Raskaus 22.06.2016 Päivitetty 18.10.2022

Voiko raskaana ottaa tatuoinnin?

Raskaana ollessa tatuoinnin ottamista kannattaa harkita tarkkaan. Yleiset riskit, kuten tulehdukset ja allergiat, ovat odottajalle tavallista isompi vaara. Lisäksi äidin tuntema kipu voi aiheuttaa vauvalle stressiä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Vauva tulossa, ja onnea haluaisi juhlistaa tatuoinnilla. Tatuoinnin ottamisen vaikutuksista sikiöön on vielä vähän tietoa, mutta perinteiset tatuointiriskit voivat olla odottajalle normaalia vaarallisempia. Näitä ovat esimerkiksi ihon tulehtuminen, bakteerien tai virusten pääsy verenkiertoon, ja äidin kokeman kivun aiheuttama stressi sikiölle.

Etenkin raskauden ensimmäinen kolmannes, joka on sekä äidille että sikiölle erityisen herkkää kasvun aikaa, on huono aika tatuoinnin ottamiselle.

Lue myös: Ihon hoito raskauden aikana: näin ehkäiset kuivumista ja raskausarpia

Tatuoimisen riskinä tulehdukset

Odottajalla vastustuskyky on tavallista heikompi. Tatuoimisessa on aina olemassa ihon tulehdusriski, ja odottajalla tulehdus voi puhjeta helpommin. Tulehdusten syinä ovat yleensä huono jälkihoito, huono hygienia tai huonolaatuisen värin käyttö.

Tuore tatuointi on avohaava, joka on erittäin altis infektioille. Bakteeritulehdusta voi hoitaa antibiootilla, mutta virus voi pysyä kehossa koko raskauden ajan. Lisäksi tatuointiväri voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Tatuointiliikkeissä ei koskaan käytetä samoja neuloja kahdesti, joten likaiset neulat ovat harvemmin enää syynä tulehdukseen. Musteen joutuminen verenkiertoon aiheuttaisi verenmyrkytyksen, josta olisi ehdottomasti haittaa sikiölle, mutta tällaisetkin ongelmat ovat ammattilaisten käsissä harvinaisia.

Mikäli tulehdus syntyy, on haavaa hoidettava lääkehoidolla. Tällöin lääkäriltä pitää tarkistaa, että lääkkeistä ei ole haittaa raskaudelle.

Lisäksi tatuointia ottaessa kipu on yleinen tuntemus. Sikiön on todettu reagoivan äidin kipuun niin, että sen stressitasot nousevat.

Lue myös: Raskaus ja jalkavaivat: näin hoidat turvotusta ja suonikohjuja
Keskustele: Mitä riskejä tatuoinnin ottamisesta on odottajalle?

Älä tee tatuointia kotikonstein

Mikäli syystä tai toisesta päädyt kuitenkin ottamaan tatuoinnin raskaana ollessasi, teetä se ammattilaisella. Itse tatuointikoneella tehdyssä leimassa on aina suurempi tulehdusriski, ja musteen päätyminen verenkiertoon on harrastelaitteilla yleisempää.

Lähes kaikki ammattitatuoijat kieltäytyvät tekemästä tatuointeja odottaville äideille juuri riskien takia. Koska kotikonstein ei kannata missään nimessä ottaa tatuointia, eivätkä ammattilaiset suostu niitä tekemään, voi jo siitä päätellä, että leimaaminen kannattaa suosiolla jättää raskauden jälkeiseen aikaan.

Varmaa ongelmaa tatuoiminen ei aiheuta, mutta riskin ottamista ei suositella.

Lue myös: Raskaus ja sähkötupakka, sopivatko yhteen?
Keskustele: Tatuointi raskaana?

Tatuointi venyy raskaudessa

Äidin kehon muuttuessa myös iholla olevat tatuoinnit venyvät. Etenkin ihoalueilla, mitkä joutuvat erityisesti koetukselle raskaudessa, voivat tatuoinnit venyä tai halkeilla.

Raskauteen kuuluu myös usein turvotusta. Kun iho reagoi odotusaikaan, ei voida olla varmoja, miten tatuointi asettuu, kun iho palautuu ennalleen. Osalla iho palautuu raskauden jälkeen hyvin ja tatuointi sen mukana, osalla ei.

Lue myös: Iho raskausaikana

Oireet näkyvät kolmessa kuukaudessa

Mikäli tatuoinnista syntyy ongelmia, oireet ilmaantuvat yleensä noin kolmen kuukauden sisällä leiman ottamisesta. Jos raskaus on suunnitteilla, ehkäisyä kannattaa käyttää vielä kolme kuukautta tatuoinnin ottamisen jälkeen. Ennen raskautta oikein tehdyistä tatuoinneista ei ole todettu olevan haittaa sikiölle.

Jos olet ottanut tatuoinnin tietämättä vielä silloin raskaudestasi, kannattaa leiman hoitoon kiinnittää erityisen hyvää huomiota, jotta tulehduksia ei pääse syntymään. Asiasta kannattaa myös kertoa lääkärissä.

Keskustele: Tatuoinnit mahassa raskauden aikana 

Lähteinä Simply Tattoo -tatuointiliike ja Terveyskirjasto.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X