Raskaus 30.04.2016 Päivitetty 29.11.2021

Toimittaja testasi: vyöhyke- ja kasviterapia auttaa odottajan lihasvaivoihin

Mitä on vyöhyke- ja kasviterapia? Esikoistaan odottanut toimittajamme kävi testaamassa, mitä hyötyä hoitomuodosta on raskausaikana.

Teksti
Ninni Sandelius
Kuvat
Marjaana Malkamäki/Otavamedia

 Vyöhyke- ja kasviterapiasta apu kehon häiriötiloihin

Ylöjärveläisen omakotitalon alakerrassa soljuu musiikki. Istun tuolilla ilman paitaa, paljaat varpaat lämpimään jalkakylpyyn upotettuna. Marja Jokela painelee hartioita, niskaa ja päätä. Tunnen, kuinka lihakset lämpiävät ja veri alkaa kiertää. Suljen silmät ja rentoudun.

Marja on erikoistunut koko kehon vyöhyketerapiaan eli refleksologiaan ja on hoitanut paljon raskaana olevia naisia. Vyöhyketerapeutti pyrkii heijasteita käsittelemällä vaikuttamaan kehon häiriötiloihin.

Lisäksi Marja hyödyntää fytoterapiaa eli kasvilääkintää. Terapiat ovat luontaishoitoja, ja lääketiede luokittelee ne täydentäviksi tai vaihtoehtohoidoiksi.

Toimittaja testasi: vyöhyke- ja kasviterapia auttaa odottajan lihasvaivoihin

Oma suhtautumiseni luontaishoitoihin on skeptinen, mutta utelias.

Kerron, että minulla ei ole ollut erityisiä raskausvaivoja, mutta hartioita ja niskaa särkee toisinaan.

Marjan mukaan niska- ja selkävaivat ovatkin tyypillisiä odottavien äitien ongelmia. Vyöhyketerapiasta etsitään apua myös myös stressioireisiin kuten uniongelmiin.

Monet käyvät Marjan hoidossa, jotta synnytys käynnistyisi ja jotta löytäisivät lisää voimavaroja synnytykseen.

Lue myös: Odottajan tukivyö auttaa lantion ja selän kipuihin
Keskustele: Kipulääkkeet synnytyksessä

Terapian apuna kukkatippoja ja lohikäärmesalvaa

Toimittaja testasi: vyöhyke- ja kasviterapia auttaa odottajan lihasvaivoihinMarja levittää lämmittävää lohikäärmesalvaa selkääni, koska on tuntenut kireyttä. Hoitopöydällä maatessani Marja sivelee käteni ja jalkani hierontaöljyllä ja aloittaa taas painelun. Vaikka en pysty arvioimaan hoidon tehoa, osaan arvostaa hoitohetkeä, jonka aikana ei tarvitse puhua tai tehdä mitään.

Hoidon jälkeen Marja kertoo, että käsitellessään varpaitani hän havaitsi, että rintarankani on tiukka ja lantion ja jalkojen lymfakierto heikkoa.

– Sinun kannattaa välttää istumasta pitkiä aikoja ja lisätä hartiaseudun liikuntaa. Myös aivojen käpyrauhanen tuntui herkistyneen. Se saattaa johtua vuorokausi- ja ruokailurytmien muutoksista.

Lopuksi Marja neuvoo, millaisia kasveja raskaana oleva nainen voi hyödyntää. Jalkakylpyyni hän laittoi rentouttavaa kuisma-kauranversokylpyöljyä. Hierontaöljynä hän käytti mieltä ja kehoa rentouttavaa ja hoitavaa ayurveda-öljyä, joka sisälsi kasviöljyjä ja yrttejä.

Lohikäärmesalva taas sisälsi muun muassa kasvi- ja eteerisiä öljyjä ja mehiläisvahaa.

Lumpeesta, suopursusta ja metsätähdestä uutettujen kukkatippojen on tarkoitus rauhoittaa, jos synnytys jännittää. Vaikka olen raskauden keskivaiheilla, haluan kokeilla niitä, ja Marja tiputtaa muutaman kukkatipan vesitilkkaan. Kukkatippoja saa myös mukaan synnytykseen.

Hoidon jälkeen olo on rento ja virkistynyt.

75 minuutin pituinen refleksologinen hoito maksaa 60 euroa, kukkatipat hoidon yhteydessä 10 euroa. www.luonnollisesti.com

Lue myös: Odottajan lempeä pilates: 7 liikettä
Keskustele: Vyöhyketerapia vauvalle, kokemuksia?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X