Lapsen terveys 06.04.2019 Päivitetty 02.02.2022

Mikä ihmeen jaksokuume? Mystinen lastentauti paranee nielurisaleikkauksella

Jaksokuume alkaa yllättäen varhaislapsuudessa ja aiheuttaa korkeaa kuumeilua kuukausittain. Syytä sille ei vielä tunneta.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kun lapselle alkaa nousta kuukausittain korkea kuume, jolle ei löydy selitystä, ovat sekä vanhemmat että lääkärit ihmeissään.

Kyseessä on jaksokuume, jonka syytä ei ole vielä saatu selville. Uusi suomalaistutkimus osoittaa, että nielurisojen poisto laittaa kuumeilulle stopin.

Lue myös: Mikä kuumemittari on paras lapsen lämmön mittaamiseen? Lastenlääkäri kehottaa tekemään mittauksesta leikin

Kuumeilu alkaa yllättäen lapsuudessa

Jaksokuume eli PFAPA-oireyhtymä tarkoittaa toistuvia korkean kuumeen jaksoja, joihin liittyy usein myös kurkkukipua, suun haavaumia ja imusolmukkeiden suurenemista.

Jaksokuume alkaa useimmiten varhaislapsuudessa, alle viiden vuoden iässä melko yllättäen, kertoo Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko.

– Aiemmin terveelle lapselle alkaa nousta kuukausittain korkea kuume, joka kestää joitakin päiviä. Se toistuu niin säännöllisesti, että kuumepäivät voi melkeinpä merkata valmiiksi kalenteriin, Renko kertoo.

Syy siihen, mikä tätä korkeaa kuumetta aiheuttaa, ei ole selvillä. Oireilu voi jatkua vuosien ajan, ja sitä on yritetty helpottaa aiemmin kortisonin avulla.

PFAPA-oireyhtymää tutkivan Rengon tutkimusryhmä on kuitenkin havainnut, millä kuumeilun saa loppumaan kertaheitolla: nielurisaleikkaus poistaa jaksokuumeen oireet.

– Meillä on pakastimet täynnä nielurisoja, joista selvitämme syitä, kertoo Renko.

Poistetuista nielurisoista on jo selvinnyt, että niissä on enemmän tulehdussoluja kuin muista syistä poistetuissa risoissa. Jaksokuumeen takia poistetuissa nielurisoissa myös painottuvat eri bakteeri- ja sienilajit kuin muissa.

Lue myös: Vauvan kuume – Näin hoidat pienen vauvan kuumeen

Jaksokuume haittaa arkea muttei ole kehitykselle vaarallinen

Suomen isoimmissa sairaaloissa todetaan jaksokuumetapauksia kuukauden, parin välein.

Vaikka jaksokuume paranee tai ainakin lievenee yleensä ajan kuluessa itsestään, on Suomessa tutkimusnäytön perusteella alettu useimmiten poistaa nielurisat jaksokuumepotilailta.

– Se on turvallinen toimenpide, jonka voi tehdä yli yksivuotiaille. Parhaillaan selvitämme, riittäisikö hoidoksi säästävä nielurisojen poisto, jossa risan pohja jätetään paikoilleen, jolloin vuotamisriski on pienempi ja toipuminen nopeampaa, Renko kertoo.

Toistuvat, kuukausittaiset korkean kuumeen jaksot vaikuttavat lapsen elämään suuresti, sillä sairaana lapsi ei voi olla päiväkodissa, koulussa tai liikkua ja leikkiä normaaliin tapaaan. PFAPA ei kuitenkaan aiheuta lapselle vaurioita tai vaikuta yleensä lapsen normaaliin kasvuun tai kehitykseen. Jaksokuumetta sairastavien kehitys on kuumeilujen välillä samanlaista kuin ikätovereilla.

– Oma tutkimuksemme on osoittanut myös, että jos risat on poistettu, näiden lasten vointi ei yhdeksän vuoden seurannassa poikkea muista.

Lue myös: Angiinaa vai jotain muuta? Nielutulehdus on yleinen syy lääkärissä vierailuun, mutta usein antibiootit eivät auta

Lähde: Itä-Suomen yliopisto, Reumaliitto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X