Raskaus 15.08.2013 Päivitetty 15.08.2023

Toksoplasma eli loisinfektio raskauden aikana

Kissojen levittämää toksoplasmoosia pelätään odottajaperheissä ehkä hieman liikaakin, sillä tauti ei ”hyppää” äitiin kissasta tai sen hiekkalaatikolta.

Teksti
Toimitus

Kissojen levittämää toksoplasmoosia pelätään odottajaperheissä ehkä hieman liikaakin, sillä tauti ei ”hyppää” äitiin kissasta tai sen hiekkalaatikolta. Odottaja voi saada tartunnan vain käsiteltyään eläimen ulosteita ja vietyään sen jälkeen likaiset kädet suuhunsa.

Toksoplasma on kissan levittämä loinen, joka siirtyy eläimen ulosteista maaperän kautta kasviksiin ja nautaeläimiin. Ihmiseen tauti tarttuukin ensisijaisesti pesemättömistä kasviksista ja hedelmistä sekä kypsentämättömästä lihasta, minkä takia erityisesti ulkomailla näiden asioiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Keskenmeno riskinä

Toksoplasmoosi aiheuttaa äidille lievän, nuhakuumetta muistuttavan infektion, joka voi siirtyä veriteitse istukan kautta sikiöön ja aiheuttaa tälle erilaisia kehityshäiriöitä, jopa raskauden keskeytymisen. Arviolta 40 prosenttia infektioista kulkeutuu sikiöön, mutta alkuraskaudesta siirtymäriski on pieni.

Lue lisää:
Kielletyt ruuat raskausaikana
Vatsakivut raskausaikana

Keskustele:

”Paniikki! Silitin kissaa, voinko saada toksoplasmoositartunnan?”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X