Vaikuttaako raskaus liikuntaan? – vältä näitä lajeja, suosi taas näitä
Liikunta tekee hyvää myös raskausaikana. Tiukoista harjoitteluohjelmista tulee kuitenkin luopua, ja on oltava valmis myös hidastamaan, jos olo sitä vaatii.
Äidin liikunta raskausaikana on hyväksi niin odottajalle kuin sikiöllekin.
Liikkuva äiti jaksaa paremmin sekä odotusajan että synnytyksen rasitukset. Hyvä kunto auttaa myös synnytyksestä toipuessa sekä vauvaa kanniskellessa.
Voinko liikkua entiseen tapaan?
Se, minkälaista liikuntaa odottaja voi harrastaa, riippuu hänen lähtötasostaan.
Jos olet aiemmin ollut aktiiviliikkuja ja tunnet omat rajasi, voit liikkua myös kasvavan mahan kanssa lähes entiseen tapaan raskauden puoliväliin asti.
Liikkeitä tulee kuitenkin soveltaa niin, ettei vatsaan kohdistu painetta ja ettei keho hölsky tai tärise kohtuuttomasti.
Myös painoja tulee keventää, ja riskialtteimmat lajit kannattaa jättää pois jo raskauden alkuvaiheista alkaen.
Jos puolestaan et ole liikkunut juurikaan ennen raskautta, kannattaa lähteä liikkeelle lempeistä lajeista, kuten kävelystä, uinnista ja mammajumpasta.
Raskausajan liikunta on kuntoa ylläpitävää ja sen pitää tuntua mukavalta. Teho on sopiva, kun liikunta tuntuu hieman rasittavalta, muttei raskaalta – on pystyttävä puhumaan puuskuttamatta.
Jos liikunta sattuu, salpaa hengityksen tai aiheuttaa pahaa oloa, se on odottajalle liian raskasta. Liikunnalla ei saa satuttaa itseään tai kehoaan.
Odottajalle parhaat liikuntalajit
Suositeltava annos liikuntaa terveelle odottajalle on 45–60 minuuttia kolme kertaa viikossa. Jokainen kerta on kuitenkin plussaa, vaikka kolme kertaa viikossa ei toteutuisikaan.
Nämä lajit soveltuvat myös odottajalle hyvin:
- Kävely tai sauvakävely. Helpoin mahdollinen laji harrastaa, ja happihyppely piristää. Sauvat tehostavat suoritusta ja antavat liikuntaa myös selälle ja hartioille.
- Uinti. Lempeää liikuntaa, jossa vesi kantaa vatsaa ja odottaja voi tuntea itsensä kevyeksi. Sopii kohdunkaulan pehmenemiseen ja avautumiseen saakka.
- Vesijumppa ja vesijuoksu. Vesi vaimentaa tärinää ja hölskymistä, joten juoksua kannattaa harrastaa vedessä.
- Jooga. Pitää yllä lihaskuntoa ja venyvyyttä sekä opettaa rentoutumaan ja kuuntelemaan omaa oloa.
- Jumppa. Mammajumppia on tarjolla monella paikkakunnalla, mutta myös tavalliselle jumppatunnille voi osallistua, kun soveltaa liikkeet kasvavan vatsan mukaan.
- Kuntosalitreeni. Auttaa kehoa kestämään lihaksiin kohdistuvan rasituksen. Vältä vatsaan kohdistuvaa painetta ja kevennä painoja.
Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Jaa oma kokemuksesi