Lapsen kehitys 23.01.2022 Päivitetty 24.01.2022

Ilmapallot, laastarit, puut... Lukijat jakoivat lasten hassuimmat pelot – professori kommentoi, mikä pelon taustalla piilee

Lasten pelot voivat tuntua aikuisesta huvittavilta, osa jopa liikuttavilta. Vai mitäs tuumaat ilmapallo-, imuri- ja rullaluistinpelosta?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kaksplussan lukijoiden kokemuksista ilmeni, että lasten pelot voivat koskea mitä tahansa.

Lue myös: Väärinymmärryksiä – ”Siskon isä on se iskän kaveri” ja 19 muuta mojovaa huhua, jotka lapsi sai aikaan

Aikuisen näkökulmasta hassuimmat lasten pelot koskevat asioita, joiden pitäisi olla lähtökohtaisesti miellyttäviä ja mukavia. Joulupukkipelon ymmärtänee jokainen, mutta ilmapallon pelkääminen onkin jo mystisempi juttu.

Kysyimme lastenpsykiatrian professori Kaija Puuralta Tampereen yliopistosta, miksi lapset pelkäävät hassuja asioita ja miten aikuisen olisi siihen hyvä suhtautua. Edempänä luetellaan omaperäisimpiä lasten pelonaiheita.

Lue myös: Uhmaikä on syvältä, mutta ainakin siitä jää parhaat tarinat – ”Lapsi sai kohtauksen, kun en antanut syödä ruuvimeisselillä”

Lasten pelot syntyvät uhan tunteesta

Useat Kaksplussan lukijat kertoivat, että lapsi kammoaa imuria.

– Lapset voivat pelätä tavallisiakin asioita, jos jokin asian ominaisuus yhdistyy heidän mielessään johonkin uhkaan, Puura selittää.

– Pölynimurissa pelkoa saattaa aiheuttaa kova ääni, joka myös saattaa muuttua nopeasti erilaiseksi ja voimakkaaksi, riippuen siitä mitä imuroidaan.

Omaperäisimmät lasten pelot – lukijat kertovat

”Lapseni pelkää laastareita huolimatta siitä, kenelle laastari meinataan laittaa. Hän alkaa huutaa naapurihuoneessakin, jos edes puhutaan, että jollekin pitäisi laittaa laastari.”

”Lapsi pelkää banaanikärpäsiä. Kerran hän pelästyi heliumilmapalloa, joka heilui.”

Puuran mukaan äkillinen, arvaamaton liike voi pelottaa lasta. Ilmapallojen osalta kyse voi olla siitäkin, että lapsi pelkää palloon painettua kuvaa.

– Taustalla voi olla myös ilmapalloihin liittyvä pelottava muisto.

”Kohta 1,5-vuotias poitsu pelkäsi päiväkodissa sisätossuja, joissa oli kunnon glitterit. Raukka alkoi itkeä ja juosta niitä karkuun.”

lasten pelot

Apua, rullaluistimet! Lasten pelot voivat kohdistua mitä eriskummallisimpiin asioihin.

”Lapsi kammosi kuuta. Talvi-iltoina ei voinut oikein ulkoilla, ellei halunnut kuunnella huutoitkua.”

”3-vuotiaani pelkää vieläkin ajoittain puita, varsinkin jos ne huojuvat.”

”Lapseni kavahtaa rullaluistimia.”

– Huojuvat puut voivat aiheuttaa pelkoa, jos lapsi on esimerkiksi tv:ssä nähnyt tai muuten kuullut myrskyistä, ja yhdistää asian siihen, Puura pohtii.

Lasten pelot liittyvät usein myös lapsen omiin kokemuksiin.

– On mahdollista, että nopea rullaluistelija on ohittanut lapsen joskus liian läheltä tai että lapsi on nähnyt jonkun kaatuvan luistimilla.

Miten lapsen hassuun pelkoon pitäisi suhtautua?

Vanhemman olisi hyvä suhtautua lapsen pelkoon ymmärtäväisesti ja hyväksyvästi, oli pelon kohde hänen silmissään aiheellinen tai aiheeton.

– Nauraa tai mitätöidä ei kannata, mutta kannattaa yrittää selvittää, mihin pelko liittyy. Lapsen kanssa voi hyvin jutella siitä, mitä ajatuksia tai kuvitelmia hänen mielessään pelkoa aiheuttaviin asioihin kytkeytyy, Puura ohjeistaa.

Kaikki lasten pelot ovat sellaisia, että niiden selättämiseen voi hyödyntää niin sanottua turvallisen altistamisen periaatetta.

– Vanhempi ja lapsi voivat yhdessä tutkia ja tutustua pelkoa aiheuttaviin asioihin. Esimerkiksi ilmapalloja voi katsella ensin kuvista yhdessä, miettiä mitä niissä näkyy ja mihin ne lentäisivät. Seuraava askel voisi olla, että katsellaan palloja vaikka vanhemman sylissä pidemmän välimatkan päässä.

Lopulta lapsi voi uskaltaa pidellä ilmapalloa itsekin.

Lue myös: Yliluonnolliset kokemukset kuuluvat lapsuuteen, sanoo lääkäri-kulttuurintutkija – Tällaisia ovat tyypillisimmät lasten kummat kokemukset

Lukijakokemukset on kerätty Kaksplussan Facebook-sivulta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X