Lapsen kehitys 12.09.2013 Päivitetty 11.06.2021

Vauva voi oppia kehtolaulun jo kohdussa

Tutkimuksen mukaan vauva muistaa kohdussa kuulemansa kehtolaulun useita kuukausia.

Teksti
Mikko Virta
Kuvat
Pekka Holmström / SKOY

Helsingin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan vauva voi oppia kehtolaulun jo kohdussa, ja muistaa sen useita kuukausia myöhemmin. Kehtolaulun oppimisen uskotaan tukevan puheen oppimista ja kehitystä.

Tutkimuksessa seurattiin 24:ää raskaana olevaa naista. Heistä puolet soitti raskauden viimeisen kolmanneksen aikana sikiölle Tuiki, tuiki tähtönen -melodiaa viidesti viikossa. Melodiaa sikiöaikana kuunnelleiden vauvojen aivot reagoivat lauluun sekä syntymän jälkeen että neljän kuukauden iässä muita voimakkaammin. Tutkimus osoittaa, että sikiöt oppivat tunnistamaan ja muistamaan ympäröivän maailman ääniä kohdussa ollessaan.

– Tulos osoittaa, että vauva oppii jo hyvin nuorena ja oppimisen vaikutukset näkyvät aivoissa pitkään, kertoo aivotutkija Eino Partanen.

Tutkijat uskovat, että laulu ja puhe ovat sikiölle parasta kuultavaa puheen kehittymisen kannalta. Nykykäsityksen mukaan vauvan aivot käyttävät osin samoja mekanismeja laulun ja puheen käsittelyssä, joten laulun kuuleminen voi kehittää myös puhumista.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa on mitattu sikiöaikaisten muistijälkien säilymistä aivoissa. Tutkimus on julkaistu arvostetussa yhdysvaltalaisessa PLoS ONE -tiedejulkaisussa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X