Lapsi 05.06.2021 Päivitetty 26.06.2023

Taapero JA vauva? Kuusi tosielämän äidin oivallusta helpottivat arkea

Kun kotona on taapero ja uusi vauva, lapsiperheen arkirutiineja on katsottava uudella tavalla.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Kun yhtäkkiä kotona asustaa yhden sijaan kaksi pientä lasta, vauhti kiihtyy arjen karusellissa lähes päätähuimaavaksi – sen huomaa etenkin, jos on päivät kotona vauvan ja pari-kolmevuotiaan taaperon kanssa.

Vaikka vauvan hoitaminen, rattaiden kokoaminen ja soseiden syöttäminen ovat jo tuttuja juttuja, nyt isomman sisaruksen läsnäolo muuttaa vauvaperheen rutiineja uudenlaisiksi. Myös yllätyksiä tulee: omaa 2,5-vuotiastani alkoi vauvattaa, ja hänkin alkoi välillä leikillään lutkuttaa tuttia suussa.

Kuopuksen synnyttyä olen höllännyt tinkimällä yhä enemmän siisteyden laadusta. Kodissani käy myös nykyään säännöllisesti siivooja.

Ajattelen, että vanhemman pitää huolehtia itsestään, jotta voi huolehtia lapsista – oma mieleni hengähtää parhaiten lenkkeillessä, nähdessä ystäviä tai kun saan juoda kahvini kuumana.

Nämä kuusi ohjenuoraa auttoivat minua selviytymään päivistä kahden pienen kanssa!

1. Osallista taapero imetyshetkiin

Imetys on parhaimmillaan rauhallinen läheisyyden hetki pienokaisen kanssa, mutta myös imetykseen liittyvät pulmat ovat hyvin yleisiä. Nyt kuitenkin haasteena on myös taaperon viihtyminen syöttämisten aikana.

Vaatii taiteilua ruokkia vauvaa, jos isompi lapsi yrittää samaan aikaan kiivetä keittiön kaapeille tai hypätä syliin. Tämä ongelma ilmaantuu tietysti yhtä lailla pulloruokinnassa.

Syömishetket voivat rauhoittua, kun tarjoaa samalla huomiota myös taaperolle. Nappaa taapero viereen ja lukekaa yhdessä kirjaa tai täyttäkää vaikka tarrakirjaa.

Välillä auttaa myös se, kun ehdottaa uutta, innostavaa leikkiä syöttämisen ajaksi. Kotona voi olla esimerkiksi tietty laatikko legoja, joita rakennellaan vain imetyshetkien aikana.

2. Jouhevin tapa hoitaa vauvan ja taaperon nukutukset

Iltasadun äärellä omat silmät lupsahtelevat, mutta taaperon eivät. Tuttua? Yhdenkin lapsen saattaminen höyhensaarille voi ottaa voimille – ja nyt se pitää tehdä kahdesti. Rutiinin luominen vauvan ja taaperon nukuttamiseen tekee kuitenkin illoista jouhevampia.

Jos iltaisin kotona on kaksi aikuista, voi kumpikin hoitaa yhden lapsen iltatoimet.

Imettävän äidin on usein luontevaa nukuttaa vauva, mutta myös isä voi oppia siihen keinot esimerkiksi heijailemalla, laulamalla tai kohinan avulla.

Jos taas molempien lasten nukutukset hoitaa yksin, voi olla näppärää syöttää ja nukutella vauvaa taaperon sängyn äärellä. Vaihtoehtoisesti voi hoitaa nukutukset vuoron perään: vauva voi esimerkiksi viihtyä sitterissä tai kantorepussa taaperon iltatoimien ajan.

Lue lisää: Näin onnistuu lasten nukkuminen samassa huoneessa

3. Varaudu hyvissä ajoin uloslähtöön

Vauvan vaippakatastrofi sattuu juuri kun olette lähdössä ulos ovesta, tai taapero haluaa välttämättä pukea kengät jalkaan itse, tietysti väärin päin – kuulostaako tutulta?

