Kasvatus 24.10.2018 Päivitetty 25.10.2021

”Ei!” huutaa uhmis väsyttäen vanhempansa – 10 keinoa kukistaa kiukku

Uhmaikäisen kiukuttelu koettelee vanhempien hermoja. Kiukku on kuitenkin tärkeä osa lapsen kehitystä ja vanhemmista irtaantumista. Näin käsittelet sitä oikein.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Varsinkin uhmaiässä lapsen kiukut tulevat vanhemmille hyvin tutuiksi.

Kun lapsi vastaa kaikkeen ”ei” tai ”itte”  ja saa itkupotkuraivareita, vaaditaan vanhemmalta paljon voimavaroja ja pitkää pinnaa.

Nämä 10 keinoa kertovat, kuinka kiukku kukistetaan.

1.Säilytä malttisi

Kun lapsi kiukkuaa, on tärkeää, ettei aikuinen lähde mukaaan samaan kuoroon. Rauhallisena pysyminen antaa lapselle rakentavan mallin siitä, miten ristiriitoja käsitellään. Näin lapsi myös näkee, ettei kiukku ole sinänsä vaarallista ja että vanhempi kestää hänen pahan olonsa ja rakastaa häntä kiukusta huolimatta.

2. Selvitä kiukun syy

Lapsen riidanhalu ei synny tyhjästä. Mieti, mikä voisi olla syy kiukun takana. Onko lapsi tulossa kipeäksi? Onko päiväkodissa tapahtunut jotain ikävää? Usein vastaus voi olla vain liian kiireinen perhearki, jossa lapsi kaipaa kuulluksi ja halatuksi tulemista.

3. Tarkista arjen rutiinit

Jos lapsen vastaus kaikkeen on ”ei” tai ”en tahdo”, kannattaa tarkistaa arjen perusrutiinit. Kasvaminen vie lapselta paljon voimia, joten hän tarvitsee paljon unta suhtautuakseen asioihin sopuisasti. Kiukku iskee helposti myös, jos lapsi ei syö riittävästi tai säännöllisin väliajoin.

4. Älä hylkää kiukkuavaa

Älä kiellä lasta osoittamasta kiukkuaan, vaan salli hänelle oikeus kinata kanssasi ja purnata päätöksistäsi – kuitenkin sopivissa rajoissa. Älä jätä lasta yksin ahdistuksensa kanssa, vaan osoita ymmärtämystä ja lohduta pettymyksessä. Perheen tärkeissä säännöissä ei kuitenkaan tarvitse eikä kuulu antaa periksi lapsen kiukun takia.

5. Kehu paljon

Kasvattajan supertehokeino on myönteinen palaute. Sen lisäksi, että lasta ojennetaan epätoivotusta käytöksestä, tulee häntä kehua toivotusta käytöksestä. Kiittele lasta pienestäkin aiheesta ja pian huomaat, että se tuottaa tulosta. Lapsi haluaa pohjimmiltaan miellyttää vanhempaansa.

Uhmaiän kiukuttelu koettelee vanhempien hermoja.

Kiukun edessä vanhemman tulee pysyä rauhallisena.

6. Vaadi lapselta sopivasti

Vaikka lapsi tuntuu monissa asioissa jo isolta ja taitavalta, on hän silti yhä lapsi ja pystyy vain oman kehitysvaiheensa kypsyttämiin tekoihin. Lapsi toimii vielä paljon hetken mielijohteesta, eikä suunnitelmallisesti kuten aikuinen. Ethän siis vaadi lapselta liikaa?

7. Kerro selkeästi odotuksesi

Sano lapselle selvästi, mitä häneltä odotat, kuten että lelut korjataan illalla laatikoihinsa. Anna ohjeet mahdollisimman selkeästi, jotta lapsi ymmärtää, mitä tarkoitat. Sopikaa myös, mitä pelisääntöjen rikkomisesta seuraa, ja pitäkää sovitusta kiinni.

8. Pyydä anteeksi

Anteeksipyyntö puhdistaa ilmaa yhteenoton jälkeen. Kypsä aikuinen kykenee myöntämään lapselle tehneensä väärin ja olevansa siitä pahoillaan, mutta myös lapsen on tärkeää oppia, miten teoista vastataan. Lämminhenkinen anteeksipyyntö vahvistaa tunnetta, että vaikka juuri riideltiin, olemme silti toisillemme tosi rakkaita.

9. Löysää välillä pipoa

Kun kodin ilmapiiri kiristyy, kannattaa miettiä, mikä saisi kaikki rentoutumaan. Voisiko jonkin harrastusmenon jättää pois, jotta perheelle jäisi kiireetön ilta yhdessäololle? Voisiko siivouksesta tänään vähän tinkiä, ja lähteä mieluummin porukalla puistoretkelle?

10. Huolehdi itsestäsi

Lapsen kiukut vaativat vanhemmalta valtavasti voimia, etenkin kun samalla pitää huolehtia arjen askareista ja vastata työelämän vaatimuksiin. Ota siis hyvällä omallatunnolla joskus aikaa vain itsellesi ja parisuhteellesi. Omasta jaksamisesta huolehtiminen auttaa koko perhettä voimaan hyvin.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X