Miksi vastasyntyneen silmien väri vaihtuu? Testaa Kaksplussan laskurilla, minkä väriset silmät lapsesi saa

Vastasyntyneellä on useimmiten siniset silmät, mutta väri vaihtuu vauvan kasvaessa. Niin kiinnostava yksityiskohta kuin silmien väri onkin, on sitä vaikea ennustaa. Kokeile Kaksplussan laskurilla, minkä väriset silmät lapsesi todennäköisesti saa.

Teksti Anna Mäkelä
Kuvat iStock
lapsen silmien väri voi iän myötä muuttua
Isän, äidin vai kenties isoäidin silmät?

Lapsen silmien väri kiinnostaa niin vanhempia kuin puolituttujakin. Saako lapsi isänsä vihreät silmät vai äidin ruskeat iirikset? Vai voiko lapsi olla sinisilmäinen, kuten isoäitinsä?

Silmien värin periytyminen on varsin monimutkainen prosessi, jonka lopputulosta ei voi suoraan vanhempien silmien väreistä päätellä. Ei ole selvää edes, että sinisilmäiset vanhemmat saisivat automaattisesti sinisilmäisen lapsen.

Miksi silmien väri vaihtuu?

Tavallisesti lapset syntyvät sinisillä tai harmailla silmillä, joskin afrikkalais- ja aasialaistaustaisten lasten silmät ovat yleensä jo syntymässä ruskeat.

Syntymähetken silmien väri ei useinkaan ole pysyvä. Iiriksen värin aiheuttaa pigmentti, jota kutsutaan melaniiniksi. Monilla vastasyntyneillä melaniinintuotanto ei vielä ole kunnolla käynnistynyt, vaan melaniinia alkaa muodostua enemmän vasta, kun lapsi pääsee tarkkailemaan maailmaa kohdun ulkopuolella.

Kun melaniinia on iiriksissä vain vähän, solut heijastavat lähinnä valon sinisiä aallonpituuksia. Tästä johtuen vastasyntyneellä on useimmiten siniset silmät. Jos soluissa taas on paljon pigmenttiä, iiris näyttää ruskealta tai lähes mustalta.

Silmissä ei siis ole olemassa erikseen sinistä tai vihreää pigmenttiä, vaan ruskean melamiinin määrä määrittää silmien värin.

Tavallisesti vuoden ikään mennessä lapsen silmien väri on vakiintunut, mutta toisinaan muutos voi kestää jopa vuosia.

Vallitseva geenikin voi olla toimimaton

Usein puhutaan vallitsevista geeneistä, ja moni uskookin, että mikäli lapsi saa edes toistelta vanhemmaltaan ruskeasilmäisyyden aiheuttavan geenin, on vauva automaattisesti ruskeasilmäinen. Usein näin onkin, mutta periytyminen ei ole aivan näin yksinkertaista.

Geeneistä esiintyy vaihtoehtoisia muotoja eli alleeleja, jotka voivat olla joko toimivia tai toimimattomia. Ruskeasilmäisyyden aiheuttavan geenin sanotaan usein olevan vallitseva, sillä lapsesta tulee ruskeasilmäinen, vaikka hän saisi geenin toimivan alleelin vain toiselta vanhemmaltaan.

Lapsi voi kuitenkin periä molemmilta vanhemmiltaan myös toimimattoman alleelin, jolloin ruskeaa pigmenttiä ei synny, vaan iiris jää siniseksi.

Vauvan silmien värin ennustaminen ei siis ole yksinkertaista, mutta suuntaa antavan todennäköisyyden silmien väristä voit selvittää esimerkiksi Kaksplussan laskurin avulla.

Lapsen silmien väri – testaa, minkä väriset silmät lapsesi saa!

Lue myös:

Näin geenit periytyvät – Vastaukset kysymyksiin perinnöllisyydestä

Laskurin lähteet: Huggies.com.au

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Meillä molemmilla vanhemmilla sekä isoäideillä on ruskeat silmät. Tyttärellämme on kameleontin silmät. Pääväri vihreä, sisäreunoilla aavistus vaaleanruskeaa. Tietyssä valossa silmät vihreät ja toisinaan valon taittuessa ruskeat.

Avatar

Morjesta
Kiinnostava teksti ja tulee ensimmäisten joukossa vastaan googlessa.
Onko teillä heittää tähän jotain lähteitä? Olisin mielelläni katsonut lisätietoa.

Avatar

Minulla on harmaat silmät, testissä ei ole kuin kolme yleisintä väriä :(

Avatar

Puolison vanhemmista toisella on ruskeat silmät, samoin heidän sisaruksillaan. Olen käsittänyt että ruskea voisi hypätä sukupolven yli ja näinollen olisi myös jonkun prosentin mahdollisuus meidänkin lapsellamme saada ruskeat silmät?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä