Kanelin myrkyllisyys ja suositukset lapsille – katso, monessako piparissa menee raja

Alle 1-vuotiaille kaneli ei sovi, sitä isompien lasten joulupuuroon kanelia voi ripotella. Mutta missä menee raja? Voiko pipareiden ahmiminen aiheuttaa pahimmassa tapauksessa myrkytysoireita?

Teksti Piia Sainio
Kuvat iStock
Pipareiden koristelua
Kanelin myrkyllisyys mietityttää pienten lasten vanhempia joulun aikaan. Esimerkiksi piparitaikinassa on kanelia, joka sisältää maksalle myrkyllistä kumariinia.

Joulun aikaan pienten käsien ulottuvilla on ihanasti tuoksuvia herkkuja. Pipareita, mehuglögiä, pullaa, riisipuuroa… Kanelia ja vielä enemmän kanelia! Hetkinen – eikös kaneli ole juuri se mausteiden pahis, jota pitäisi varoa?

Etenkin monessa lapsiperheessä ollaan tarkkana kanelin kanssa. Piparitaikina tehdään alusta saakka itse, jotta tiedetään, ettei siinä ole liikaa kanelia. Tavallisesta kassiakanelista on luovuttu ja ostettu kalliimpaa ceyloninkanelia, joka sisältää vain vähän kumariinia.

Kanelin sisältämä kumariini on nimittäin haitallista terveydelle. Liian suurina annoksina se voi vaurioittaa maksaa.

Vaan piileekö kanelin maustekäytössä todellista vaaraa? Onko huoleen oikeasti syytä, jos pipareita sujahtelee nassuun joulun aikaan muttei juurikaan muulloin?

Kanelin myrkyllisyys liittyy kumariinin määrään

Aivan turhaa huoli ei ole. Elintarvikkeiden turvallisuudesta Suomessa vastaava Ruokavirasto varoittaa, että pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin.

Ylipäätään kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa, ei lapsille eikä aikuisille.

Kuitenkin Ruokavirasto lisää, että ”turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla.”

Tarkempia suosituksia kanelin määristä on antanut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA. Suositusten mukaan turvallisen käytön raja menee 50-kiloisella ihmisellä 1 teelusikallisessa kanelia vuorokauden aikana.

Lyhytaikaisesti tuon suosituksen voi ylittää. Viikon tai parin ajan 3 teelusikallista kanelia päivässä 50-kiloiselle on vielä sellainen määrä, ettei kumariinin vaikutuksia tarvitse pelätä.

Kaneli: suositukset lapsille ja raskaana oleville

 • Alle 1-vuotiaiden ruokavalioon kaneli ei kuulu lainkaan. Vauva ei kuitenkaan mene rikki, vaikka joskus onnistuisikin saamaan suuhunsa palan kanelipullaa.
 • 1–6-vuotiaiden ei tule nauttia kanelia tai sitä sisältäviä tuotteita päivittäin. Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kanelin käyttö on runsaampaa tilapäisesti esimerkiksi joulun aikana.
 • Raskauden tai imetyksen aikana kanelia voi käyttää mausteena kohtuudella.
 • Siedettävän päiväsaannin raja on 0,1 mg kumariinia painokiloa kohti vuorokaudessa. 25-kiloisella tämä tarkoittaa 2,5 mg kumariinia eli noin puolta teelusikallista kanelia vuorokaudessa. Väliaikaisesti eli viikon tai parin ajan kolminkertainenkaan määrä (eli 1,5 teelusikallista kanelia vuorokaudessa 25-kiloisella) ei ole turvallisuuden kannalta huolestuttavaa.
 • Kanelin sisältämä kumariini ei kerry elimistöön.

Paljonko kanelia lapselle?

Siedettävän päiväsaannin raja on siis 0,1 mg kumariinia ruumiin painokiloa kohti vuorokaudessa.

Lapsen painoon mukautettuna tämä tarkoittaa seuraavaa:

 • 10-kiloiselle turvallinen annos on 1 mg kumariinia vuorokaudessa eli noin viidesosa teelusikallinen kanelia.
 • 20-kiloisella turvaraja on 2 mg kumariinia vuorokaudessa eli vajaa puolikas teelusikallinen kanelia.

Väliaikaisessa käytössä siedettävän päiväsaannin raja on suurempi:

 • 10-kiloisella 3 mg kumariinia päivässä ei ole vaaraksi lyhytaikaisessa käytössä.
 • 20-kiloisella 6 mg kumariinia päivässä ei ole vaaraksi lyhytaikaisessa käytössä.

Säännöllistä, jatkuvaa käyttöä tulee kuitenkin välttää.

Pullaa vai piparia lapselle? Kummassa on vähemmän kanelia?

Kanelin määrää on vaikea arvioida, koska sitä on mausteena vähän siellä sun täällä. Paljonko kanelia on vaikkapa yhdessä piparissa? Taikka korvapuustissa?

Kumariininkaan määrää ei voi tietää tarkalleen. Se nimittäin riippuu kanelilajikkeesta. Tarkemmat tiedot puuttuvat Suomessa myytävistä kaneleista, koska mausteiden maahantuojat eivät ole määritelleet maahantuomansa kanelin kumariinipitoisuuksia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kuitenkin tehnyt arvion siitä, millaisille kumariinipitoisuuksille kuluttaja altistuu erilaisten elintarvikkeiden kohdalla.

Tuloksista selviää, että pipareissa on huomattavasti vähemmän kanelia – ja siten myös kumariinia – kuin vaikkapa korvapuusteissa.

Kanelia on jouluisissa juomissa

Kanelilla maustetun glögin kumariinipitoisuutta on vaikea tietää, koska juomassa oleva kaneli on yleensä liuennut kanelitangosta.

Korvapuustissa voi olla kumariinia 0,9–3,2 mg riippuen puustin koosta ja kanelin määrästä sekä laadusta.

Yhdessä piparissa taas kumariinia on 0,06–0,38 mg eli vain murto-osa korvapuustin sisältämästä määrästä.

Suositusten mukaan kumariinin turvaraja 10-kiloisella taaperolla on väliaikaisessa käytössä 3 mg päivässä.

Tämä raja voi ylittyä jo yhdellä kookkaalla korvapuustilla.

Sen sijaan pieniä pipareita (5 g) voi pistellä poskeensa kymmenen, eikä raja välttämättä ylity.

Isommissa ja mausteisemmissa pipareissa kanelia on enemmän. Silti pari isoakin piparia on vielä turvallisen saannin rajoissa 10-kiloisella lapsella.

Montako piparia pienelle lapselle?

Kumariinipitoisuudet vaihtelevat valmiissa piparkakuissa. Ruokaviraston tietojen mukaan kumariinia on enimmillään 0,38 mg yhdessä pienessä 5 gramman piparissa. Isossa 13 gramman piparissa kumariinia taas voi olla enimmillään 0,97 mg.

Esimerkkinä pienestä piparista käy ohut sydämenmuotoinen Annas-piparkakku, joka painaa 4,5 grammaa. Isommista pipareista taas esimerkiksi sopivat paksut, läpinäkyvään pakettiin pakatut Töysäläisen piparkakut. Yksi sellainen painaa 14 grammaa.

Jos ajatellaan, että pipareita syödään vain joulun aikaan, siedettävän päiväsaannin raja on on 0,3 mg kumariinia ruumiin painokiloa kohti vuorokaudessa.

Tästä voidaan laskea, että…

 • 10-kiloinen voi syödä turvallisesti 3 paksua piparia tai 7 ohutta piparkakkua päivässä.
 • 15-kiloisella siedettävän päiväsaannin raja tulee vastaan 4 paksussa piparissa tai 11 pienessä piparkakussa.

Melkoinen määrä, jota harva pieni lapsi syö ihan joka päivä. Pari piparia päivässä joulun aikaan ei siis vaaranna kenenkään terveyttä.

Toki kannattaa huomioida muut päivän aikana syödyt ”kaneliherkut”, kuten vaikkapa riisipuuro. Monenlaista kanelia sisältävää ruoka-ainetta ei suositella lapsille annettavaksi yhden päivän aikana.

Kumariini ja myrkytysoireet: Onko vaarallista, jos lapsi syö liikaa pipareita?

Entä jos lapsi on löytänyt kaapin kätköistä piparipurkin ja pistellyt sen sisällön poskeensa ihan omia aikojaan? Onko olemassa vaara, että kumariini aiheuttaa lapselle myrkytysoireita?

