsittelevät nukkea hellästi. Pian oma vauva on sylissä, he taitavat pohtia.

Lue myös: Aktiivinen synnytys: näin Viivin hypnosynnytys sujui

Synnytysvalmennus pitää sisällään hengitysharjoituksia

Seuraavaksi synnytysvalmennus pitää sisällään hengitysherjoituksia. Nenän kautta sisään, suun kautta pidempään ulos. Parit istuvat sylikkäin tai loikovat kainalokkain ja hengittelevät samaan tahtiin. Silja neuvoo pitämään matalaa ääntä uloshengityksessä.

– Höääähhh, hän möhisee ja valmennettavat toistavat.

Silja kertoo myös ponnistustekniikasta ja erilaisista synnytysasennoista. Lopuksi hän vielä rohkaisee tulevia isiä. Äiti vaistoaa herkästi mielialoja ja alkaa huolehtia isän tarpeista jopa synnytyssalissa.

– Äidin pitää saada olla isän kannateltavana, Silja muistuttaa.

Lue myös: Lukijat kertovat: näin selätin synnytyspelon
Keskustele: Synnytys ja hengitys

Hoida naista kuin ystävää

Siljan yritys toimii Tampereen lisäksi Helsingissä ja Jyväskylässä. Hän työskenteli aiemmin kätilönä Australiassa ja Jyväskylässä. Yksityiseksi valmentajaksi Silja ryhtyi, koska halusi tehdä työtään muualla kuin sairaalassa.

– Halusin tutustua äiteihin ja antaa heille tarpeeksi aikaa. Naista pitää hoitaa kuin ystävää. Sairaalassa se ei aina ollut mahdollista.

Asiakkaat hakeutuvat yksityisiin synnytysvalmennuksiin monista syistä. Tarjontaa ja tietoa on aiempaa enemmän, joten niihin on helpompaa tarttua. Uusi synnyttäjäsukupolvi on myös tottunut käyttämään personal traineria ja kosmetologia, miksei siis synnytysvalmentajaakin?

Soitan myöhemmin yhdelle valmennukseen osallistuneelle pariskunnalle, kolmekymppisille Meri Hulkkoselle ja Lasse Lindille. Meri oli kiinnostunut luonnonmukaisesta synnytyksestä, joten kivunlievitykseen liittyvät neuvot olivat tärkeitä. Neuvolan perhevalmennukseen he eivät päässeet kesätauon takia.

– On yhteiskunnallisesti epäreilua, että naiset eivät tiedä, mitä synnytyksessä tapahtuu ja miten siihen voi itse vaikuttaa. Kannustan naisia hakemaan tietoa itse, Meri sanoo.

Pariskunta mietti etukäteen, haluaako maksaa 90 euroa valmennuksesta. Jälkikäteen heitä ei kaduta. Tyttären syntyessä moni Siljan menetelmä oli hyödyksi.

– Teimme toivelistan, kokeilimme ammetta, painelimme akupisteitä ja ponnistin kylkiasennossa. Otimme huomioon sen, miten kipulääkkeet vaikuttavat synnytyksen kulkuun ja lapseen, joten käytin vain ilokaasua, Meri kertoo.

Lue lisää: Synnytyksen käynnistyminen: mistä synnytys alkaa

—————————

Synnytysvalmennus yksilöllisesti: Apua synnytyspelkoon

Synnytysvalmentaja Tuire Salminen kehottaa kiinnittämään huomion omiin ajatuksiin ja kehon tuntemuksiin. Maria Arola, 32, istuu hiljaa silmät suljettuina. Tuire soittaa puupalikalla äänimaljaa, klang, ja läsnäoloharjoitus alkaa.

Tuiren väljästi sisustetussa olohuoneessa Helsingin Lauttasaaressa luonnonvalo kajastaa ikkunasta ja tuikut palavat. Maria on tullut synnytysvalmennukseen, koska kärsii synnytyspelosta.

Hänen esikoisensa synnytys oli pitkä ja vaikea, mutta Tuiren valmennuksen avulla toisen lapsen tuleva syntymä ei enää huolestuta niin paljon.