Jos lähtö ajoittuu aamuun, se sujuu nopeammin, kun saa kiskottua itsensä ylös sängystä ennen lapsia. Lähtöstressiä vähentää, kun hoitolaukut on pakattu etukäteen ja aamupalat odottavat jo valmiina jääkaapissa. Työlästä, myönnetään – mutta kiität itseäsi.

Taapero ja vauva kotona? On ehkä keksittävä uusia keinoja imetyshetkien rauhoittamiseen.

Imetyshetkistä voi tehdä myös taaperolle mieluisia varaamalla hetkeä varten erityisiä leluja, joilla ei muuten leikitä.

Myös taaperolle on hyvä kertoa ennakoiden siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi: näiden teekutsujen jälkeen leikki loppuu ja aletaan pukea, tai että huomenna lähdetään taas päiväkotiin.

Moni lapsi innostuu saadessaan toimia pikku apurina, joten taaperoa voi myös pyytää auttamaan lähtövalmisteluissa. Yksinkertaiset pyynnöt, kuten ”tuopa vauvan vaippa” usein toteutuvat.

4. Tarjoa taaperolle syliä – myös hänellä on lupa olla vielä pieni

Vauvan tullessa taloon monen isomman sisaruksen käytös saattaa muuttua. Herää mustasukkaisuutta, kiukkukohtaukset lisääntyvät ja taapero voi yrittää jopa vahingoittaa vauvaa.

Joitakin lapsia alkaa ”vauvattaa”, ja lapsi saattaa alkaa esimerkiksi lässyttää puhuessaan tai vaatii tuttipulloa. Taapero ei haluakaan olla se iso, vaan yhä pieni.

Miten siis helpottaa esikoista hyväksymään uusi perheenjäsen? Huomioimalla häntä niin paljon kuin mahdollista. Kun vanhemman syli on vauvasta vapaana, sitä voi tarjota taaperolle. Myös kahdenkeskinen aika taaperon kanssa on merkityksellistä, oli se sitten iltalauluja sängyn vierellä tai palapelin rakentamista yhdessä.

Vanhemmalle lapselle tulee osoittaa, että hän on yhä tärkeä ja vanhemmat ovat juuri häntä varten olemassa.

5. Muista vauvan ja taaperon kanssa myös oman ajan tärkeys

Oma aika muuttuu kahden pienen lapsen myötä entistä tärkeämmäksi. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa luksuspäivää kylpylässä, vaan vaikkapa kiireetöntä lämmintä suihkua.

Aikaa itselle kannattaa ottaa aina silloin, kun pystyy. Jos lapset esimerkiksi nukkuvat päiväunet samaan aikaan, tauko ei ole vain tiskausta vaan myös lepoa varten. Loppupäivä sujuu pirteämpänä, kun saa hengähdyshetken velvollisuuksista.

Lue lisää: Jokaisella vanhemmalla pitäisi olla ainakin tunti viikossa omaa aikaa – Äiti, onko sinulla? 5 keinoa hyvinvoivaan äitiyteen!

6. Anna itsellesi armoa

Jos yhden lapsen kanssa ei vielä kaivannut kolmea kättä ja kahdeksanpäiväistä viikkoa, kahden kanssa kaipaa! Kotona vauvan ja taaperon kanssa kaikkea ei vain ole enää mahdollista hoitaa niin kuin tahtoo ja suunnittelee.

Vajavaisuuden hyväksyttyään pystyy helpommin hölläämään. Jos lapset on syötetty, kylvetetty ja puettu, voi jo taputtaa itseään olkapäälle.

Kahden pienen lapsen kodissa siisteyden laadusta voi tinkiä. Sekin riittää, etteivät puhtaat astiat lopu kesken.

Ruuhkavuodet ovat myös mitä parhain hetki panostaa vaikkapa kotona säännöllisesti käyvään siivoojaan. Pyydä ja hyödynnä rohkeasti toisten apua – oli kyse sitten siivouksesta, ruuanlaitosta tai lastenhoidosta. Perhe ja ystävät voivat monesti paikata vanhemman ”puuttuvia käsiä”.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X