Raskaus 21.09.2015 Päivitetty 23.08.2021

Tunnista raskausmyrkytys ajoissa – jos nämä oireet ovat tuttuja, mene lääkäriin

Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia tarkoittaa tilaa, jossa odottavan äidin verenpaine nousee vaarallisen korkeaksi ja virtsaan erittyy valkuaista. Tyypillisiä oireita ovat mm. korkea verenpaine, painonnousu ja päänsärky. Raskausmyrkytyksen tärkein hoitomuoto on lepo.

Teksti
Kaisa Uusitalo
Kuvat
Colourbox

Neuvolassa mitataan joka tapaamisella odottavan äidin verenpaine, eikä turhaan. Korkea verenpaine voi olla merkki siitä, että odottavalle äidille on kehittymässä raskausmyrkytys eli pre-eklampsia.

Raskausmyrkytys tarkoittaa tilaa, jossa verenpaine nousee 20. raskausviikon jälkeen yli tason 140/90, ja siihen liittyy valkuaisen erittyminen virtsaan. Se kehittyy 3–5 prosentille synnyttäjistä, ja on tavallisempi ensisynnyttäjillä. Se on yleisin äitiyskuolemien ja ennenaikaisten synnytysten aiheuttaja maailmassa.

Sairauden perusta muodostuu jo istukan kehittyessä, mutta sen oireet ilmenevät useimmiten vasta raskausviikon 20 jälkeen. Mahdollisuus sairastua raskausmyrkytykseen kasvaa, mitä pidemmälle raskaus etenee.

Varhaisilla raskausviikoilla ilmenevä raskausmyrkytys on yleensä vaikeampi tauti kuin loppuraskauden raskausmyrkytys, ja siihen saattaa liittyä sikiön kasvun häiriintymistä istukan toiminnan heikentyessä.

Raskausmyrkytyksen oireet

Raskaudenaikainen verenpaineen nousu on yksi tavallisimmista raskaudenaikaisista komplikaatioista, josta kärsii jopa kahdeksan prosenttia odottavista äideistä. Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 elohopeamillimetriä ja koholla, kun paine on 140/90 tai enemmän.

Kohonnut verenpaine voi johtua raskaudesta riippumattomasta verenpainetaudista tai olla raskauden aiheuttama, usein istukan vajaatoimintaan liittyvä sairaus. Lievä verenpaineen nousu ei ole vaarallista, mutta sitä on syytä seurata.

Raskausmyrkytyksen oireita ovat:

 • Korkea verenpaine
 • Päänsärky
 • Ylävatsakipu
 • Näköhäiriöt
 • Huono olo
 • Äkillinen turvotus
 • Valkuainen virtsassa

Raskausmyrkytyksen ensioireena usein ilmenevä verenpaineen nousu ei aiheuta oireita. Päänsärky, ylävatsakipu, näköhäiriöt ja turvotus ilmaantuvat usein taudin vaikeutuessa.  Esimerkiksi turvotus ilman verenpaineen nousua ei kuitenkaan viittaa pre-eklampsiaan.

Jos oireita esiintyy, kannattaa ottaa yhteys neuvolaan tai lääkäriin. Verenpainetta seurataan neuvolassa säännöllisesti ja tarvittaessa seurantaa tiivistetään.

Jos verenpainetasot nousevat nopeasti ja valkuaista erittyy virtsaan, otetaan odottajalta tarkempia laboratoriotutkimuksia synnytyssairaalassa ja arvioidaan sikiön kasvua ja vointia kaikukuvauksen ja sykekäyrän avulla.

Hakeudu päivystykseen, jos sinulle tulee seuraavia oireita:

 • Voimakas päänsärky
 • Voimakas ylävatsakipu
 • Hengenahdistus
 • Voimakas turvotus
 • Virtsantulon heikkeneminen
 • Kouristelu

Raskausmyrkytys ja sen hoito: Lepo erittäin tärkeää

Jos raskausmyrkytys huomataan ajoissa, sen vaikutukset äidille ja sikiölle ovat vähäiset. Oireita on kuitenkin tärkeää pitää tarkasti silmällä, sillä sairaus voi pahentua vähitellen raskauden edetessä pidemmälle. Joskus sairaalahoito voi olla tarpeen.

Lepo on ensimmäinen hoitomuoto, jos odottavan äidin verenpainetaso on koholla. Suolan käyttöä on syytä välttää, ja nesteitä pitää nauttia riittävästi. 

Verenpaineen nousua hoidetaan lääkkeillä vasta kun yläpaineen taso on korkeampi kuin 150 tai alapaine ylittää 100-105 elohopeamillimetriä.

Joskus synnytys voidaan joutua käynnistämään ennen laskettua aikaa, jos äidillä on raskausmyrkytys. Vakavissa tapauksissa voidaan joutua tekemään sektio, jotta äidin ja lapsen hyvinvointi voidaan turvata.

Syytä ei tiedetä, mutta riskitekijöitä tunnetaan

Pre-eklampsian syytä ei tiedetä, mutta yleisesti sitä pidetään istukkasairautena. Raskausmyrkytyksen riskitekijöitä tiedetään kuitenkin olevan muun muassa perinnöllinen alttius, diabetes, ylipaino, munuaissairaus, monisikiöraskaus ja yli 40 vuoden ikä.

Raskausmyrkytys saattaa vaikuttaa myös myöhempään terveyteen, sillä tutkimusten mukaan se näyttää olevan äidin ja lapsen sydän- ja verisuonisairauksien ennustetekijä.

Raskausmyrkytyksen sairastaneen naisen olisi hyvä seurata verenpaine- ja kolesterolitasoaan, sillä heillä on 2–3 kertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin. Terveellisillä elintavoilla on mahdollista vaikuttaa myöhempään sairastumisriskiin.

Lue myös:

Lukijan tarina: ”Raskausmyrkytys ja HELLP-oireyhtymä vei viikoiksi sairaalaan”

Kiinnostava tutkimustulos odottaville äideille: aspiriini voi ehkäistä raskausmyrkytystä

Keskusteluissa: Kokemuksia raskausmyrkytyksestä

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, perinatologi Minna Tikkanen Naistenklinikalta.

Lue myös

Kommentit (1)

Vihreä juoma estä myrkytys..synergylla on phyto life hyväää!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X