Kapalointi rauhoittaa vauvan – Näin kapaloit turvallisesti

Vauvan kapalointi on tehokas keino vauvan rauhoittamiseen. Kapalon idea on tuoda lapselle kohtua muistuttavat olosuhteet.

Teksti Tuija Manneri
Kuvat 123RF
Vauvan kapalointi Näin kapaloit vauvan

Miksi kapalointi kannattaa?

Vauvan kapalointi on yleistä nykyään lähinnä synnytyssairaaloissa, mutta kapaloiminen on hyvä keino vauvan rauhoittamiseen myös kotona.

Vauvoja kapaloidaan nykyisin aiempaa vähemmän, sillä yleissuosituksena on ihokontakti. Jos vauva on kuitenkin syönyt rinnalla pitkään, hamuamisen merkkejä ei enää ole eikä vauva rauhoitu sylissä, voi kapalointia hyvin käyttää rauhoittelukeinona.

Kapalo muistuttaa kohtuajoista

Pienten vauvojen ensisijaiset rauhoittelukeinot ovat aina maito ja syli. Kapalointi toimii, kun vauvan nälkä sekä läheisyyden ja imemisen tarpeet on ensin tyydytetty.

Vauvan kapaloiminen muistuttaa lasta turvallisesta kohtuelämästä: vauva on tottunut olemaan paksujen kohtulihasten puristuksessa. Hän saattaa säikähtää omia säpsähdyksiään ja käsiensä liikkeitä. Etenkin temperamenttinen, pieniinkin ärsykkeisiin reagoiva vastasyntynyt rauhoittuu usein kapaloon.

Yhdysvaltalainen lastenlääkäri Harvey Karp esitteli aikanaan teorian, jonka mukaan vauvan elämän ensimmäiset kolme kuukautta ovat eräänlainen sikiöajan jatke, ja siksi vauva tarvitsee rauhoittuakseen kohtumaiset olosuhteet.

Alkuperäiskansat ovat ymmärtäneet tämän, ja kapalointi onkin ollut käytäntönä lähes kaikissa kulttuureissa.

Kokeile puolikapalointia

Rutiinit ja turvallisuuden tunne ovat tärkeitä vauvoille. Kätilöopistolla suositellaan vastasyntyneen nukuttamista vanhempien vieressä, mutta jos vanhemmat eivät koe sitä omaksi jutukseen, voi rutiiniksi ottaa vaikka jokailtaisen kapaloinnin.

Pään peittävää kokokapaloa turvallisempi vaihtoehto on hartioista alaspäin lähtevä puolikapalo, koska pään hikoilu säätelee vauvan lämpöä.

Kapaloita on nykyisin monenlaisia, myös helppoja tarrakapaloita, jotka kuka tahansa osaa laittaa. Hieman joustavasta materiaalista tehty liina on paras, koska sillä kapalon voi solmia turvallisesti napakamminkin. Vauvan jaloille on hyvä jättää vähän potkuvaraa, ja solmut eivät saisi painaa selän alla.

Milloin kapalointi ei kannata?

Kapalo voi toimia pitkäänkin, jopa leikki-ikäiselle asti: joissain päiväkodeissa ylivilkkaita lapsia on rauhoiteltu kapaloinnilla.

Toisinaan taas jo kolmen neljän kuukauden ikäisestä vauvasta näkee, että häntä ahdistaa pakettiin kietominen. Pitää tarkkailla vauvan viestejä. Kantoliina on hyvä väline ”hellyystankkaukseen”, ja se mahdollistaa myös pystyasennon, joka rauhoittaa monia vauvoja.

Keskustele: Kuinka vanhana vielä kapaloon?

Näin teet helpon puolikapaloinnin: katso videolta helppo ohje!

Lue myös: Miten äidin synnytysmasennus ja läheisyyden puute vaikuttaa vauvaan?

Asiantuntijana kätilö Maarit Savonen Helsingin Kätilöopistolta.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä