02.01.2017 Päivitetty 09.08.2021

”Terävä vatsa on poikamaha” – näin vanha kansa ennusti sukupuolta

Vuosisatojen takaiset uskomukset syntyvän lapsen sukupuolen ennustamisesta ovat viihdyttävää luettavaa: esimerkiksi kapea vatsa ja pyörivä sormus tiesivät poikaa.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Vanha kansa uskoi, että jos raskaana olevan vatsa on leveä, tulee tyttövauva. Tätä perusteltiin sillä, että ”tyttöhän on lempeäluontoinen ja leveäruumiinen”.

Jos vatsa on terävä, tulee poikavauva, sillä ”pojat ovat rajuja, pystypäisiä ja solakoita”.

Tyttövauvaa ennusti myös äidin verevyys ja lihavuus sekä se, että raskaana oleva halusi syödä erityisesti kalaa. Lihan himo viittasi puolestaan poikavauvaan.

Tyttösikiön erikoispiirteisiin kuului myös se, että raskaana olevan vasenta jalkaa särki. Jos taas oikeaa jalkaa korvensi, tulossa oli poika.

Sormustemppujakin vanha kansa kokeili: raskaana olevan vatsan päällä pidettiin hiuksessa riippuvaa sormusta, ja jos se alkoi heilua pituussuunnassa edestakaisin, oli lapsi tyttö. Jos taas sormus kiersi ympyrää, lapsi oli poika.

Lue myös: Näin hoidat raskausajan jalkavaivoja

”Kiukaankiven paukahtaminen ennustaa poikalasta”

Vanhan kansan enteissä on käytetty reilusti mielikuvitusta, sillä saunassakin saatettiin saada enteitä tulevan lapsen sukupuolesta. Kiukaankiven paukahtaminen nimittäin ennusti raskaana olevalle poikalasta.

Kylpiessä saatettiin myös tarkkailla sitä, löytyykö odottajan vatsasta punaista viivaa; se nimittäin tarkoitti poikavauvaa. Aina ei tarvinnut mennä kylpyynkään enteitä lukemaan, sillä jos äidillä oli paljon ruskeita läiskiä kasvoissaan, hänen uskottiin odottavan poikaa.

Poikaan viittasi myös odottajan rintojen korvennus, ja poikavauvaa pidettiin tyttöä pahempana keikkumaan kohdussa ja kovempana synnyttää.

Lue myös: Epäiletko olevasi raskaana? Nämä oireet voivat kertoa siitä

”Syö kantapaloja, niin lapsesta tulee kaunis”

Pitkään eli myös uskomus, että raskauden aikana tapahtuneet ulkoiset asiat saattoivat vaikuttaa lapsen ulkonäköön tai luonteeseen. Sikaa ei saanut missään nimessä potkaista raskaana ollessaan, ettei lapselle kasvaisi harjaksia.

Uskottiin myös, että kun äiti syö raskaana ollessaan leivän kantapaloja, lapsesta tulee kaunis ja korea. Kauneuden tavoittelussa auttoi myös se, jos odottaja katseli lapsen liikkeitä tuntiessaan kauniita ihmisiä. Jopa pelkän kauniiden kuvien katselun uskottiin kaunistavan tulevaa lasta.

Jos äiti ennen lapsen syntymää katseli miestään usein läheltä, uskottiin, että vauvasta tulee isän näköinen. Jos taas hän peilaili ja ihaili itseään, vauvasta tuli hänen näköisensä.

Syntymämerkkien uskottiin puolestaan johtuvan siitä, että nainen oli raskaana ollessaan säikähtänyt jotakin.

Lähde: Satu Heikkinen (toim.), Pieni vauvakirja (SKS). Kirjan aineisto on koottu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistosta.

Lue myös: Raskaus kuukausi kuukaudelta – lue, mitä kullakin raskausviikolla tapahtuu

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X