Kasvatus 28.09.2015 Päivitetty 15.06.2021

Voiko lapsi olla narsisti? Tämän takia se on epätodennäköistä

On erittäin harvinaista, että lapsi on narsisti. Persoonallisuushäiriödiagnoosia ei edes voida tehdä pienelle lapselle, jonka kehitys on vielä kesken.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
Colourbox

Lapsesi ajattelee vain itseään, eikä osaa ottaa toisten tunteita huomioon. Voiko lapsi olla narsisti? Todennäköisesti ei.

Olet varmasti kuullut tämäntapaiset lauseet lapseltasi: ”Minä osaan hypätä korkeammalle kuin kukaan muu!” ”Kukaan ei saa koskea minun leluihini!”

Pienillä lapsilla on epärealistisen vahvoja näkemyksiä kyvyistään, ja he ovat luonnostaan itsekeskeisiä.

Itsekeskeisyys kuuluu lapsen normaaliin kehitykseen, eikä sitä pidä sekoittaa narsismiin, joka on vakava persoonallisuushäiriö.

On erittäin harvinaista, että lapsi on narsisti. Persoonallisuushäiriödiagnoosia ei edes voida tehdä pienelle lapselle, jonka kehitys on vielä kesken.

Lapsen narsismi: Näin vähennät lapsen narsistisia piirteitä

Onko lapsellasi näitä narsistisia piirteitä?

Lapsilla voi kuitenkin olla narsistisia piirteitä. Lapsi saattaa esimerkiksi vaatia erityiskohtelua, sillä hänen mielestään häneen eivät päde samat säännöt kuin muihin.

Jos hän ei saa haluamaansa, hän ei epäröi järjestää kovaäänistä raivokohtausta julkisellakaan paikalla.

Jos narsistista lasta kritisoidaan tai kiusoitellaan tai hänet torjutaan, hän ei niele sitä. Se saa hänet raivostumaan ja jopa yltymään väkivaltaiseksi.

Käyttämällä viehätysvoimaansa narsistinen lapsi saa muut tekemään asioita puolestaan. Jos toinen pahoittaa mielensä, hän ei pysty asettumaan tämän asemaan. Hän ei välitä muiden tunteista.

Itsensä jatkuva kehuminen on yksi narsistisen lapsen piirteistä. Hänelle on tärkeää, että häntä ihaillaan – sen sijaan aito ystävyys ei häntä kiinnosta. Jos narsistinen lapsi ei saa olla huomion keskipisteenä, hän ahdistuu.

Lue lisää:

Miten saada lapsi tottelemaan? Asiantuntija neuvoo

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Miten lapsesta tulee narsisti?

Narsismin syytä ei välttämättä pystytä tunnistamaan. Joskus syyttävä sormi osoitetaan geeneihin, toisinaan taas narsistiseen vanhempaan.

Tutkimusten mukaan lapsuudessa koettu väkivalta, seksuaalinen hyväksikäyttö tai emotionaalinen laiminlyönti voivat niin ikään johtaa narsismiin.

Voiko lapsesta tulla narsisti, jos vanhemmat hokevat hänelle jatkuvasti, että hän on erityislaatuinen ja parempi kuin muut? Asiantuntijat eivät ole asiasta yhtä mieltä.

On hyvä pitää mielessä, että vaikka lapsella olisi narsismiin viittaavia piirteitä, useimmissa tapauksissa ne hälvenevät lapsen kasvaessa. Vanhemmat ovat kuitenkin avainroolissa, jotta lapsesta kasvaa muut huomioon ottava ihminen.

Lue lisää: Narsismi perheessä – Tällainen äiti narsisti on

Näin kehität lapselle terveen itsetunnon

  • Kerro ja osoita lapselle, miten tärkeä hän on sinulle ja miten paljon rakastat häntä. Aito lämpö antaa lapselle tunteen syvästä hyväksynnästä, joka on pohja hyvälle itsetunnolle.
  • Sano lapselle ei, kun siihen on hyvä syy. Lapsi ei opi kestämään pettymyksiä ja turhautumista, jos hän saa aina kaiken, mitä haluaa.
  • Älä kuitenkaan ole kohtuuttoman ankara. Selitä lapselle, miksi jouduit kieltämään häntä.

Lue lisää: Muista rajoittamisen lisäksi myös rakastaa lasta

Narsistin lapsen tarina: Narsistiäiti tuhosi perheeni

Juttua varten on haastateltu psykiatrian professori Jyrki Korkeilaa Turun yliopistosta. Muut lähteet: Psychology Today, New York Post, Washington Post

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X