Raskaus 11.06.2018 Päivitetty 21.08.2023

Ystävä ei iloitse raskaudestani – mistä se johtuu ja onko ystävyys ohi?

Ystävän reaktio raskausuutiseen saattaa olla erilainen kuin olit odottanut. Syitä voi olla monia, ja se ei välttämättä tarkoita, että ystävyys olisi vaarassa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Olet onnesi kukkuloilla: Olet saanut tietää olevasi raskaana etkä malta odottaa, että lapsi syntyy. Saat astua uuteen, jännittävään elämänvaiheeseen ja kokea äitiyden kaikki vivahteet!

Kun viimein jaat ilouutiset hyvän ystäväsi kanssa, päällimmäinen tunne on kuitenkin pettymys – miksei ystävä iloinnut vauvauutisesta odottamallasi tavalla?

Rikkooko raskaus ystävyyden?

Taustalla voi olla monia syitä

Ystävän odottamaton reaktio tai vaikutelma siitä, ettei hän halua kuulla raskauteen tai vauvaan liittyviä asioita voi johtua monesta tekijästä.

Uusi tilanne hämmentää

Ystävä voi olla iloinen puolestasi, mutta varsinkin jos vauva on ystäväpiirin ensimmäinen, hän voi pohtia, miten ystävyytenne muuttuu nyt kun olet uuden tilanteen edessä. Millaista yhteinen ajanviettonne tulee tästä eteenpäin olemaan?

Jos olet toivonut lasta jo pitkään, puheenaiheet saattavat kuin huomaamatta muuttua hyvin vauva- ja raskauspainotteisiksi. Innostus on ihanaa ja aivan ymmärrettävää, mutta ystävästä suuri muutos keskustelunaiheissanne voi tuntua häkellyttävältä. Hän haluaisi ehkä puhua myös omasta elämästään tai muista kuulumisistasi. Kaikkia vauva-aiheet eivät myöskään kiinnosta, ja onkin hyvä miettiä, onko raskaudestasi tullut ainoa puheenaiheenne.

Olette ajautumassa eri suuntiin

Elämän varrella ystävyyssuhteet voivat muuttua, kasvaa, viilentyä tai joskus myös loppua. Tämä voi johtua välillänne sattuneista asioista tai tapahtua vain luonnostaan. Ystäväsi on voinut huomata, että hänen elämänsä liikkuu täysin eri suuntaan kuin omasi. Ehkä hän on alkanut pohtia, onko kummankaan elämässä enää luonnollista paikkaa toiselle.

Ystävä voi myös pelätä sitä, että vauva tulee ystävyyssuhteenne väliin. Hän voi pelätä, ettet ole enää kiinnostunut hänen asioistaan vaan tukeudut mieluummin muihin äiteihin tai että yhteistä aikaa ei vauvan synnyttyä enää ole.

Jos lapset eivät ole aikaisemmin olleet puheenaiheenanne, voi myös olla, että ystäväsi ei ole kiinnostunut lapsista tai ei halua omia lapsia, muttei uskalla kertoa nyt tunteistaan, koska pelkää loukkaavansa sinua.

Raskaus muistuttaa omasta elämäntilanteesta

Raskautesi voi nostaa ystäväsi kohdalla monenlaisia tunteita pintaan. Jos ystäväsi haaveilee parisuhteesta ja omasta perheestä, voi hän tuntea samaan aikaan sekä iloa puolestasi että ahdistusta, surua ja kateutta. Tämä voi olla totta, vaikka ystäväsi olisikin parisuhteessa. Ehkä hänen ja hänen kumppaninsa lapsihaaveet eivät kohtaa, ja tämä aiheuttaa ystävällesi stressiä.

Uuden elämän alkamisesta riemuitseminen voi tuntua vaikealta myös, jos ystäväsi on menettänyt hiljattain läheisen perheenjäsenen tai muun rakkaan ihmisen. Myös hiljattain koettu ero voi olla päällimmäisenä ystävän mielessä.

Lapsettomuus tai sen pelko

Ystäväsi voi käydä läpi hedelmöityshoitoja, kärsiä lapsettomuudesta tai hän on voinut saada keskenmenoja, joista et tiedä. Läheinenkin ystävä voi vaieta vaikeista kokemuksistaan, joten voi olla, ettet tiedä kaikkea, mikä voi vaikuttaa hänen suhtautumiseensa raskauteesi.

Tahattomasti lapsettomalle voi olla hankalaa olla raskaana olevien tai vastasyntyneiden lähellä. Ystävän kohtaaminen voi tuntua tällöin hankalalta, ja hänen tunteidensa kunnioittaminen on tällöin erityisen tärkeää. Keskustelkaa siitä, kuinka voit kohdata ystäväsi tässä tilanteessa parhaiten.

Ystävyys voi silti jatkua

Mikä tahansa syy ystävän laimean vauvauutisreaktion takana onkaan, keskustelu auttaa usein asiaan.

Kysy ystävän kuulumisia ja kerro, että olet huomannut, ettei ystäväsi halua puhua raskaudesta ja vauvasta tai ole vaikuttanut uutisesta ilahtuneelta. Kerro hänelle, että olet valmiina kuuntelemaan häntä, jos hän haluaa puhua asiasta.

Hyvä ystävyys voi jatkua, vaikka tuntuisi, että olette raskauden myötä eri aaltopituuksilla.

Tärkeintä on, että kunnioitatte toistenne valintoja ja sitä, että elämäntilanteenne tulevat eroamaan toisistaan. Olette myös todennäköisesti kiinnostuneita eri asioista ainakin joidenkin vuosien ajan.

Käymällä keskustelun siitä, mitä ystävyydeltänne haluatte, voitte päästä ristiriitaisesta tilanteesta eteenpäin. Vaikka ystävyys muuttuisi, sen ei tarvitse olla ohi.

Lähde: The Telegraph

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X