Helmivarpaita ja pingviiniaskeleita – lapsen eri ikäkausien suloisimmat puolet

Ensimmäinen hymy ja jokellus ovat vauva-ajan ihmeitä. Taapero vaappuu kuin pieni pingviini, ja leikki-ikäinen hauskuuttaa oudoilla kysymyksillään. Listasimme lapsen eri ikäkausien hauskimmat ja suloisimmat puolet.

Teksti Janica Brander
Kuvat iStock
Lapsen eri ikäkausien ihanimmat puolet

Jokainen lapsen ikäkausi on omanlaisensa ihme ensimmäisestä hymystä ja jokelluksesta leikki-ikäisen hauskoihin ja outoihin kysymyksiin. Listasimme lapsen eri ikäkausien hauskimmat ja suloisimmat puolet.

Vauva-aika: Helmivarpaat ja hymyn ihme

 • Hento mutta vahva ote. Kun sormensa ujuttaa vauvan käteen, pieni nyrkki puristaa sitä häkellyttävän lujaa. Vanhempi tuntee konkreettisesti, miten tiukasti lapsi on sidoksissa häneen.
 • Helmivarpaat ja makkarajalat. Vauvan jalat ovat pienet ja pehmeät, ja niitä voisi ihastella tuntikausia. Pulleita makkaroita on mitä ihmeellisemmissä paikoissa, jopa ranteissa.
 • Vauvan tuoksu. Vauvan tuoksu on sekoitus puhtautta, makeutta ja maitopukluja. Mikään muu maailmassa ei tuoksu samalta.
 • Hassut äänet. Oman äänensä löytänyt vauva jokeltaa, kiljahtelee, hikkaa ja mouruaa. Välillä tuntuu uskomattomalta, että äänet ovat lähtöisin pienestä nyytistä, ja vauva ihmettelee niitä itsekin.
 • Söpöt vaatteet. Lapsen vaatetus on vielä täysin hallinnassasi. Voit pukea hänet juuri niin suloisesti tai hassusti kuin haluat.
 • Ensimmäinen hymy. Vauvan ensimmäinen hymy on maailman suurimpia ihmeitä, ja vanhempien näkeminen ilahduttaa häntä. Vauvan hekotus kuulostaa niin hassulta, että aikuistakin naurattaa.
 • Liikkumisen harjoittelu. Kääntyminen on vauvalle rankka ponnistus, mutta hän harjoittelee sisukkaasti. Ryömintäharjoituksia on hauska katsella, ja ne muistuttavat aikuista siitä, että uusia taitoja pitää harjoitella sitkeästi.

Näin vauva kehittyy vastasyntyneestä 1-vuotiaaksi

Vauvan hymy: Milloin vauva hymyilee ensimmäisen kerran?

Keskustele: Mikä oli parasta vauva-ajassa?

Mistä vauvojen ihana tuoksu tulee?

Taaperovaihe: Pingviiniaskeleet ja elämänilo

 • Vaappuva kävely. Taapero kävellä töpöttää kuin pieni pingviini. Paljaat jalat lätisevät suloisesti lattiaa vasten, kun lapsi viipottaa paikasta toiseen.
 • Ensimmäiset sanat. Kun lapsi alkaa puhua, vanhempi saa häneen uudenlaisen yhteyden. Taaperon sanaväännökset saavat aikuisen myös nauramaan vedet silmissä.
 • Ilo pienistä asioista. Maailma on taaperolle ihmeellinen paikka, jossa leppäkerttujen kaltaiset pienetkin asiat ovat suuria. Lapsen elämänilo muistuttaa aikuista arjen ihmeistä.
 • Avoimuus. Taapero uhkuu avoimuutta ja vilpittömyyttä. Hän ihmettelee kovaan ääneen niin ohi ajavia autoja kuin naapurin tädin hassuja vaatteita. Pikkuihmisen suoruus saa vanhemmat kiemurtelemaan välillä naurusta, välillä noloudesta.
 • Hassut vaateyhdistelmät. Taaperot innostuvat usein pukeutumisesta. Vaatteet voivat vaihtua monta kertaa päivän aikana, ja look on välillä hyvin omaperäinen.
 • Hellyydenkipeys. Vaikka taapero tutustuu maailmaan, hänellä on vielä kova sylinkaipuu. Tässä iässä lapsi oppii halailemaan ja pussailemaan, ja vanhempi saa paljon hellyyttä.

Näin vanhemmuus kasvattaa sinua ihmisenä – 10 positiivista asiaa

Vauvasta taaperoksi: Nämä taidot lapsi oppii täytettyään vuoden

Keskustele: Tuleeko vaikeasta vauvasta vaikea taapero?

Leikki-ikä: Oma tahto ja visaiset kysymykset

 • Mielikuvitus. Omassa mielessään lapsi lentää, muuttuu näkymättömäksi ja tekee urotekoja. Lapsen leikkien katselu ja tarinoiden kuuntelu saa aikuisenkin luovuuden pulppuamaan
 • Fanitus ja lempitavarat. Pinkki väri, Frozen tai lentokoneet. Oli fanituksen kohde mikä tahansa, sen pitää löytyä niin tapetista kuin t-paidoista. Lapsi suhtautuu itselleen tärkeisiin asioihin hellyyttävän intohimoisesti ja opettelee huolehtimaan aarteistaan.
 • Oma tyyli. Leikki-ikäiselle ei ole enää samantekevää, missä vaatteissa hän lähtee ulos. Pikkuihmisen laittautuminen hidastaa lähtöjä, mutta sitä on liikuttavaa katsella.
 • Harrastukset. Harrastukset opettavat lapselle sosiaalisuutta ja keskittymistä. Ne laajentavat myös vanhempien kaveripiiriä ja tuovat heidän elämäänsä uutta sisältöä.
 • Kysymykset. Miksi taivas ei ole punainen? Miksi koko ajan ei voi olla kesä? Leikki-ikäisen kysymykset ovat kinkkisiä ja hauskoja. Vastausten miettiminen pakottaa vanhemmat etsimään tietoa ja kyseenalaistamaan itsestäänselvyydet.
 • Hauskat letkautukset. Lapsi kuuntelee ja matkii aikuisten puheita luovalla tavalla. Vanhemmat kuulevat lapsen suusta epämukavia totuuksia ja hillittömiä sutkauksia.

Mihin paha mieli menee? Miten vastaisit lasten filosofisiin kysymyksiin

Lapsen suusta: Lasten hauskimmat möläytykset

Miten jaksaa uhmaikäisen vaatimuksia? Perheterapeutti vastaa?

Lähteet: Bellybelly, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Mamamia, Momtastic

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä