Lapsen terveys 02.12.2017 Päivitetty 23.01.2024

Hoida lapsen kipua oikein - onko lääkekaappisi ajan tasalla?

Kun lääkekaappi on varusteltu oikein, pärjäät hyvin lasten sairastellessa. Listasimme, mitä kaikkea lapsiperheen lääkekaapista pitäisi löytyä.

Teksti
saga wiklund
Kuvat
istock

Hyvin varusteltu lääkekaappi on sijoitettu kätevästi käden ulottuville, ja sieltä löytyvät kaikki perustarvikkeet laastareista sidetarpeisiin, lääkehiileen ja kuumelääkkeisiin.

Lääkkeet kannattaa säilyttää kuivassa tilassa ja huoneenlämmössä lukkojen takana. Lääkkeitä tulee pitää niin korkealla, että ne ovat pikkulasten ulottumattomissa.

Kun lääkekaapin varustaa kerralla kuntoon, se on helppo myös pitää ajan tasalla. Kaapin sisältö olisi hyvä tarkistaa säännöllisesti, sillä lääkkeetkin vanhenevat. Hävitä vanhat lääkkeet viemällä ne apteekkiin.

Kiinnitä kaapin oveen Hätäkeskuksen, Myrkytystietokeskuksen ja oman alueesi terveyskeskuksen numerot sekä tarpeen mukaan odottajille lääketietoa tarjoavan Teratologisen tietopalvelun numero. Voit leikata numerot talteen sivun alareunasta.

Lääkekaapin valmisteet:

Haavanpuhdistusaine eli antiseptinen liuos on aina tarpeen; sillä kannattaa puhdistaa haavat ja naarmut. Lapsille löytyy kirvelemätöntä puhdistusainetta.

Särkylääke lievittää kipua ja kuumetta. Vauvalle lääke voidaan antaa myös suppona. Parasetamoli-pohjaiset lääkkeet (Panadol) sopivat hyvin kuumeen alentamiseen, kun taas ibuprofeenipohjaiset (Burana, Ibumax) lievittävät myös tulehdusoireita. Annostelu riippuu lapsen painosta.

Keittosuolaliuoksella voi huuhdella vauvan tai pienen lapsen tukkoista nenää. Liuosta saa tippoina ja suihkeina.

Maitohappobakteerit auttavat vatsan toimintaan. Esimerkiksi antibiootit voivat saada lapsen vatsan sekaisin.

Lääkehiiltä käytetään myrkytysten hoitoon (esimerkiksi Carbomix). Se estää vahingollisten aineiden imeytymistä.

Ripulilääkkeillä voi turvata nestetasapainon säilymisen vatsataudin aikana. Ripulia varten on olemassa erilaisia ripulijuomia (Osmosal ja Floridral).

D-vitamiinilisä on tarpeen lapsille ja aikuisille ympäri vuoden.

Cuplaton-tipat auttavat vatsavaivoista kärsivää vauvaa.

Perusvoiteet ovat myös tarpeen, samoin sinkkivoide vaippaihottumaan. Rasvainen Bepanthen sopii vaippaihottuman ja nännihaavojen hoitoon. Ihoöljy (Ceridal) käy vauvan karstaisen päänahan hoitoon.

Kyypakkaus on syytä olla kaapissa käärmeenpureman varalta tai ampiaisen piston oireiden lievittämiseen.

Kortisonivoide, kuten Hydrocortison, rauhoittaa ärtynyttä ja punoittavaa ihoa sekä vähentää kutinaa, joka aiheutuu vaikka allergiareaktiosta.

Joditabletteja tulisi olla ydinonnettomuuden varalta: jodi estää ilmaan vapautuneen radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen.

Lääkekaapin tarvikkeet:

Kuumemittari kannattaa valita lapsen ikää ajatellen. Tavallinen digitaalinen kuumemittari on luotettava ja nopea.

Pikkuniistäjä auttaa tyhjentämään vauvan räkäisen nenän paineen avulla, kun nuha kiusaa.

Laastareilla hoidetaan pienet haavat. Kiva kuva laastarissa piristää. Haavansulkuteipillä puolestaan saa suljettua syvän viiltohaavan. Rakkolaastari pelastaa päivän, jos jalassa on kipeä hiertymä.

Sideharsoa kannattaa varata, jos haavasta vuotaa runsaasti verta ja tarvitaan paineside. Nivelnyrjähdyksiin voi varautua ideaalisiteellä.

Sakset on hyvä löytyä lääkekaapista, sillä jos lapsella on paljon verta vuotava haava, on ikävä etsiä kiireessä saksia. Terävillä saksilla laastarin ja sideharson leikkaaminen on helppoa.

Pinsetit auttavat muun muassa tikkujen nyppimisessä.

Punkkipihdit ovat hyödylliset punkkien eli puutiaisten varalta.

Muista kylmä- ja lämpöpakkaukset

Kodin pakastimesta olisi hyvä löytyä kylmäpakkaus. Kylmähoitoa annetaan, jos vamma punoittaa, on turvonnut tai tulehtunut tai se on syntynyt äkillisesti. Esimerkiksi nyrjähdysten ensihoitoon tarvitaan usein kylmäpakkaus. Kylmähoito vähentää kudosvaurioita, turvotuksen syntyä ja veren virtausta vamma-alueelle. Se helpottaa myös kipua ja kuumotusta sekä rauhoittaa tulehdusta. Verisuonten supistuminen ja tuntohermojen puutuminen lievittävät kipua.

Lämpöhoitoa, esimerkiksi mikrossa lämmitettävää kaurapussia, voi puolestaan käyttää paikallisesti lievittämään niska-hartiaseudun jäykkyyttä sekä kipua, jännityspäänsärkyä, selkäsärkyä, lasten kasvukipuja tai kuukautiskipuja.

Lämpö lievittää kipua, parantaa verenkiertoa ja kudoksen aineenvaihduntaa sekä vähentää paikallisesti lihasjännitystä. Lämmöllä on lisäksi elimistöä rentouttava vaikutus.

Asiantuntijana proviisori Paula Hägg Yliopiston Apteekista. Lisätietoa Yliopiston Apteekin neuvontapalvelusta 0300 20200 (avoinna ympäri vuorokauden, hinta 49 s/min + pvm/mpm).

Lue myös:

Miksi pienen jalkoja särkee? – 5 kysymystä lapsen kasvukivuista

Lapsen korvatulehdus: Uutta tietoa lääkärikäynneistä

Näin estät lasten tapaturmat kotona

 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X