Lapsen kehitys 28.08.2013 Päivitetty 26.06.2023

Taaperon uhmaikä koettelee vanhemman hermoja – miten toimia?

Uhmaikä alkaa monella lapsella kaksivuotiaana. Taaperon käytös usein myös koettelee vanhempien hermoja ja sietokykyä. Tärkeää on oikeanlaisen käytöksen palkitseminen.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Kaksivuotiaan vanhemmat tietävät, että uhmaikäinen taapero keksii kyllä keinot, joilla saada vanhempien huomio. Hän vetää koiraa hännästä, hellii pienempää sisarustaan hieman kovakouraisesti, kieltäytyy menemästä nukkumaan tai heittäytyy muuten vaan hankalaksi.

Kaksivuotias on tullut tietoiseksi omasta itsenäisyydestään, ja sitä hän totta totisesti yrittää harjoittaa parhaansa mukaan. Miten aikuisen sitten tulisi toimia, kun vanhempia koetellaan oikein olan takaa?

Lue lisää: Näin meillä – uhmaikä ja itkupotkuraivarit

Palkitse hyvästä käytöksestä

Oikeanlaisen käytöksen palkitseminen on ensiarvoisen tärkeää. Uhmaikäinen janoaa vanhempiensa huomiota. Anna sitä siis hänelle paljon ja erityisesti silloin, kun hän onnistuu ja käyttäytyy hyvin.

Jätä kiukutteleva ja huono käyttäytyminen vähemmälle huomiolle. Lapsi oppii, että hän saa vanhempien huomiota viihdyttyään hetken aikaa hiljaa itsekseen autoleikin parissa, eikä vain heittämällä lelua kohti pikkuveljeä.

Nukkumaanmeno ja ruokailu ovat tyypillisiä kriisipisteitä. Nukkumaanmenossa rutiinien luominen on avainasia. Illasta toiseen pesut, iltapalat ja sadut toistuvat samaan aikaan, ja sen jälkeen mennään nukkumaan.

Keskustele: Paha uhmaikä, äiti taitaa seota

Uhmakohtaus ruokapöydässä? Toimi näin

Ruoka kannattaa suosiolla tehdä taaperoystävälliseksi. Kaksivuotias pitää sormiruoasta. Tarjoile hänelle aterialla eri ruoka-aineet erikseen eikä toisiinsa sekoitettuina. Hän saattaa syödä vähemmän, koska kasvu ei ole enää yhtä nopeaa kuin ennen.

Useampi pieni ateria toimii paremmin, kuin muutama iso.

Lue lisää: Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa

Kun lapsi kiukuttelee ruokakaupassa

Kun huutokohtaus iskee kesken kauppareissun, älä anna kohtaukselle turhaa huomiota. Yritä viedä lapsen huomio johonkin toiseen asiaan.

Lapsesta tuntuu, että maailma päättyy siihen, kun hän ei saa tahtoaan läpi. Ei pidä lähteä sille tielle, että huutamalla lapsi voi aina saada tahtonsa läpi.

Lue lisää: Avoin kirje uhmaikäiselle

Keskustele: Uhmaikä ja äidin hermot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X