Lapsen kehitys 29.09.2022

Täytyykö kiipeilevää lasta kieltää? Vanhemman huolestuneisuus tarttuu myös lapseen, muistuttaa asiantuntija

Tuskin kävelemään oppineen taaperon jatkuva kiipeily sohvalle, portaisiin ja syöttötuolista keittiönpöydälle voi tuntua rasittavalta, mutta on tärkeä vaihe lapsen kehityksen kannalta. Hyvä tieto on myös se, ettei jatkuva muksahtelu ole loputonta.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Lapsi aloittaa kiipeilyn usein siinä vaiheessa, kun hän on oppinut seisomaan tukea vasten eli noin 10 kuukauden iässä. Ensimmäisiä valloitettavia huonekaluja ovat usein sopivalla korkeudella oleva sohva ja nojatuoli. Myös rappuset kiehtovat usein pientä tutkimusmatkaajaa.

– Monesti sanotaan, että lapsi laajentaa reviiriään tuossa iässä. Luontainen uteliaisuus on ihmiselle hyvin tyypillistä, MLL:n vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Puusniekka huomauttaa.

Lue myös: Kävelemään oppiminen on vauvan odotetuimpia taitoja – 8 keinoa olla tukena

Kiipeileminen kasvattaa lapsen kärsivällisyyttä, kun hän ponnistelee päästäkseen tavoitteeseensa. Yhtä lailla kiipeily kehittää kokonaisvaltaisesti motorisia taitoja ja kehon liikkeiden hallintaa.

– Motoriset taidot kehittyvät lapsella hyvin nopeasti. Onkin lohdullista ajatella, ettei vaihe, jossa vanhemman on jatkuvasti oltava askeleen edellä taaperon touhuissa, kestä kauaa, vaikka se siltä varmasti siinä hetkessä tuntuukin.

Omassa arjessa onkin hyvä tasapainotella oman jaksamisen ja kiipeilyn tuomien hyötyjen välillä. Portaiden turvaportti on varmasti hyvä ratkaisu, sillä muuten saa luultavasti olla päivät pitkät katsomassa innokkaan kiipeilijän perään. Toisinaan voi ottaa hetken, jolloin portaissa kiipeilyä harjoitellaan yhdessä.

– On hyvä, jos pystyy tarjoamaan lapselle kokemuksia. Usein ne taidot, joita paljon harjoitellaan, kehittyvät vahvemmiksi.

Tee kodista mahdollisimman turvallinen

Kun lapsi lähtee liikkeelle, on kodista tehtävä mahdollisimman turvallinen. Terävät kulmat on syytä pehmustaa, ostoslistaan on hyvä laittaa jarrusukat ja matalalla olevat ikkunat lukita, ettei lapsi pääse kiipeämään niistä ulos. Jos lapsi pitää syöttötuolissa kiipeilystä, on valjaita hyvä käyttää.

– Pienet kolhut kuuluvat asiaan, mutta isoja haavereita on pyrittävä välttämään ja tarvittaessa estettävä kiipeily vaarallisiin paikkoihin. Pienellä lapsella ei vielä ole itsesuojeluvaistoa.

Myös taaperokypärä on Puusniekan mukaan hyvä vaihtoehto, jos tuntuu että lapsi kolistelee päätään jatkuvasti.

– Jos lapsen turvallisuus huolestuttaa ja tuntuu, että pehmustettu turvakypärä helpottaisi omaa jaksamista, niin sitä voi kokeilla. Vanhempi lapsi ymmärtää jo syy-seuraussuhteen, että nyt tein toisin kuin vanhemmat ohjeistivat, minua sattui, enkä tee tätä toiste. Pieni taapero ei tätä vielä pysty ymmärtämään, Puusniekka huomauttaa.

Lue myös: Tuleeko lapsesta kömpelö, jos aikuinen varoittelee liikaa? 

Vanhemman huolestuneisuus tarttuu

Jos ja todennäköisesti kun lapsi kaikesta huolimatta satuttaa itseään, on vanhemman tehtävä yrittää pysyä tilanteessa mahdollisimman rauhallisena ja myötätuntoisena – aikuisellekin sattuu silloin tällöin haavereita. Näin lapsi muistaa tilanteesta ennemminkin sen, kuinka vanhempi halasi, puhalsi ja sitten leikit jatkuivat.

– Lapsen kannalta olisi hyvä, jos vanhempi voisi välttää torumista eikä näyttäisi lapselle omaa säikähdystään, mikä haaverin sattuessa on toki luonnollinen reaktio.

Jos tilanne jää pyörimään vanhemman mieleen ja alkaa huolettaa kovasti, on asia hyvä käydä läpi muiden vanhempien kanssa, neuvolassa tai vaikkapa koulutetun vapaaehtoisen kanssa MLL:n Vanhempainpuhelimessa tai -chatissa.

– Jos vanhempi on jatkuvasti todella huolestunut, alkaa nähdä vaaroja joka puolella ja kieltää jatkuvasti taaperoa, huomaa jo pienikin lapsi tämän. Huoli tarttuu helposti lapseen ja hän saattaa oppia varovaisemmaksi kokeilemaan uusia asioita. Siksi omista huolista on hyvä puhua ääneen muiden aikuisten kanssa, Puusniekka painottaa.

Lue myös: On olemassa yksi seikka, jolla vanhemmat voivat tietämättään hidastaa lapsen motorista kehitystä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X