Lapsen kehitys 11.11.2015 Päivitetty 26.06.2023

Toimi näin, kun lapsi on mustasukkainen sisarukselle

Vanhemman sisaruksen mustasukkaisuus uutta vauvaa kohtaan näkyy monin tavoin. Näillä vinkeillä selätät lasten välisen sisaruskateuden.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Colourbox

Kaksivuotias tönii vauvaa, vaikka kiellän. Mitä teen?

On luonnollista, että lapsi osoittaa mustasukkaisuutta, kun perheeseen syntyy vauva. Lapsi tuntee vihaa, kiukkua ja turhautuneisuutta, kun hän ei saakaan enää yhtä paljon huomiota ja huolenpitoa kuin aiemmin.

Lapsella menee aikaa sopeutua tilanteeseen. Kun lapsella ei ole vielä taitoa pukea tunnetta sanoiksi, se voi purkautua toimintana.

Lapsi lyö, potkii ja tönii. Mustasukkaisuutta ei kannata pelästyä, eikä sitä kannata tuomita, vaikka se tuntuisikin sinusta pahalta. Lapsen voimakkaat reaktiot voivat olla ihan normaali reaktio, eikä se tarkoita, että lapsessa olisi vikaa.

Lapsella on oikeus ilmaista kielteisiäkin tunteita, mutta estä ja kiellä vauvan satuttaminen tai tavaroiden rikkominen. Etsikää tapa, jolla lapsi voi purkaa kiukkunsa turvallisesti, esimerkiksi potkimalla tyynyä.

Sanoita lapselle hänen tunteitaan: Oletko vihainen, kun äiti ei pääse vielä leikkimään kanssasi? Auttaako, jos äiti ottaa sinut hetkeksi syliin?

Lue myös: Miksi taapero raivoaa?

Miksi kuivaksi oppinut lapsi alkaa pissata housuihin sisaruksen syntymän jälkeen?

Lapsen kehitykseen kuuluu myös taantuminen. Jo opitut taidot voivat unohtua hetkeksi.

Vauvan syntymä on iso muutos ja lapsi voi haluta olla pienempi kuin onkaan. Tilanne vaatii vanhemmalta kärsivällisyyttä.

Yleensä tämä vaihe menee itsestään ohi. Lasta voi tukea ja kannustaa jo opituissa taidoissa. Ja hoivaa välillä häntäkin, syli on vielä tärkeä asia!

Joskus voi käydä niin, että vanhemmat pitävät huomaamattaan­ esikoista isompana kuin hän onkaan ja odottavat häneltä liikaa.

Lue myös: Yökastelua esiintyy monilla lapsilla

Miten saan lapsen vakuuttuneeksi, että hän on yhtä rakas kuin ennen vauvan syntymää?

Varaa esikoiselle omaa aikaa molempien vanhempien kanssa. Tehkää silloin kahdenkeskisiä juttuja, joista lapsi nauttii.

Älä aina keskeytä puuhia ison lapsen kanssa, kun vauva inahtaa. Vauvakin voi joskus odottaa hetken.

Kun teille tulee vieraita, pyytäkää heitä ensin tervehtimään lasta ja siirtykää vasta sitten katsomaan vauvaa. Lasta voi myös pyytää esittelemään vauva vieraille tai viemään heidät vauvan luo.

Lue myös: Toinen vauva tulossa, riittääkö rakkaus kahdelle?

Mitä teen, kun vauva ja esikoinen vaativat samaan aikaan huomiota?

Vauva-arki voi olla todella rankkaa. Miettikää yhdessä, miten tilannetta voisi helpottaa. Kuka voisi auttaa lasten hoidossa, jotta pääset välillä hengähtämään?

Entä olisiko lapselle mahdollista päästä kerhoon pariksi tunniksi leikkimään? Kun vanhempi on levännyt, hän jaksaa paremmin hoitaa hankalia tilanteita.

Lue myös: Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa

Miten kerron esikoiselle, että olen raskaana?

Kerro vauvan tulosta hyvissä ajoin. Pienenkin lapsen kanssa voi pohtia ja jutella yhdessä, millainen vauva mahtaa olla tai millaista elämä vauvan kanssa tulee olemaan.

Voi olla, että lapsi ei juurikaan osallistu jutteluun, mutta silti vauvasta kannattaa puhua. Varsinkin pieni lapsi elää hetkessä eikä ajattele pysty hahmottamaan tulevaisuutta samalla tavalla kuin aikuinen. Vauva voi tuntua kaukaiselta asialta.

Pieni lapsi voi ymmärtää pikkusisaruksen tulon paremmin konkreettisten asioiden kautta, esimerkiksi, jos hän saa tunnustella vauvan potkuja äidin vatsassa. Hänelle voi myös lukea lastenkirjoja, joissa kerrotaan syntymästä.

Kotia kannattaa valmistella yhdessä. Lapsi voi olla mukana petaamassa vauvansänkyä tai laittamassa vauvan vaatteita kaappiin.

Lue myös: Milloin on aika hankkia toinen lapsi?

Paheneeko mustasukkaisuus, jos esikoinen on päiväkodissa?

Tähän ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta. Jokaisen perheen tilanne on erilainen. Asiaa voi pohtia sekä lapsen että vanhemman näkökulmasta. Viihtyykö lapsi hoidossa? Onko hänellä siellä kavereita ja mieluista toimintaa?

Toisaalta lapsen vieminen päivähoitoon voi antaa vanhemmalle aikaa levätä ja auttaa jaksamisessa. Lapsi voi myös olla päivähoidossa lyhenneytyn ajan tai vain osan kuukaudesta.

Jos isompi sisarus jatkaa päiväkodissa, kannattaa panostaa perheen yhteiseen aikaan iltaisin ja viikonloppuisin.

Lue myös: Kumpi on lapselle parempi: päiväkoti vai kotihoito?

Asiantuntijana suunnittelija Eeva Oksanen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Lähteenä on käytetty myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetti-sivustoa ja artikkelia Mustasukkaisuutta, kun perheeseen syntyy vauva.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X