Kasvatus 17.06.2015 Päivitetty 29.11.2021

Anoppi sekaantuu kasvatukseen - miten toimia?

Teksti
Liisa Järvinen

Lapsen syntymästä asti anoppi on hyppinyt nenille joka asiassa. Hän vähättelee sanomisiani ja toimii aivan eri tavalla kuin olemme sopineet.

Olen moneen kertaan ilmoittanut, mitkä pienet käytösasiat on lapseltani kielletty – esimerkiksi korujen tai hiusten repiminen. Mitäpä tekee tuo rakas anoppi? Tulee sanomaan minulle päin naamaa, kuinka äitiä ei pitäisi totella tässä asiassa, vaan lapsen pitäisi saada repiä niitä.

Samalla käynnillä hän menee hyvästelemään tuon meidän esikoisen ja katsahtaa olkapäänsä yli meihin päin. Sitten hän oikein kumartaa ja tyrkyttää niitä korujansa, ja kuulen kuinka hän sanoo lapsellemme, että nyt saat salaa äidiltä koskea…

En haluaisi anopin opettavan pienelle lapselle, että on ok tehdä asioita äidiltä salaa. Tulee mieleen että mitäköhän kaikkea muuta minulta on tehty salassa kun lapsi on pari kertaa ollut hoidossa siellä.

Minä ja mieheni olemme molemmat puhuneet anopin kanssa hyvällä ja pahalla, mutta mikään ei auta. Joko hän kuittaa sanotut asiat ­vitsiksi, tai sitten palaute menee niin pahasti ­tunteisiin, että hän ottaa marttyyriasenteen.

Miksi hän ei voi kunnioittaa meidän kasvatustyötämme?

Nimimerkki Luup

Painiskelette miehesi kanssa monessa lapsiperheessä liian tutun asian kanssa: miten vetää rajoja anoppiin. Hyvänä puolena asiassa on se, että olette miehesi kanssa samalla puolella. Nyt jos koskaan tarvitset kumppanisi tukea, jotta anoppi ei kuvittele saavansa miestäsi omalle puolelleen.

Olet tilanteesta luonnollisesti uupunut, kun keskustelu ei ole saanut anoppia kunnioittamaan perheenne kasvatuskäytäntöjä. Tämä on myös huono malli lapsesi kannalta. Tärkeää tilanteessa onkin tehdä selkeä rajanveto sen suhteen, ketkä kuuluvat teidän perheeseenne ja ketkä sen ulkopuolelle – keitä ovat he, jotka eivät saa puuttua elämäänne teitä häiritsevällä tavalla.

Yllättävän monessa perheessä joudutaan miettimään rajujakin keinoja päästä ahdistavasta tilanteesta. Joskus se vaatii sitä, ettei vähään aikaan pidetä yhteyttä, koska tapaamiset aiheuttavat vain surua ja pahaa mieltä. Voisiko teidän tapauksessanne yhteydenpidon katkaiseminen joksikin aikaa saada anopin ymmärtämään, mitä hyväksytte hänen käytöksekseen ja mitä ette?

Lapsellesi olisi toki hyvä, että hän saisi vaikeuksista huolimatta suhteen anoppiin. Jos mummo ei kuitenkaan osaa olla perheenne auttaja, vaan on vain rasite ja kaikkitietävä määräävä häirikkö, olkaa rohkeita tekemään ratkaisuja.

Teillä on lupa vaatia, että anoppi kunnioittaa perheenne päätöksiä. Teillä on oikeus omaan perheeseen, kotiin ja omiin valintoihin. Mielipiteitä toki saa olla ja luonnollisesti niitä onkin kahden eri sukupolven erilaisten ajatusten johdosta, mutta puuttuminen lapsen kasvatukseen ei kuulu anopin oikeuksiin.

Rajojen veto ei varmasti tule olemaan helppoa. Siihen liittyvät syyllisyyden kokemukset onkin hyvä käydä läpi, eikä antaa niiden lannistaa työtä vapaamman perhe-elämän hyväksi. Kun lähdette ratkomaan tilannetta, tulossa on todennäköisesti kovaakin rajanvetoa, rajuja riitoja sekä suuttumusta ja loukkaantumisia puolin ja toisin.

Suosittelen, että miehesi ottaa asian puheeksi anopin kanssa mahdollisimman pian koko perheenne jaksamisen takia ja kertoo hänelle selvät, etukäteen yhdessä miettimänne pelisäännöt. Jos tämä tuntuu mahdottomalta tai anoppi ei tunnu kuuntelevan, saman viestin voi kertoa hänelle kirjeellä.

Essi Juvakka, psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti

Lähetä Essille kysymys osoitteeseen kaksplus@otavamedia.fi.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X