Lapsen kehitys 29.08.2013 Päivitetty 06.09.2021

Lapsen yökastelu on yleistä – miten auttaa yökastelijaa?

Yökastelu on yleistä vauvoilla ja lapsilla. Termia käytetään kuitenkin vasta, kun lapsi on täyttänyt viisi vuotta. Kokosimme tärkeimmät vinkit yökastelijan avuksi.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Yökastelu on yleinen lasten vaiva. Lapset oppivat eri tahtiin kuivaksi, ja välillä voi tulla takapakkia. Ennen koulun alkua lapsen pitäisi kuitenkin osata käydä yksin vessassa.

1. Mitä jos yökastelu alkaa heti, kun vaippa jätetään pois?

Kun yövaippa päätetään jättää pois, sänky kannattaa suojata muovitetulla froteella, sillä harjoittelun alussa sattuu usein vahinkoja. Jos pissa tulee sänkyyn, kerro lapselle, että se ei haittaa. Yökastelu on normaalia, kun vaipoista vasta opetellaan eroon.

2. Milloin lapsen pitäisi oppia täysin kuivaksi?

Yökastelua esiintyy noin 40 prosentilla kolmivuotiaista ja 10 prosentilla kuusivuotiaista. Kun virtsarakon kapasiteetti kasvaa, yöpissaaminen jää yleensä pois. Yökastelun taustalla on yleensä liiallinen yöllinen virtsaneritys tai unen säätelyn häiriö tai rakon toiminnan kypsymättömyys. Vanhempien kannattaa antaa aikaa lapsen sisäisen säätelyjärjestelmän kypsymiselle.

Yökastelu on usein ”sukuvika” eli perinnöllinen. Yleensä yökastelu loppuu ajan kanssa. Ylenpalttinen juominen iltaisin saattaa aiheuttaa kastelua, mutta normaalisti juomisen vähentämisellä ei voi vaikuttaa kasteluun.

Vasta lapsen täytettyä viisi vuotta aletaan puhua yökastelusta, ja asiaa voidaan lähteä hoitamaan.

3. Milloin yökastelu vaatii toimia?

Jos yökastelu on vähintään viikottainen vaiva, pyritään hoito aloittamaan viiden tai kuuden vuoden iässä. Kovin harvoin, esimerkiksi kerran kuukaudessa, esiintyvää yökastelua ei yleensä kannata ryhtyä hoitamaan lääkityksellä tai hälyttimellä.

Jos kastelua esiintyy vain harvoin, mutta se häiritsee lapsen elämää, esimerkiksi yökyläilyä, voidaan tällaisissa tilanteissa joskus käyttää Minirin-lääkitystä.

4. Miten yökastelua hoidetaan?

Yökastelua hoidetaan lähinnä kasteluhälyttimellä ja Minirin-lääkkeellä. Kasteluhälytin alkaa soida, kun lapsi alkaa pissata ja hälyttimen tunnistin kostuu. Näin hälytin opettaa lapsen heräämään pissalle. Hälytin ei välttämättä toimi kovin sikeäunisella ja nuorella lapsella. Minirin-lääke puolestaan vähentää yöllistä virtsaneritystä, jotta yövirtsa mahtuisi rakkoon. Kun Minirin-lääkettä käytetään, on tärkeää, että hoitoohjeita noudatetaan tarkasti.

Jos lapsella on oireita myös päivällä, esimerkiksi hän kastelee tai hänen täytyy käydä tiheästi pissalla, nämä oireet hoidetaan ensin. Lääkäri keskustelee hoitomuodon valinnasta perheen kanssa ja he päättävät yhdessä, mikä on paras vaihtoehto.

5. Jos yökastelu alkaa uudestaan, mistä voi olla kysymys?

Virtsatietulehdus aiheuttaa varsin usein kastelua varsinkin, jos lapsi on vasta hiljattain oppinut kuivaksi. Tällaisessa tilanteessa on syytä ottaa virtsanäyte. Myös ummetus ja taipumus pidätellä aiheuttavat usein kastelua.

Monet seikat, esimerkiksi leikkaukset, tapaturmat, infektiot ja perhetilanteen muutokset voivat vaikuttaa siten, että vastikään kuivaksi oppinut lapsi alkaa kastella uudelleen.

6. Entä jos housuihin tulee myös kakkaa?

Usein samalla lapsella esiintyy sekä yökastelua että tuhrimista. Yleensä taustalla on se, että sekä virtsarakko että suoli tyhjenevät huonosti. Tuhrivalla lapsella peräsuoli on yleensä täynnä ulostemassaa ja suoli on venynyt. Tällöin peräsuoli painaa myös virtsarakkoa. Uloste saattaa tässä tilanteessa olla löysääkin, vaikka peräsuoli on täynnä kovaa ulostemassaa.

Mikäli lapsella todetaan tällainen tilanne, aloitetaan ummetuksen hoito. Alussa voidaan joutua käyttämään tehokastakin tyhjennystä, esimerkiksi peräruiskeita. Sitten hoitoa kevennetään ja tavoitteena on, että lapselta tulee päivittäin normaali uloste.

Mikäli lapsella on myös päiväkastelua, pyritään siihen, että lapsi ei pidättele, vaan käy säännöllisesti ja riittävän tiheästi pissaamassa, ainakin viisi kertaa päivässä.

7. Milloin lapsen pitäisi osata käydä yksin vessassa?

Yökastelu on kyseessä, jos yli viisivuotias kastelee sänlynsä öisin. Kun lapsi aloittaa koulun, hänen pitäisi selviytyä vessassa omin avuin. Pyyhkimistä voi opettaa lapselle jo aikaisemmin ja hän voi itse sitä harjoitella aikuisen valvonnassa. Vessassa käyntiin liittyvästä käsienpesusta on hyvä tehdä lapselle rutiini jo hyvin pienestä pitäen, vaikka hän ei itse pyyhkisikään peppuaan.

Keskusteluissa: isojen lasten yökastelu

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X