Jopa 15 % hoidossa olevista lapsista saa kihomatoja – tartunnasta on ilmoitettava! Oireet ja ohjeet karkottamiseen

Kihomadot ovat vaarattomia, mutta ikäviä kutinaa aiheuttavia loismatoja.

Teksti Janica Brander
Kuvat iStock
kihomadot
Kihomatotartunnan tunnistaa useimmiten ikävästä kutinasta.

Madot ovat vaaleita ja noin sentin mittaisia, ja niiden munia on käytännössä mahdotonta nähdä. Jopa 15 prosenttia päivähoidossa olevista lapsista saa kihomatoja.

Kihomadot eivät ole merkki perheen huonosta hygieniasta. Tartuntaan riittää se, että yksi muna pääsee lapsen käteen, jonka hän laittaa suuhunsa.

Kihomatoinfektio voi olla pitkään oireeton. Takapuolen ja alapään kutina alkaa vasta, kun madot siirtyvät suolistosta peräaukkoon. Tässä voi kestää kuukausia, eivätkä madot siirry aina peräaukkoon.

Yöllinen pyllykutina on yleisin oire

Kihomadot liikkuvat öisin, ja illalla alkava pyllykutina on usein tartunnan varmin merkki. Paras tapa varmistua epäilyksistä on kurkistaa lapsen peräaukkoon illalla taskulampun valossa. Madot näyttävät langanpätkiltä, mutta liikkuvat.

Jos et ole varma tartunnasta, lapsi kannattaa viedä lääkäriin, jossa peräaukon iholta otetaan tikkunäyte. Se on luotettavampi kuin ulostenäyte, sillä kihomato löydetään ulosteesta vain joka kymmenenneltä kantajalta.

Keskustele: Miten kihomatonäyte otetaan?

Koko perhe pitää hoitaa

Koska kihomadot leviävät herkästi ja tartunta voi olla pitkään oireeton, koko perhe pitää hoitaa. Apteekista saa reseptivapaasti Pyrvin-nimistä pyrviinituotetta, joka nautitaan suun kautta. Lääkäri voi määrätä myös Vermox-nimistä mebendatsolia. Molemmat lääkkeet lamauttavat matojen aineenvaihdunnan, eikä niiden tehossa ole merkittäviä eroja.

Kuuri kannattaa uusia kahden viikon kuluttua, sillä lääke ei tapa ohutsuolessa kehittymässä olevia kihomadon munia. Uusintakuuri tuhoaa mahdollisesti kehittymässä olleet madot ennen kuin ne tuottavat taas uusia munia.

Koko perheen on huolehdittava hyvin alapää- ja käsihygieniastaan. Peräaukko ja sukuelimet pitää pestä vedellä pari kertaa päivässä. Kädet on pestävä hyvin etenkin ennen ruokailua ja vessakäyntien jälkeen. Kynnet kannattaa leikata lyhyiksi, sillä munat voivat piilotella niiden alla.

Alusvaatteet pitää vaihtaa päivittäin, ja vuodevaatteet on hyvä pestä pyykinpesuaineella 60 asteessa. Ovenkahvat pitää pyyhkiä ja makuuhuoneet, wc ja sauna kannattaa pestä ja tuulettaa huolellisesti.

Keskustele: Kuinka nopeasti kihomatolääke alkaa vaikuttaa?

Ilmoita päiväkotiin, hoida lääkkeillä

Niin täi- kuin kihomatotartunnastakin pitää ilmoittaa aina lapsen päiväkotiin tai kouluun sekä kavereille. Etenkin kihomadot tarttuvat helposti, ja jos infektio leviää lapsiryhmään, sen kitkemisessä voi kestää kauan.

Netistä löytää paljon vinkkejä loisten luonnonmukaiseen tuhoamiseen. Saksanpähkinöiden syömisen väitetään ehkäisevän kihomatoja, ja kookosöljyhauteen tukehduttavan täit.

Luomukonstien tehosta ei kuitenkaan ole yhtä vankkaa tieteellistä näyttöä kuin lääkkeiden vaikutuksesta. Leviämisen ehkäisy ja lapsen hyvinvointi on asetettava etusijalle, joten tartunnat pitää hoitaa lääkkeillä.

Loisia voi kuitenkin torjua helpoilla luomukeinoilla. Hyvä käsihygienia ehkäisee kihomatoja, ja päiväkodissa kannattaa huolehtia, että lapset käyttävät omia vaatteitaan, joita jokainen säilyttää omassa naulakossaan.

 

Lue myös: Argh, taas täitä! Näin pääset eroon inhottavista loisista

EDIT 28.9.2017 klo 10.34: Korjattu kihomadon tuntomerkkejä ja tarkennettu tartuntatapaa.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä