Lapsen terveys 19.03.2021

Tiesitkö? Näin kauan lapsen hampaita pestään tavallisella hammasharjalla ja sähköhammasharjalla

Tavallinen hammasharja on sähköhammasharjaa tehottomampi väline lasten hampaiden pesuun.

Teksti
Hanna-Mari Engblom
Kuvat
iStock

Tavallinen hammasharja on useimmille se ensimmäinen väline, jolla pienen ihmisen hammaspesut alkavat. Jo taaperoiän jälkeen moni vaihtaa sähköiseen.

Sähköhammasharjaa suositellaan usein hammaslääkärissä, eikä syyttä: hammaslääketieteen tohtori ja erikoishammaslääkäri Eija Salmela vahvistaa, että hampaat puhdistuvat ladattavalla sähköhammasharjalla tutkimusten mukaan keskimäärin tehokkaammin kuin tavallista hammasharjaa käytettäessä.

– Itsenäistä harjausta opettelevan alakouluikäisen lapsen on helpompi saada harjattua hampaansa puhtaaksi sähköhammasharjalla kuin manuaalisella hammasharjalla. Myös aikuisen on mahdollisesti helpompi harjata lapsensa hampaat sähköhammasharjalla verrattuna tavalliseen harjaan.

Minkäänlainen oikotie onneen sähköhammasharja ei ole, vaan vanhemman on silti otettava vastuu siitä, että hampaat tulevat oikeasti puhtaaksi.

1. Opeta lapselle oikea tekniikka

Jos sähköhammasharjalla peseminen on tehokkaampaa, riittääkö silloin lyhyempi pesuaika kuin hammasharjalla?

Suosituksessa on kuitenkin sama minuuttimäärä. Huolellinen koko suun hampaiden harjaus kestää vähintään kaksi minuuttia, harjasi sitten tavallisella hammasharjalla tai sähköhammasharjalla.

– Jos pienellä lapsella on suussa vain muutamia hampaita, ne saa toki harjattua puhtaaksi lyhyemmässä ajassa.

Perusohje on tietysti se, että sähköhammasharjalla ei harjata kädenliikkeellä, vaan annetaan harjan hoitaa homma. Olisi hyvä opettaa lasta pitämään harjaa rauhassa jokaisen hampaanpinnan kohdalla ja laskea esimerkiksi kahteen ennen kuin siirtyy seuraavaan hampaaseen.

– Yksi yleisimmistä virheistä on se, että sähköhammasharjaa kuljetetaan liian nopeasti hampaalta toiselle, jolloin se ei ehdi puhdistaa kaikkia pintoja.

Lapsella saattaa olla myös halu liikutella harjaa sinne tänne, ja tällöin hampaat ja pinnat eivät puhdistu yhtä hyvin. Kannattaakin opettaa lasta kuljettamaan harjaa järjestelmällisesti hampaalta toiselle. Huomiota tulisi kiinnittää myös harjauspaineeseen.

– Harjaa ei saa painaa liian kovasti, mutta toisaalta harjasten pitää yltää puhdistamaan esimerkiksi purupintojen uurteet. Sähköhammasharjan harjaspäätä voi hieman keinuttaa hampaan pinnan muodon mukaisesti, Salmela vinkkaa.

2. Valitse hellä hammasharja pikkulapselle

Pienen lapsen vastapuhjenneita maitohampaita varten kannattaa valita pieni ja pehmeä hammasharja. Monilla sähköharjavalmistajilla on tarjota lapsille oma harjaspäämalli, joka on aikuisten harjaspäätä pienempi ja pehmeämpi.

Sähköhammasharjan käyttöön voi siirtyä suurin piirtein siinä vaiheessa, kun lapsen poskihampaat ovat puhjenneet, eli noin 2–3 vuoden iässä. Monilla sähköhammasharjavalmistajilla suositusikä on 3.

– Sähköhammasharja on erityisen hyödyllinen silloin, kun lapsen hampaissa on kariesvaurioita tai hampaiden huolellinen puhdistaminen tavallisella harjalla on haastavaa.

3. Muistuta harjauksesta yläkouluikään asti

Hammaslääkäriliiton suosituksen mukaan vanhemmat harjaavat alle 6-vuotiaan lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä. Kun lapsi oppii harjaamaan hampaansa itse, on harjaustulos tarkistettava siihen asti, että lapsen motoriikka on riittävä, eli noin 8–12-vuotiaaksi. Sama suositus koskee myös ladattavaa harjaa.

– Pienen lapsen käden motoriikka ja kolmiulotteinen hahmottamiskyky eivät riitä siihen, että lapsi osaisi kuljettaa edes sähköhammasharjaa järjestelmällisesti hampaalta toiselle siten, että jokaisen hampaan jokainen pinta tulisi varmasti käsiteltyä puhtaaksi.

Salmelan mukaan lapsen on hyvä harjoitella harjaamista itse, oli kyseessä tavallinen tai sähköhammasharja, mutta viimeinen vastuu huolellisesta pesusta kuuluu aina huoltajalle.

– Usein lapsi tarvitsee apua harjaukseen alakoulun ensimmäisille luokille saakka, mutta huoltajan tehtävä on varmistaa, että lapsi harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä ja hampaat tulevat varmasti riittävän puhtaiksi.

Lue myös: Kasvatusasiantuntija pesee lapsen hampaita vasta päiväkodin pihassa – kertoo, miksi

4. Puhdista hammasharja huolellisesti ja vaihda uuteen usein

Tärkeä osa hammasharjan käyttöä on sen huolto. Sähköhammasharjaa käyttävillä perheillä voi olla puistattavia kokemuksia siitä, kun harjan sisuksiin on kurkistettu pitkän käyttöajan jälkeen.

– Harjaspää tulee irrottaa ja puhdistaa tahnasta ja liasta huuhtelemalla se vedellä huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen. Puhdistuksen jälkeen harjaspää säilytetään kuivassa.

Jokaisella perheenjäsenellä tulee olla oma harjaspää, joka vaihdetaan uuteen noin kolmen kuukauden välein. Myös harjan varsiosan voi pyyhkiä, jos se likaantuu.

Tässä jutussa sähköhammasharjalla viitataan ladattavaan sähköhammasharjaan, ei paristokäyttöiseen harjaan.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X