Ylimääräinen raskauden varhaisultra – kannattaako siitä maksaa?
Entistä useampi odottaja hakeutuu ylimääräiseen maksulliseen varhaisraskauden ultraan. Varhaisultra voi rauhoittaa mieltä, mutta se ei takaa mitään.
Raskaana olevat pääsevät ilmaiseksi ultraäänitutkimukseen raskausviikoilla 10–13. Entistä useampi odottaja ei jaksa odottaa vauvan näkemistä sinne asti. Heille on olemassa varhaisultra.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan jopa yli puolet Helsingissä ja Uudellamaalla asuvista odottajista hakeutuu ylimääräiseen ultraäänitutkimukseen ennen ensimmäistä virallista ultraa.
Varhaisultran hinnoissa suurta vaihtelua
Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen voi hakeutua raskausviikosta kuusi lähtien, jolloin sikiön elonmerkit voidaan yleensä jo nähdä. Jos malttaa lykätä tutkimusta raskausviikoille 7–9, löydökset voivat olla huomattavasti selvemmät.
Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksia tarjoavat yksityiset lääkäriasemat, ja ne ovat maksullisia. Hinnat vaihtelevat noin 50 eurosta jopa pariin sataan euroon.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Reija Klemetin mukaan tutkimuksen hinta asettaa raskaana olevat eriarvoiseen asemaan. Kaikilla odottajilla ei ole siihen varaa, eikä palveluita ole tarjolla samalla tavoin joka puolella Suomea.
Varhaisultra on yksityisklinikoiden bisnestä
Varhaisultran kasvanutta suosiota voi selittää yksinkertaisesti se, että palveluita on tarjolla entistä kattavammin. Yksityiset lääkäriasemat ovat haistaneet markkinaraon.
– Aiemmin varhaisultrat olivat harvinaisia, ja niitä tehtiin yleensä vain hedelmöityshoitojen yhteydessä tai jos raskauteen liittyi jokin riski tai ongelma, Klemetti sanoo.
80 prosenttia raskauksista on suunniteltuja
Perheen perustamisesta on tullut entistä suunnitellumpaa. THL:n tekemän lapsiperheiden hyvinvointitutkimuksen mukaan esikoisen raskauksista suurin osa, jopa 80 prosenttia, on suunniteltuja.
Kansainvälisesti on arvioitu, että vain 40 prosenttia raskauksista olisi suunniteltuja.
– Vanhemmat saattavat suunnitella myös raskauden seurannan tarkemmin, Klemetti sanoo.
Lue koskettava tositarina: Raskaaksi e-pillereistä huolimatta
Ensisynnyttäjät entistä vanhempia – riskit huolettavat
Yksi syy varhaisultran suosion lisääntymiseen on todennäköisesti se, että synnyttäjät ovat nykyään vanhempia kuin ennen. Ensisynnyttäjien keski-ikä lähentelee 29 vuotta. Helsinkiläinen ylempänä toimihenkilönä työskentelevä nainen saa ensimmäisen lapsensa keskimäärin vasta 34-vuotiaana.
Mitä vanhempi odottaja on, sitä suurempi on sikiön kromosomipoikkeavuuden riski.
Varhaisultra ei kuitenkaan paljasta vielä paljoa raskauden riskeistä. Siinä tarkistetaan sikiöiden lukumäärä, sijainti ja koko sekä arvioidaan raskauden kesto. Kahdeksanteen raskausviikkoon mennessä on mahdollista havaita myös sikiökaiku ja sydämen syke. Kovin paljoa muuta ei 10–15 millimetrin pituisesta alkiosta pystytä vielä tässä vaiheessa kertomaan.
Raskausviikoilla 11–13 tehtävässä niskaturvotusultraääniseulonnassa raskauden riskeistä saadaan tietää jo enemmän. Lisäksi sikiön kromosomitason poikkeamia on mahdollista nykyään tutkia äidin verinäytteestä NIPT-tutkimuksella, joka on korvannut nykyään monin paikoin lapsivesipunktion, johon liittyy hieman kohonnut keskenmenoriski.
Keskustele: Kokemuksia varhaisultrasta?
Kun plussa ei riitä, varhaisultra varmistaa
Joillekin odottajille varhaisultra on eräänlainen varmistus, että raskaus on oikeasti totta. Positiivinen raskaustesti ei välttämättä ole heille riittävä todiste.
– Ultraäänitutkimuksessa raskaus tulee todellisemmaksi. Tähän voi liittyä myös se, että halutaan kumppanin osallistuvan enemmän. Kun sikiö näkyy ultraäänilaitteen ruudulla, raskaus konkretisoituu myös puolisolle, Klemetti sanoo.
Lue lisää: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista
Keskenmenot yleisiä ennen raskausviikkoa 12
Osa odottajista hakeutuu varhaisultraan silkkaa malttamattomuuttaan.
– Toisten mielestä asioiden pitää tapahtua heti, eikä malteta odottaa kunnallista ultraa paria kuukautta, Klemetti sanoo.
Ensimmäinen kunnallinen ultra tehdään raskausviikoilla 10–13, koska vasta silloin saadaan laskettua sikiön kromosomipoikkeavuuksien riskilukuja. Lisäksi ennen viikkoa 12 tapahtuu paljon keskenmenoja.
– Yhteiskunnan kannalta raskauksia on turhaa seuloa sitä aiemmin, koska osa niistä menee luonnollisesti kesken.
Lue lisää: Miksi raskaus meni kesken? Nämä on keskenmenon yleisimmät syyt
Varhaisultra ei takaa mitään
Käytännössä varhaisultra kertoo raskaudesta vain muutaman tosiasian: onko raskaus alkanut, kuinka monta sikiöitä on ja sijaitsevatko ne kohdussa.
Havainnoista ei voi ennustaa raskauden kulkua, sillä keskenmenon riski on edelleen olemassa.
– Jos odottaja on kovin huolissaan raskaudesta, varhaisultra todennäköisesti rauhoittaa mieltä. Silloin siellä käyminen ei ole ollut turhaa, Klementti sanoo.
Tilastotiedot: THL:n Perinataalitilasto 2014.
Lue myös:
2 vauvaa kerralla? Näin kaksosraskaus etenee
Raskausajan painajaisilla on tärkeä viesti
Mitä ovat raskauden riskiseulat? Asiantuntija Bruno Cacciatore vastaa
Artikkeli päivitetty 15.9.2020 klo 8.58. Juttuun tarkennettu varhaisultrassa selvitettäviä asioita sekä lisätty tieto NIPT-testauksesta. Lähteenä tietoihin HUS.fi.
Kommentit (3)
Jos olisin käynyt, niin olisin saanut tietää tuulimunaraskaudesta. Nyt oireet keskenmenosta alkoivat vasta viikolla 11. Jos uusi raskaus onnistuu, niin todellakin menen ultraan varmistamaan, että sydän sykkii.
viikolla 8*
tunnustan että kävin varhaisultrassa yksityisellä jo viikolla 6 toisen kerran viikolla
ja sitten viikolla 10-12 ”virallisessa” eli 2 varhaisultrassa