Lapsen terveys 02.09.2022 Päivitetty 17.01.2024

Kuumeen raja: Nämä ovat kuumeen rajat ja normaali ruumiinlämpö vauvalla, lapsella ja aikuisella

On normaalia, että ihmisen ruumiinlämpö vaihtelee. Missä siis kulkee kuumeen raja?

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Aikuisilla ja lapsilla kuumeen raja eroaa hieman toisistaan – lapsilla se on jonkun verran aikuista korkeampi. Normaali ruumiinlämpö riippuu jonkin verran myös mittaustavasta ja vuorokaudenajasta.

Kuumeen raja lapsella ja vauvalla

Lapsen kuume ja sen arviointi voi poiketa paljonkin aikuisen vastaavasta.

Kuumeen rajaa ei ole virallisesti määritelty, mutta levossa olevalla lapsella 38,0 asteen ruumiinlämpöä kainalosta tai korvasta mitattuna voidaan pitää kuumeena. Peräsuolesta mitattuna raja on yli 38 astetta.

Vähäinenkin liike nostaa kuumemittarin lukemia herkästi, joten mittaus olisi hyvä tehdä lapsen ollessa paikallaan.

Lue myös: Mikä kuumemittari on paras lapsen lämmön mittaamiseen? Näin saat mittaamisen sujumaan

On normaalia, että lapsella kuume nousee herkemmin aikuista korkeammaksi. Kuume itsessään on hyvin harvoin vaarallista. Korkea kuume väsyttää mutta ei aiheuta lapselle vaurioita.

Virusperäisissä hengitystieinfektioissa kuume kestää useimmiten 3–6 päivää, mutta se voi jatkua pidempäänkin. Joissakin virusinfektioissa kuume voi kestää jopa runsaan viikon.

Kolme päivää ei siis ole normaalin kuumeen raja eikä yli kolme päivää kestävä kuume tarkoita sitä, että lapsi pitäisi viedä lääkäriin, jos hänen yleisvointinsa on muuten hyvä.

Jos lapsi on poikkeuksellisen väsynyt ja sairaan oloinen, hänet tulee toimittaa lääkäriin jo ensimmäisenä kuumepäivänä.

Lue myös: Lapsen kuume: Nämä oireet vaativat lääkärikäyntiä – korkea kuume voi olla vaarallinen

Kuumeen raja aikuisella

Aikuisella lämmön yläraja on useimmilla välillä 36,5–37,5 astetta, mutta tässä esiintyy huomattavaa yksilöllistä vaihtelua.

Myös sillä on merkitystä, mihin aikaan lämmön mittaa. Illalla normaali ruumiinlämpö voi normaalisti olla 0,5 astetta korkeampi kuin aamulla.

Lisäksi melko vähäinenkin rasitus nostaa ruumiinlämpöä lihasten tuottaman lämmön vuoksi.

Naisilla vaihtelua sotkee myös esimerkiksi kuukautiskierto. Kuukautiskierron alkupäässä normaali ruumiinlämpö on viileämpi ja ovulaatiossa sekä raskaana vähän korkeampi.

Normaali ruumiinlämpö

Vaikka kuumeen virallinen raja on määrittelemättä, on ihmiskehon normaalin ruumiinlämmön ajateltu olevan 37 asteen tuntumassa, mutta se voi vaihdella 35,8–37,8 asteen välillä.

Lämpö vaihtelee eri vuorokaudenaikoina noin 0,5 astetta. Se on yleensä alimmillaan aikaisin aamulla ja korkeimmillaan iltapäivällä.

Pelkkä kuumeen korkeus ei suoranaisesti kerro sairauden vakavuudesta. Virusinfektion alkupäivinä lämpö voi aikuisella nousta yli 39 asteeseen, lapsella korkeammaksikin.

Noin 40 asteessa oleva kuume ei useimmiten ole vaarallinen, mutta tekee väsyneeksi ja voipuneeksi. Potilas myös haihduttaa runsaasti nestettä, eli juominen on tärkeää.

Elimistölle alkaa aiheutua vaurioita yli 42 asteen kuumeesta, mutta niin korkeaksi kehon lämpö nousee yleensä muista syistä kuin infektiosairaudesta.

Lue myös: Lapsen kuumekouristus – aivoperäinen kohtaus on pelottava näky, jonka aikana lapsen suusta voi tulla jopa veristä vaahtoa

Lähteet: Terveyskirjasto

Lue myös

Kommentit (1)

Toivottavasti kukaan ei nykypäivänä enää mittaa kuumetta peräsuolesta. Tai aikuiset mitatkoot itseltään, mutta lapsen suoleen ei ole kenelläkään tarvetta tunkea mitään. Ei edes sitä suppoa, nykyään on paljon parempi vaihtoehto suun kautta menevät nestemäiset lääkkeet. