Lapsen terveys 24.08.2022 Päivitetty 22.05.2023

Kesäflunssa – onko sellaista edes olemassa? Lääkäri: ”Lanseerattiin 1990-luvulla”

Kesäflunssa on alun perin käännösvirhe, kertoo lastenlääkäri.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kesäflunssa – mikä ihme se edes on? Onko muka olemassa jokin kesällä jylläävä virus?

Lapsen sairastuttua kesällä saa monesti kuulla todettavan, että ”varmaan jotain kesäflunssaa”. Toteamuksen olen kuullut ainakin ystävältäni mutta myös terveydenhuollon puolelta, kun soitin päivystykseen keskellä yötä.

Uskalsin viimein nukahtaa, kun linjan toisessa päässä rauhoiteltiin, että ”nyt on kesäflunssaa liikkeellä”. Jotain lievää siis, ajattelin.

Lue myös: Mikä kuumemittari on paras lapsen lämmön mittaamiseen? Lastenlääkäri kehottaa tekemään mittauksesta leikin

Kesäflunssa ”lanseerattiin” 1990-luvulla

Kesällä virusten aiheuttamia hengitystieinfektioita sairastetaan yleensä paljon vähemmän kuin syksyllä ja talvella. Sen vuoksi kuumeinen infektio kesällä on melko epätavallista, ja sitä voidaan kutsua kesäflunssaksi.

– Koronan jälkeen on tänä kesänä tosin ollut liikkeellä normaalia enemmän hengitystieinfektioita, lastentautien erikoislääkäri Kaija Hartiala Mehiläisestä kertoo.

Eri virusten aiheuttamia epidemioita esiintyy vaihdellen vuodenaikojen mukaan.

– Alkukesästä on usein adenoviruksen aiheuttamia infektioita, mutta termi ”kesäflunssa” ei tarkoita mitään erityistä taudinkuvaa, vaikka päivystyksestä on diagnoosia tarjottu, Hartiala toteaa.

Termiä ”kesäflunssa” käytetään myös borrelioosin yhteydessä.

– Englanninkielinen, lääketieteellinen kirjallisuus lanseerasi termin summer flu 1990-luvulla kuvaamaan borrelioosiin joskus liittyvää outoa, korkeaa kuumetta ilman muita oireita.

Borrelioositapauksia lääkärit kohtaavat enemmän nimenomaan loppukesällä, sillä punkki on saattanut kiinnittyä jo alkukesällä. Tällöin borrelioosioireet ovat usein selkeämpiä ja pahempia kuin alkukesästä.

– Kova kuumeilu voi siis olla myös borrelioosin ensioire. Olen näitä potilaita nähnyt urani varrella usein juuri loppukesällä.

”Flu”-termi tarkoittaa influenssaa. Influenssan ensi oireena on useimmiten pelkästään korkea kuume ja mahdollisesti päänsärky.

Lue myös: Flunssa, kuume, enterorokko… Lue kattava tietopaketti lastentaudeista!

Jos lapsi on yli 3 kuukautta vanha ja hänen yleisvointinsa on hyvä kuumeesta huolimatta, voi tilannetta seurata aluksi kotona. Mikäli epäilee, että kuume on seurausta punkin puremasta, on oltava viipyilemättä yhteydessä terveydenhuoltoon.

Kesäflunssa on käännösvirhe

Kun summer flu on käännetty suomenkieliseen kirjallisuuteen ’kesäflunssaksi’, se aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Flunssa mielletään Suomessa nuhaksi ja yskäksi, jotka yleensä ovat virusinfektioiden aiheuttamia.

Käännösongelma pätee myös toisin päin.

– Lääkäreiden vastaanotoilla käy tästä käännösvirheestä johtuen tavanomaista hengitystieinfektioita sairastavia potilaita kysymässä, voisiko kyseessä olla borrelioosi.

Anna.fi: Selätä syysflunssa – katso tuotteet flunssan ehkäisyyn ja hoitoon!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X