Vaatteet ja varusteet 01.07.2017 Päivitetty 21.08.2023

Päiväkodin kyltti hämmentää äitibloggaajaa: ”Jätäthän merkkivaatteet kotiin”

10 plussan äiti -bloggaaja Matu hämmästyi hiljattain poikansa päiväkodin käytännöstä. Seinälle kiinnitetyssä lapussa toivotaan, että lapsia ei puettaisi päiväkotiin merkkivaatteisiin.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
10 plussan äiti

– Bongasin meidän päiväkodin seinältä pienen printin, joka kehotti jättämään merkkivaatteet kotiin, kertoo Kaksplussan verkostobloggaaja Matu.

Merkkivaatteita suosiva 2-vuotiaan pojan äiti ihmetteli päiväkodin toivetta ja mahdollisia syitä kehotuksen taustalta.

– Eikö päiväkotiin kannata pukea merkkivaatteita? Oon kuullut paljon juttuja siitä, kuinka kalliimmat vaatteet lähtevät päiväkotien lokeroista kävelemään tai kuinka pyykkipusseista paljastuu surkuttelun arvoisia tahmaisia riepuja, bloggaaja pohtii kirjoituksessaan.

Bloggaaja itse ei ole huolissaan merkkivaatteiden mahdollisesta sotkeutumisesta tai rikkoutumisesta, sillä vaatteet on hankittu käyttöä varten.

– Tahrat tai reiät vaatteissa eivät ole koskaan olleet mikään järjetön murheen aihe mulle. Valtaosa tahroista lähtee oikeilla aineilla pois ja jos ei lähde, niin voi voi.

Matu ymmärtää myös päiväkodin kannan asiassa, mutta kyseenalaistaa merkkivaatteiden totaalikieltämisen.

– Ymmärrän päiväkodin ajatuksen tämän nounoun takana. Opettajat ja hoitajat vahtivat lapsia, eivät vaatteita. Leikkiessä sattuu ja tapahtuu. Puetaan lapset niin, etteivät ikitahrat, reikä polvessa tai sormivärit aiheuta krokotiilinkyyneleitä pyykkipussia avatessa. Puetaan lapset säänmukaisesti ja mukavasti. Näitähän tietenkään merkkilappu niskassa ei sulje pois.

”Mikä kenenkin mielestä on ’merkkivaate’?”

Päiväkodin toive jakaa mielipiteitä blogipostauksen lukeneiden vanhempien keskuudessa. Suurin osa piti kieltoa ymmärrettävänä, mutta turhana.

Blogin kommenteissa ja Kaksplussan Facebookissa arveltiin, että kiellon takana on ajatus siitä, että päiväkodissa vaatteet voivat helposti rikkoutua tai likaantua pysyvästi. Myös lastenvaatevarkauksista oltiin kommenteissa huolissaan. Enimmäkseen lukijat olivat kuitenkin sitä mieltä, että myös merkkivaatteet on ostettu käyttöön, ja ne saavat myös likaantua.

”No on kyllä todella kummallista. Mikäli päiväkodista on varastettu merkkivaatteita toisten lokeroista, se voisi selittää asian. Meillä on päiväkotivuosia takana kahdeksan, ja ihan samoissa vaatteissa ovat pojat siellä olleet kuin muutenkin. Ja saa sotkeutua. Pesukone pesee.”

”Ihan järkyttävää, jos jollain on oikeasti pokkaa käydä toisten lokeroilla ja nappasta vaate itselleen! Eiköhän vanhemmat päätä itse lapsensa vaatteista, kunhan ne ovat mukavia ja säänmukaisia. Tuollaiset laput voi jättää omaan arvoonsa.”

”Niin, ja mikä kenenkin mielestä on ’merkkivaate’? Minusta Pop, Reima, Molo ja vastaavat eivät ole, vaan ne on ihan tavallisia lastenvaatteita valmistavia merkkejä, laadukkaita sellaisia.”

”Meillä on kaikki vaatteet käytössä tasaisesti joka paikassa. Jos lapset eivät päikyssä voi käyttää ’hienoja’ vaatteita, niin missäpä niitä sitten pitäisi, kun ei muuta elämää niin kauheesti ole? Kaikki on käyttöön tarkoitettu ja rei’illähän ne on kuitenkin loppujen lopuksi. Nuorin on sellainen rymyriitta, että en enää mitään superkallista viitsi edes ostaa.”

”Onko tässä syynä lasten eriarvoisuus merkkivaatteiden perusteella, rikkimenemisen vaara vai vaatteiden ’häviäminen’? Itse ostan 99 % merkkivaatetta pojille, ja kun pojat hoidon aloittavat, niin eipä niiltä muita vaatteita löydy. Eli alastiko ne sitten hoidossa ovat? Kummallisia sääntöjä, todellakin ihmettelen.

Lasten merkkivaatteet herättävät keskustelua.

Bloggaaja Matun perheessä merkkivaatteet saavat sotkeutua leikkien tiimellyksessä.

”Poika suree vieläkin varastettuja Gugguun housuja”

Kommenteissa huomioitiin myös se, että päiväkodin työntekijät ovat ennen kaikkea vastuussa lapsista, eivät kalliista vaatteista. Osa oli myös huolissaan siitä, että lasten leikit voivat kärsiä liiallisesta vaatteiden varomisesta. Pääasiassa kommentoijat olivat kuitenkin sitä mieltä, että merkkivaatteita voi käyttää päiväkodissa omalla vastuulla.

”Esikoisen kohdalla luin monta kertaa alueemme Facebook-kirppiksellä jonkun tuotteen olevan ’päiväkotikelpoinen’. Luulin, että se on niin hyvä tai arvokas vaate, että sen voi laittaa päiväkotiin. Vasta oman lapseni aloittaessa päiväkodissa ymmärsin, että kyse on ehjästä ja ihan siististä vaatteesta, joka ei ehkä enää muualle kelpaisikaan.”

”En enää vie päiväkotiin merkkivaatteita, koska meidän yhdet Gugguun housut varastettiin, ja poika suree sitä vielä vuosi tapahtuman jälkeen.”

”Liian usein olen nähnyt töissä perheitä, joissa lapsilla on merkit päällä ja kielto myös leikkimisestä ja rymyämisestä, etteivät ne ’taivasliput’ mene rikki tai likaiseksi.”

”Jos lapsen päivä kuluu miettiessä, miten varoa ettei uusiin ja kalliisiin vaatteisiin tule tahroja, ja etteivät ne mene pilalle, ei siitä leikkimisestä voi enää nauttia. Ajatus on minusta hyvä. Jos joku väkisin tahtoo päiväkotiin laittaa uuden Gugguun jumppiksen, ja se on liimassa ekan päivän jälkeen, niin se ei liene lapsen eikä päiväkodin syy.”

”Jos ei haittaa, että vaatteet voivat sotkeentua tai rikkoontua, niin siitä vaan kalliit merkkivaatteet päiväkotiin. Mä en osta kalliita vaatteita edes kotikäyttöön. Olisipa kiva, kun joku reilun 50 euron vaate olisi mustikassa, eikä lähtisi puhtaaksi.”

Valitsetko sinä lapsellesi päiväkotiin edullisempaa rymyvaatetta, vai suositko merkkivaatteita paikasta riippumatta? Mitä mieltä olet päiväkodin ohjeistuksesta?

Lue myös:

Miksi lastenvaatteista tuli harrastus? Kolme äitiä kertoo

Lasten vaatekaaos kuriin: 5 vinkkiä vaatekaapin järjestämiseen

Päiväkodin aloitus: 8 vinkkiä hyvään alkuun

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X