Lapsen kehitys 25.09.2018 Päivitetty 13.08.2019

Miksi lapsi kyselee koko ajan? 5 keinoa selvitä kyselyiästä

Lapsen kyselyikä tuntuu aika ajoin yhdeltä rasittavimmista kehitysvaiheista. Vanhemman kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, sillä vaiheella on tärkeä merkitys.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

Miksi taivas on sininen? Mikä on Jumala? Miten minut tehtiin? 

Noin 4–6-vuotiaana lapsella alkaa kyselyikä. Silloin lapsen kysymyksistä ei tunnu tulevan loppua, eikä ole vanhempaa, joka ei niihin jossain vaiheessa väsyisi.

Lapsen kysymyksiä ei kannata torpata, vaikka ei tietäisikään kaikkia vastauksia. Kyselyikä on nimittäin tärkeä kehitysvaihe. Leikki-iässä lapsen tietoisuus itsestään ja ympäröivästä maailmasta lisääntyy ja herättää uteliaisuuden ja tiedonjanon. Etenkin miksi-kysymykset ovat merkki siitä, että aivot ovat ottaneet ison harppauksen kehityksessä.

Pidä nämä viisi vinkkiä mielessä, kun kärsivällisyytesi uhkaa loppua:

1. Uskalla sanoa ”en tiedä”

Varma keino menettää hermot lapsen kyselyyn on yrittää vastata kaikkiin miljoonaan kysymykseen. Kun mittasi alkaa täyttyä, sano, että et tiedä vastausta, mutta palaat asiaan.

2. Etsi vastaus

Jos et osaa vastata kysymykseen saman tien, lupaa selvittää asia myöhemmin. Muista myös pitää lupauksesi – näin osoitat arvostusta lastasi kohtaan.

3. Kirjoita kysymykset ylös

Erityisen vaikeisiin kysymyksiin, kuten ”miksi vesi on märkää?” ei aina ole aikaa penkoa vastausta. Kerää kinkkiset kysymykset listalle, jota voitte käydä läpi sopivana ajankohtana yhdessä lapsen kanssa netin äärellä tai vaikka kirjastossa.

4. Järjestä aikaa kysymyksille

Lapsen kanssa voi sopia erityisestä kyselyhetkestä, jolloin et tee muuta, vaan keskityt vastaamaan hänen kysymyksiinsä. Säästät hermojasi, kun lapsi ei ala pommittaa sinua kysymyksillään kesken aamun lähtökiireiden.

5. Pidä keskusteluyhteys auki tulevaisuutta varten

Jos jaksat vastata kärsivällisesti leikki-ikäisen kysymyksiin, viitseliäisyytesi todennäköisesti palkitaan myöhemmin. Koska olet osoittanut lapsellesi, että mikään kysymys ei ole tyhmä tai turha, lapsi lähestyy sinua varmemmin myös koululaisena ja teini-iässä.

Lähteet: Today’s Parent Verywell Family 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X