Epäiletkö tuhkarokkoa? Toimi näin, jos lapsesi altistui taudille

Itä-Savossa jo neljä ihmistä, joista kaksi on rokottamattomia lapsia, on sairastunut tuhkarokkoon. Alueelliset epidemiat ovat mahdollisia muuallakin Suomessa, koska rokotekattavuus on laskenut. 

Teksti Saga Wiklund
Kuvat iStock
Vauva saa rokotuksen.

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivotulehduksen tai keuhkokuumeen. Se voi olla pienille lapsille hengenvaarallinen. Vuonna 2014 maailmassa kuoli noin 100 000 lasta tuhkarokkoon, valtaosa kehitysmaissa, joissa ei rokoteta tautia vastaan.

Tuhkarokon itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen.

Tuhkarokon oireet

Taudin ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Yskä, joka liittyy käytännössä aina tuhkarokkoon, muuttuu nopeasti hakkaavaksi. Silmätulehdukset ja silmien valonarkuus voivat myös kuulua sairauteen.

Kasvoilta vartalolle leviävä ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon. Korvien taakse ja otsalle ilmaantuu ensin vaaleanpunaisia läiskiä, jotka tummuvat ja leviävät kasvoihin ja koko kehoon hehkuvanpunaisiksi laikuiksi.

Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa, eli jo vuorokauden ennen ensioireita, ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen. Tuhkarokkoon ei ole olemassa lääkettä.

Mahdollisuus alueellisiin epidemioihin Suomessa on kasvanut samalla kun rokotekattavuus on laskenut. Kriittisenä rajana lääkärit pitävät 95 prosentin rokotekattavuutta; raja alittuu Suomessa jo monin paikoin.

Katso, millä alueilla Suomessa on alhaisin rokotekattavuus.

Kaksi rokoteannosta antaa suojan

MPR-rokotteista ensimmäinen annetaan 12–18 kuukauden iässä, mieluiten heti 12 kuukauden ikäisenä. Toinen annos annetaan kuuden vuoden iässä.

Kaksi tuhkarokko-vihurirokko-sikotautirokoteannosta (MPR) tai aiemmin sairastettu tuhkarokko antavat hyvän suojan tautia vastaan. Rokote on ollut laajassa käytössä Suomessa vuodesta 1975 lähtien.

Jos rokotesuojasi on vajaa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen sen täydentämiseksi. MPR-rokotus on kaikille maksuton.

Tuhkarokko leviää nyt Euroopassa

Matkailijankin tulee muistaa tuhkarokon riski, sillä tauti leviää parhaillaan Euroopan eri maissa, joissa MPR-rokotusten kattavuus on laskenut alle 95 prosentin. Alkuvuonna pahimpia tuhkarokkomaita olivat Romania, Italia, Ranska, Saksa, Puola, Sveitsi ja Ukraina.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tietojen mukaan tuhkarokkotapausten määrä on edelleen kasvussa Euroopassa. Muualla maailmassa erityinen riski tuhkarokon saamiseen on muun muassa Intiassa ja Kiinassa sekä tietyissä Afrikan maissa.

Suomessa tuhkarokko aiheutti joulukuussa 2016 pienen epidemian raaseporilaisessa koulussa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Terveyskirjaston artikkeli Tuhkarokko (Duodecim).

Lue myös:

Rokotusten vastustaminen lisääntyy – ovatko taustalla nämä syyt?

Rokkotaudit ja raskaus: Näin rokkotaudit vaikuttavat sikiöön

Rokotekielteisyys kasvaa: Taustalla luomuajattelua, salaliittoteorioita ja huolta turvallisuudesta

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä