Raskaus 15.04.2016 Päivitetty 05.08.2021

Tämän takia raskaana olevalla on outoja mielihaluja

Raskaana oleva saattaa tuntea outoja mieltymyksiä mitä erikoisimpiin ruokayhdistelmiin tai jopa asioihin, jotka ovat täysin ravinnoksi kelpaamattomia. Selvitimme, mistä se johtuu.

Teksti
Inari Suomela
Kuvat
123RF

Osalla odottajista on tarve yhdistellä uudenlaisia, yleisistä makutottumuksista poikkeavia ruoka-aineita keskenään.

Raskaana oleva voi esimerkiksi himoita sellaisia outoja yhdistelmiä kuin juustoa ja salmiakkia, porkkanakeittoa ja kiiwihedelmää tai vaikkapa muroja lihapyöryköiden ja maapähkinävoin kanssa.

Lue lisää: Näin outoja asioita odottajat himoitsevat

Taustalla ravintoaineiden puutos, hormonit vai tarve suojella lasta?

Näiden mielitekojen syytä ei ole pystytty varmasti selvittämään, mutta niiden on arveltu johtuvan ravintoaineiden kuten kalsiumin ja raudan puutteesta, hormoneista tai ylipäänsä elintoimintojen muutoksista.

Usein puhutaan siitä, että mieltymysten tarkoituksena on suojata sekä raskaana olevaa että etenkin syntymätöntä lasta. Oudot mieliteot ohjaavat odottajaa syömään niitä ravinteita, joita hänen elimistönsä tarvitsee.

Näin päätellään esimerkiksi silloin, kun odottaja kokee sikiölle haitalliseksi tiedetyn, esimerkiksi kahvin maun, yhtäkkiä vastenmieliseksi. Suolaisen ruoan himo on taas usein yhteydessä odottajan matalaan verenpaineeseen.

Odottajan ruokamieltymykset voivat vaihdella paljonkin eri raskauksissa.

Lue myös: Näin hormonit muuttavat odottajaa 

Himottaako betoni? Saatat kärsiä raskausajan pica-oireyhtymästä

Jotkut odottajat kokevat vieläkin oudompia mieltymyksiä: kutkuttavaa himoa syödä erilaisia ruoaksi kelpaamattomia aineita kuten maata, hiiltä tai kipsiä. Tätä kutsutaan pica-oireyhtymäksi tai pica-oireiksi.

Varsinaisen pica-diagnoosin saaminen edellyttää, että oireet ovat kestäneet yli kuukauden.

Pica-diagnoosin saava henkilö ymmärtää, että hänen syömänsä aineet eivät ole tarkoitettu syötäviksi. Lasten kohdalla puhutaan syömishäiriöistä – ei picasta.

– Itselläni on viimeisen yhdentoista vuoden aikana ollut vain yksi raskaana ollut asiakas, joka kärsi pica-oireista. Hänen teki kovasti mieli syödä hiekkaa pihan hiekkalaatikolta. Oireet kestivät ainakin muutaman kuukauden, kätilö Satu Peussa Mehiläinen Felicitas -klinikalta kertoo .

Pica-oireita esiintyy eniten raskaana olevilla ja tropiikissa elävillä. Myös eläimet kärsivät picasta.

Oireyhtymän nimi viitannee harakan latinankieliseen nimeen ”Pica pica”. Uskomusten mukaan harakalla on tapana kerätä pesäänsä mitä omituisimpia asioita.

Lue myös: Näin helpotat raskauspahoinvointia

Mistä apua, jos oudot mieliteot vaivaavat odottajaa?

Odottaja saa apua syömiseen liittyvissä ongelmissa neuvolasta. Tulevaa äitiä pyydetään pitämään ruokapäiväkirjaa, ja jos tarvetta on, hänet ohjataan ravitsemusterapeutin luo.

Mahdollisia ravintoainepuutoksia voidaan selvittää laboratoriokokein.

Lue myös:

Ravinto raskauden aikana

Ravinnon laatu on odotusaikana tärkeää

Lähteet: www.tohtori.fi, www.nytimes.com, www.barnesandnoble.comMehiläinen Felicitas -klinikan kätilö Satu Peussan ja Vuosaaren neuvolan ylihoitaja Anni Mäkisen haastattelut.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X