Lapsen kehitys 08.01.2016 Päivitetty 14.11.2022

Onko lapsi menossa uuteen päiväkoti- tai harrastusryhmään? Näin autat häntä saamaan kavereita

Lapsen menemistä uuteen päiväkoti- tai harrastusryhmään helpottaa se, jos ryhmässä on edes yksi tuttu lapsi.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Kun lapsi tulee uuteen päiväkotiryhmään, hän vertailee: Kuka olisi samanlainen kuin minä? Kenen kanssa olisi hauskaa?

Lapsia tulisi opettaa hyväksymään erilaisuutta ja tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Esimerkiksi kotona ja päiväkotiryhmissä voidaan keskustella yhdessä siitä, että ryhmässä jokaisella tulee aina olla joku, jonka kanssa voi leikkiä.

Ohjaajat voivat myös valita lapsille leikkipareja totuttaen heitä leikkimään muidenkin kuin parhaiden ystäviensä kanssa. Erilaisten lasten kanssa leikkiminen kasvattaa lapsen leikki- ja yhteistyötaitoja.

Lue lisää: Näin selviät päiväkodin aloituksesta

Leikeistä sulkeminen haavoittaa lasta

Se, että onnistuu luomaan hyviä suhteita toisiin, kasvattaa lapsen itsetuntoa. Lapsi voi ajatella, että olen hyvä ja pärjään tässä. Hyvä itsetunto merkitsee, että lapsella on realistinen käsitys omista hyvistä ja huonoista puolistaan.

Itsetunnon kehittymiseen vaikuttaa se, miten lasta kohdellaan kotona. Hyväksytäänkö hänet sellaisena kuin hän on? Saako hän tuntea olevansa tärkeä?

Jos lapsi kokee, etteivät toiset halua häntä mukaan leikkeihin, hänen itsetuntonsa saa kolauksen. Jos kierre jatkuu pidempään, se rapauttaa lapsen käsitystä itsestään kelvollisena ihmisenä. Tilanteeseen tulisi puuttua viivyttelemättä sekä päiväkodissa että kotona.

Lue lisää: Kiusataanko lasta päiväkodissa? Tarkkaile näitä merkkejä

Selvitä, miksi lapsi vetäytyy

Jos lapsi itse vetäytyy ryhmässä, tulisi miettiä, mikä on vetäytymisen syy ja miten lapsi kokee toiset lapset.

Asiaa selvittäessään vanhemman olisi hyvä pysyä rauhallisena, omaa lastaan tai muita syyllistämättä. Kun lapsi luottaa vanhempiinsa, hän voi kertoa asioista ilman, että joutuu miettimään, suuttuuko tai sureeko aikuinen.

Ryhmän hyvä yhteishenki helpottaa uuteen ryhmään sopeutumista, samoin se, jos ryhmässä on edes yksi entuudestaan tuttu lapsi.

Juttu perustuu kasvatustieteen tohtori Marita Neitolan haastatteluun. Neitola on väitellyt lasten sosiaalisten suhteiden tukemisesta. 

Lue myös: Hyvä itsetunto auttaa koulutiellä

Keskustele:

Siirtyminen isojen ryhmään päiväkodissa

Uuteen päiväkotiryhmään tutustuminen?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X