Raskaus 15.09.2017 Päivitetty 29.01.2021

Uusi tutkimus: Ei todisteita lievän alkoholinkäytön vaaroista raskausaikana – miksi silti kannattaa pidättäytyä?

Tutkijat muistuttavat, että tulokset eivät tarkoita alkoholinkäytön olevan turvallista.

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Britanniassa Bristolin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet alkoholinkäytön vaikutuksia raskauteen ja sikiöön tarkastelemalla kaikkia aiheeseen liittyviä tutkimuksia 1950-luvulta lähtien. Tutkijat eivät löytäneet vakuuttavia todisteita siitä, että vähäinen alkoholinkäyttö, lasillinen tai kaksi viikossa olisi haitallista sikiölle. Seitsemässä tutkimuksessa esiintyi viitteitä siitä, että alkoholia vähän käyttäneillä naisilla olisi suurentunut riski saada pienikokoinen vauva verrattuna naisiin, jotka pidättäytyvät alkoholista raskausaikana kokonaan.

Bristolin yliopiston tutkijat kuitenkin korostavat, että tutkimustuloksista ei voi päätellä, että alkoholinkäyttö raskausaikana olisi täysin turvallista. Heidän mukaansa raskaana olevien naisten kannattaa välttää alkoholia raskausaikana varmuuden vuoksi, kuten on ohjeistettu. Tutkimusten valossa voi kuitenkin olettaa, että harvoin ja vähäisiä määriä alkoholia raskausaikana nauttineet naiset, tai naiset jotka eivät ole vielä tienneet olevansa raskaana, eivät todennäköisesti ole vahingoittaneet vauvaansa.

Sen sijaan humalahakuinen juominen ja suuret alkoholimäärät lisäävät keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja voivat aiheuttaa vauvalle niin fyysistä kuin psyykkistäkin vahinkoa.

Suomessakin suositellaan nollatoleranssia

Vaikka tutkimuksissa ei ole yksiselitteisesti todettu muutaman viinilasillisen vahingoittavan sikiötä tai lisäävän keskenmenon riskiä, myös Suomessa naisia kehotetaan pidättäytymään alkoholista koko raskauden ajan. Tämän painotetaan olevan ainoa turvallinen vaihtoehto.

Alkoholin ongelmakäytön rajana raskausaikana pidetään viittä alkoholiannosta kerralla tai yli kymmentä alkoholiannosta viikossa. Raju viikoittainen kertahumala vaikuttaa sikiön kehitykseen, sillä alkoholi kulkeutuu istukan läpi vapaasti. Sikiön alkoholipitoisuus saattaa nousta suuremmaksi kuin äidillä. Alkoholin aiheuttamat vauriot ovat suurimmaksi osin pysyviä, joten raskaudenaikainen alkoholinkäyttö vaikuttaa myös lapsen myöhempään kehitykseen.

Lähteet: BBC, Terveyskirjasto, Verneri.net

Lue myös: 

Voiko ristiäisissä tarjota alkoholia? Bloggaaja Maria Nordinin juomavinkki herättää keskustelua

Suunnitteletko raskautta? Jättäkää molemmat alkoholi

Testi: parhaat alkoholittomat oluet

Kaksplus testasi alkoholittomat viinit

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X