Lapsen terveys 29.08.2017 Päivitetty 13.08.2019

5 vinkkiä lasten arkiliikunnan lisäämiseen

Lapset on luotu liikkumaan. Siitä huolimatta vain pieni osa suomalaislapsista saavuttaa päivittäisen liikuntasuosituksen. Miten lapsen arkeen saa lisää liikettä?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Alle kouluikäisen lapsen tulisi liikkua aktiivisesti jopa kolme tuntia päivässä. Suomalaislapsista kuitenkin vain 10–20 prosenttia saavuttaa kansallisen päivittäisen liikuntasuosituksen. Vanhempien kannustus auttaa lisäämään lasten arkiliikuntaa.

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimuksen vetäjän, tutkija Sami Kokon vinkeillä vanhemmat voivat tukea lapsen liikkumista.

1. Liikunta kuuluu jokaiseen päivään

Monet suomalaislapset aloittavat urheiluseuratoiminnan jo alle kouluikäisinä. Lapset ovat keskimäärin 6,5-vuotiaita aloittaessaan organisoidun liikuntaharrastuksen.

Lapsi saa urheiluseuraharrastuksen kautta liikuntakasvatusta ja oppii liikuntataitoja, mutta se ei yksin riitä. Seuratoiminta kattaa vain pienen osan alle kouluikäisen lapsen viikoittaisesta liikunnan tarpeesta.

Vanhemman pitäisi kiinnittää huomiota lapsen liikkumisen todelliseen viikoittaiseen kokonaismäärään ja tuoda liikunta osaksi lapsen jokapäiväistä arkea.

2. Vanhemman osallistumisella on iso merkitys lapselle

Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tärkeämpi rooli on vanhemman omilla liikuntatottumuksilla. Pienet lapset eivät voi liikkua ilman aikuisen läsnäoloa, vaan liikunnan on tapahduttava vanhempien tai muun aikuisen seurassa.

Vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää vielä murrosikäisille ja sitä vanhemmillekin. Tuki voi olla lasten harrastusten maksamista ja mahdollisuuksien luomista liikunnalle. Vanhempi voi osoittaa kiinnostusta lapsen liikuntaharrastusta kohtaan merkitsemällä treenit ja pelit kalenteriin. Lapsi voi myös tarvita kuljetusapua kauempana olevaan harrastukseen.

3. Arkiliikunnan ei tarvitse olla mitään ihmeellistä – yhteinen kävelylenkki riittää

Kävely perheen kesken on hyvää arkiliikuntaa. Liikunnan ei tarvitsekaan olla mitään sen ihmeellisempää kuin metsässä samoilua yhdessä.

Lapselle ei tarvitse painottaa sitä, että hänelle järjestetään nyt liikuntaa, vaan yhdessä voi vain lähteä retkelle ja touhuamaan luontoon. On tärkeää opettaa lapselle liikunnan hauskuutta.

4. Kannusta lastasi kävelemään ja pyöräilemään arkimenoihin

Normaali arkeen kuuluva liikkuminen on viimeisen 10–20 vuoden aikana vähentynyt hurjasti. Ennen kipaistiin kaverin ovelle kävellen tai pyörällä soittamaan ovikelloa ja kysymään pääsisikö tämä ulos. Se ei ollut liikuntaa, vaan päivittäistä siirtymistä paikasta toiseen.

Nykyään kaverin ovelle ei enää tarvitse lähteä, sillä tapaamisesta voidaan sopia kännykän välityksellä. Arkiliikkuminen on vähentynyt niin paljon, että vanhempien on nykyään nähtävä aiempaa enemmän vaivaa liikunnan eteen ja järjestettävä sitä lasten arkeen.

5. On tärkeää, että lapsi löytää juuri hänelle sopivan liikuntamuodon

Lapsen on hyvä antaa kokeilla ja harrastaa useampia erilaisia lajeja ja liikuntamuotoja. Jossain vaiheessa niiden joukosta löytyy lapselle kaikkein mieluisin laji, jonka parissa hän saattaa viihtyä pitkään.

Jos aikuinen valitsee lapsen liikuntaharrastuksen, on hyvä kuulostella, onko laji myös lapselle mieleinen.

Lue myös:

Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lapsen harrastuksista

Raskausajan liikunta kannattaa – jo 10 minuuttia päivässä tekee hyvää

Lapsen ylipaino voi johtua liiasta proteiinista

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X