Raskaus 26.02.2018 Päivitetty 13.08.2019

Vauvan odotus on muutakin kuin turvotusta ja puuskutusta – 15 raskausajan ihaninta puolta

Raskaus on paljon muutakin kuin turvotusta ja pissahätää. Moni nainen kokee olonsa hehkuvaksi ja seksi maistuu. Voit myös kieltäytyä inhokkiruoistasi ja tylsistä bileistä pahoinvoinnin varjolla.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Kyse voi olla elämäsi hauskimmasta jaksosta, jolloin pääset nauttimaan näistä iloista:

1. Voit torkkua ilman morkkista

Unentarve lisääntyy raskausaikana ja väsymys iskee päivälläkin. Voit pyhittää kaikki vapaahetket nukkumiselle tuntematta huonoa omaatuntoa. Sinulla on oikeus levätä varastoon ennen kuin yöherättely alkaa.

2. On ok olla oikukas ja hajamielinen

Varsinkin raskauden kokeneet tuttavasi tietävät, että olo on välillä äksy ja puuroinen. Saat kiukuttelusi helpommin anteeksi, vaikka yrmyilyllä ei olisi mitään tekemistä raskautesi kanssa.

3. Iho hehkuu ja hiukset kiiltävät

Raskaushormonit ja verenkierron vilkastuminen kirjaimellisesti kaunistavat. Tukka kiiltää ja tuntuu paksulta, sillä raskausaikana hiuksia irtoaa tavallista vähemmän. Myös kynnet vahvistuvat, iho-ongelmat voivat helpottua ja rintoihin tulee pyöreyttä.

raskaus mieliteot

4. Voit syödä mitä haluat…

Odottajalla on oikeus dipata ranskanperunoita pehmikseen tai syödä vesimeloni keskellä yötä. Jos joku ihmettelee mielitekojasi, voit vedota siihen, että joudut kieltäytymään homejuustosta ja sushista.

5. …ja kieltäytyä inhokkiruoistasi

Pahoinvointi, herkistynyt hajuaisti ja metallinen maku suussa. Mitä ihania tekosyitä kieltäytyä sukulaistädin sienipiirakasta, jota olet aina inhonnut.

6. Voit kieltäytyä oikeastaan kaikesta

Tupperware-kutsut, pihakirppis, sukukokous, tylsät bileet. Voit jäädä kotiin väsymyksen varjolla. Kukaan ei kehtaa kyseenalaistaa pahoinvointiasi ja syyttää sinua tylsäksi.

7. Saat tilaa suojatiellä ja bussissa

Fiksut ihmiset antavat raskaana olevan vaappua rauhassa suojatien yli. He avaavat ovet, kantavat kassisi ja antavat sinulle istumapaikan bussissa. Kaikki eivät ole huomaavaisia, mutta raskaana oleva saa nauttia palveluksista usein tavallista enemmän.

8. Olet todella kiinnostava ihminen

Raskaana oleva saa huomiota, kysymyksiä ja sympatiaa. Tympeä työkaverisi voi olla yhtäkkiä valtavan kiinnostunut vauvan potkuista ja voinnistasi. Voit löytää uudenlaisen yhteyden myös vanhempiesi ja niiden läheisten kanssa, joihin välit ovat etäätyneet.

raskaus nimi

9. Voit leikitellä nimi-ideoilla

Vauvan nimen pohtiminen on hauskaa. Luontonimi, perinteinen vai muotinimi? Selaa almanakkoja ja bongaile kauniita nimiä televisiosta ja kirjoista. Makustele ja kuulostele nimeä ja mieti, miten se sopii yhteen lapsen sukunimen kanssa.

10 Voit kuvitella millainen vauva on

Tulevan vauvan fiilistely on jännittävää, etenkin esikoisen vanhemmille. Onko vatsassa tyttö vai poika? Onkohan vauvalla tukkaa? Jos on, minkä värinen? Miltä ensimmäinen vaunulenkki tuntuu?

11. Sykkeen kuuntelu koukuttaa

Voit kaivaa Dopplerin esille aina, kun olet kyllästynyt. Vatsasta kantautuva vum vum -ääni addiktoi, sillä se tekee sisälläsi kasvavasta olennosta todellisen.

12. Voit shopata ja suunnitella sydämesi kyllyydestä

Raskaus on shoppailijan, tuunaajan ja kirpputorihaukan kulta-aikaa. Sisustanko tänään vauvanhuonetta, nikkaroinko hoitopöydän vai metsästänkö täydellistä toppahaalaria?

13. Voit hemmotella itseäsi mielin määrin

Raskaana oleva tarvitsee jalkahoitoja, hierontaa ja omia hetkiä. Ystäväsi voivat yllättää sinut babyshowereilla tai hemmotteluillalla. Raskaus pakottaa kiireisenkin ihmisen raivaamaan kalenterista aikaa itselleen – nyt, kun sitä vielä on.

14. Seksi maistuu

Monen naisen halut hyrräävät raskausaikana. Voit kiihottua helposti, kun limakalvot ovat tavallista kosteammat ja vilkastunut verenkierto herkistää emättimen ja rinnat. Kasvava vatsa pakottaa testaamaan uusia asentoja ja vaihtelu piristää seksielämää.

15. Tiedät, että vaivat loppuvat joskus

Närästys, kolotus, vatsan karvoitus, oudot unet ja hikoilu. Raskaus on siitä ihana tila, että se loppuu satavarmasti. Niin myös kaikki vaivat ja oudot oireet.

Lähde: Parents

Kommentit (1)

Elämäni kamalinta aikaa, alkuraskaudessa oksennutti koko ajan, nyt puolessa välissä raskautta vain iltapäivisin. Päätä särkee joka päivä, väsyttää ja ahdistaa ilman syytä. Rinnat on kipeät ja kutiaa koko ajan, vatsa tuntuu epämukavalta, varsinkin kun iltaisin vatsaan kertyy ilmaa. Että hienoa on joo.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X