Lue myös: Doulana toimiva Piritta Hagman: ”Pelkäsin leimautuvani kotisynnytyshörhöksi”

Järjellä ei synnytetä

Kun harjoitus on ohi, Tuire kyselee Marian ajatuksia nyt, kun laskettuun aikana on pari viikkoa. Tuire ohjaa keskustelua siten, että ilmapiiri pysyy leppoisana.

Hän sanoo Marialle, ettei synnytyksen aikana tarvitse osata tehdä mitään, vaan ”tippua läsnäoloon ja suostumiseen”. Maria kertoo, että hän on nyt oppinut suhtautumaan tulevaan synnytykseen rauhallisemmin. Jos pahimmat pelot kävisivätkin synnytyksessä toteen, hän tietää nyt, että vika ei olisi hänessä.

Tuiren mukaan mielen harjoittamisesta on synnytyksessä hyötyä. Sen avulla pystyy suhtautumaan kipuun uteliaasti ja suostumaan siihen, että keho ohjaa synnytystä.

– Järjellä ei synnytetä, keho osaa sen kyllä, hän sanoo.

Tuire näyttää Marialle piirtämänsä kaavion avulla, kuinka supistuskivun aikana harhailevat ajatukset ja kuohuvat tunteet voivat saada vallan. Silloin kivusta tulee kärsimystä.

– Muista harjoittelemamme hengitys. Kipu kestää vain muutaman hengityksen ajan. Hengitysten laskeminenkin voi saada ajan kulumaan nopeammin. Jos yrität kuvitella olevasti jossakin muualla, se vie vain energiaa synnytystyöstä.

Tuire kehuu Marian edistymistä.

– Viime kerralla olit paniikissa, keho jännittyneenä. Nyt suostuit kuitenkin kohtaamaan pelkosi.

– En enää edes jaksa pelätä, synnytys menee kuin menee, Maria sanoo.

Tuire Salonen on fysioterapeutti ja on kouluttautunut muun muassa pilates-opettajaksi ja henkiseksi valmentajaksi. Synnytysvalmennusten lisäksi hän antaa hierontoja ja fysioterapiaa äideille ja vauvoille.

Lue myös: Synnytyspelko ja apukeinot siihen

Jääpalat käsiin

Puolentoista tunnin synnytysvalmennus maksaa 90 euroa. Tuiren vastaanotolle hakeudutaan usein silloin, kun kaivataan henkistä tukea.

– Neuvolan synnytysvalmennuksessa kerrotaan faktat, kun taas henkinen puolen käsittelyyn jää vähemmän aikaa. Jotkut myös vierastavat isoja ryhmiä eivätkä halua keskustella asioistaan vieraiden ihmisten kuullen.

Yksityisen synnytysvalmennuksen suosio voi liittyä myös ilmiöön, jossa itsetutkiskelua ja henkistä hyvinvointia pidetään tärkeänä.

– Vaikka osa asiakkaistani, etenkin isät, kaipaavat konkreettisia neuvoja, täällä ollessaan he hoksaavat, että myös ajattelutapoja muuttamalla voi vaikuttaa synnytykseen myönteisellä tavalla.

Tuiren synnytysvalmennus sisältää vielä kivunhallintaharjoituksen. Maria ottaa jääpalan kumpaankin nyrkkiinsä. Hän saa sanoa mitä vain mieleen tulee, vaikka kiroilla.

Maria kertoo rauhallisesti käsien puutuvan. Hän pitää jääpaloja minuutin verran. Pienen tauon jälkeen hän ottaa palat uudestaan nyrkkeihinsä, mutta tällä kertaa paneutuu hengittämiseen.

– Epämukava tunne jäi taustalle, kun keskityin hengittämiseen, Maria sanoo minuutin jälkeen.

Tuire uskoo, että hengitystä treenaamalla minuutin mittaiset supistuksetkin muuttuvat siedettäväksi.

– Muista, että sinussa on enemmän voimaa, kuin uskotkaan.

Lopuksi Tuire peittelee Marian viltin alle ja soittaa taas äänimaljaa.

On rentoutumisen aika.

Lue myös: Synnytys vaihe vaiheelta

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X