Proviisori Anna-Kaisa Eronen Myrkytystietokeskuksesta sanoo, että maustekäytössä kaneli on vaaratonta.

– Äkillisen myrkytyksen vaaraa ei ole.

– Vaikka lapsi olisi yhdellä kertaa syönyt 10 piparia, huolissaan ei tarvitse olla. On hyvin epätodennäköistä, että pipareista seuraisi minkäänlaisia myrkytyksen oireita.

Vatsavaivoja ja huonoa oloa piparien ahmimisesta toki voi seurata, aivan kuten mistä tahansa ylenmääräisestä herkuttelusta. Mutta myrkytysvaaraa jouluherkkujen sisältämä kumariini ei aiheuta.

Kanelilla myös terveysvaikutuksia

Kumariinin vaarat eivät siis liity yhtäkkiseen yliannostukseen vaan pitkän aikavälin liialliseen altistukseen.

Ylitarkastaja Kirsi-Helena Kannisen korviin Ruokavirastoon ei ole kuitenkaan kantautunut tietoa siitä, että yksin kumariinialtistus olisi aiheuttanut maksavaurioita.

– Toki syy- ja seuraussuhteiden määritteleminen ei ole helppoa. Aina ei tiedetä, mistä mikäkin johtuu.

Kassiakanelin vaihtamista ceyloninkaneliin Kanninen ei pidä tarpeellisena, mikäli kanelia käytetään perheessä kohtuullisesti.

– Ceyloninkanelissa ei ole samalla lailla makua, koska kumariini on kanelissa juuri se maun antaja.

Ceyloninkaneli

Ceyloninkaneli ei juurikaan sisällä myrkyllistä kumariinia. Yleensä kauppojen hyllyillä on kassiakanelia, jossa kumariinia on 200-kertainen määrä ceyloninkaneliin verrattuna. Kassiakaneli on suositumpaa, koska se on edullisempaa ja voimakkaamman makuista.

Kumariinin pelossa kanelia ei kannatakaan alkaa karttaa. Mausteella on nimittäin useita terveysvaikutuksia.

Kaneli sisältää muun muassa antioksidantteja. Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan sen on todettu tehostavan aineenvaihduntaa sekä aivotoimintaa.

Lähteet: Ruokavirasto. fi, THL:n Ruokasuosituksen lapsiperheille -opas, Teratologinen tietopalvelu

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Siis mitkä ne sallitut määrät ovat sitä ceylonkanelia? Vai tarvitseeko sitä rajata mitenkään?

Avatar

Jaaha. Tällainen tarina tälläkertaa.
Tää menee suoraan kategoriaan pikkasen taas herkkiä vedätetään.
Kappas kun tämä kaneli on jokapäiväisessä käytössä tuolla toispuol’ maailmaa. Ceylon, Intia, Bangladesh etc.
Tuppaavat mokomat käyttämään ihan ruoan laittoon, osana mausteseoksiaan, ja joka päivä. Ei oo sitten tullut mieleenkään mennä sinnepäin höpisemään kanelin vaarallisuudesta?
Entäs sitten tämä kardemumma.
Mitähän vaarallista siitä löytyisi?

Avatar

Mainitsemisssasi maissa onkin odotettavissa oleva elinikä lyhyempi.
jtussa kerrotaan milloin ei ole vaaraa, missä on raja ja sitten milloin on kyse yliannostuksesta. vesikin on vaarallista liikaa juotuna.

Avatar

Määrät on vedetty yks yhteen kanelin ja kumariinin määrän kanssa? 2,5mg kumariinia eli puoli teelusikallista kanelia jne. Ei kai kaneli ole sama asia kuin kumariini, vaan kanelissa on tietty määrä kumariinia, riippuen kanelin laadusta (kassia/ceylon).
Paljonko kumariinia siis on esimerkiksi teelusikallisessa (5mg) kassiakanelia?

Avatar

Kiitos palautteesta, Hanna! Teelusikallinen kanelia painaa noin 2,5 g (grammaa). Teelusikallisessa kassiakanelia on kumariinia 5 mg (milligrammaa) Ruokaviraston mukaan. Kaksplussan toimitus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä