Lapsen terveys 28.05.2021 Päivitetty 21.11.2022

Fysikaalinen aurinkosuoja vai sittenkin kemiallinen – paljonko valinnalla on oikeasti merkitystä?

Moni käyttää pelkästään fysikaalista aurinkosuojaa lapsille. Ns. tavallisista aurinkorasvoista imeytyy kemikaaleja vereen. Mitä haitoista tiedetään?

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Fysikaalinen aurinkosuoja on yleistynyt vaihtoehto kaupan tutulle kemialliselle aurinkovoiteelle ja erityisessä suosiossa lapsiperheissä. Mineraalipohjainen aurinkovoide heijastaa UV-säteet pois ihon pinnasta, siksi sitä kutsutaan fysikaaliseksi aurinkosuojaksi.

Kemialliset aurinkovoiteet puolestaan sisältävät monia kemiallisia aineita, joista oksibentsoni saattaa olla haitallinen ihmisen hormonaaliselle järjestelmälle.

Oksibentsoni imeytyy ihon pinnasta verenkiertoon monin kerroin nopeammin kuin kemiallisen aurinkovoiteen muut kemikaalit. Mutta tämän vaikutuksista ihmiseen on hyvin vähän suoraa näyttöä.

”Näyttö riskeistä on aika heikko. Fysikaalinen aurinkosuoja risoo vain vähän.”

Tutkimusten mukaan oksibentsoni voisi vaikuttaa murrosikäisten poikien testosteronitason laskuun sekä lasten syntymäpainoon, jos lapsi altistuu kohdussa oksibentsonille, toteaa Yhdysvaltain CDCA. Se on sairauksia valvova ja ehkäisevä viranomaistaho.

Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin yhteyttä sikiön UV-salpaajan kemiallisen altistuksen ja syntymäpainon välillä. Syntymäpainoerot olivat kuitenkin hyvin pieniä.

Aurinkosuojatuotteille on Yhdysvalloissa joka tapauksessa ehdotettu tarkempaa raportointia niiden sisältämistä kemikaaleista.

Kemikaalien runsas siirtyminen verenkiertoon ilmeni tutkimuksessa, jossa aurinkovoidetta levitettiin jatkuvasti ja hyvin suurelle ihoalueelle – yli 75 prosenttiin ihosta joka toinen tunti, kirjoittaa pikkulasten terveyteen perehtynyt tietokirjailija ja Brownin yliopiston professori Emily Oster.

– Esimerkiksi kun rotille syötetään oksibentsonia, se näyttää vaikuttavan niiden kohdun kokoon. Raskaana olevien hiirten altistuminen ruoan kautta oksibentsonille vaikuttaa niiden jälkeläisten hormonitoimintaan. Mutta ihmiset ovat paljon suurempia kuin hiiret ja on vaikea tietää, millainen määrä oksibentsonia on haitallinen ihmiselle, Oster kirjoittaa.

Mitä fysikaalinen aurinkosuoja on?

Fysikaaliset aurinkosuojat ovat mineraalipohjaisia eivätkä ne imeydy. Ne sisältävät sinkkioksidia ja titaanioksidia.

Mineraalipohjaisten aurinkovoiteiden ei ole havaittu aiheuttavan merkittäviä terveysvaikutuksia. Toisaalta ne ovat paksuja ja aika jäykästi levittyviä aurinkovoiteita. Ne jättävät ihon pinnan valkoiseksi voiteesta.

– Niiden käyttö ei ole yhtä helppoa ja mukavaa kuin kemiallisten voiteiden käyttö. Niiden käyttö voi käydä hermoille, mutta terveyshaittoja niistä ei ole löydetty, Oster toteaa.

Muista vaatteet ja varjo

Miten kaikkeen tähän tietoon perehtynyt professori ja perheenäiti Emily Oster itse menettelee verratessaan fysikaalista aurinkosuojaa pahamaineeseen kemialliseen?

– Näyttö riskeistä on aika heikko. Mineraalipohjainen aurinkovoide risoo vain vähän, hän punnitsee.

– Me käytämme kemiallista aurinkovoidetta. Mutta me myös käytämme hattuja ja pitkähihaisia uimapukuja sekä yritämme pysytellä varjossa.

Ihon suojaaminen vaatteilla ja auringonpalvonnan välttäminen ovat parhaita keinoja suojautua ihon palamiselta ja ihosyövältä.

Pikkuvauvan iho on hyvin herkkä auringonvalolle. Vauvoille ei siis tulisi käyttää aurinkovoiteitakaan, mutta olosuhteiden pakossa voi valita lapsille tarkoitetun tuotteen.

Lue myös: Tarvitseeko vauva helteellä vettä? Tunnista vauvan nesteen tarve ja kuivumisen merkit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X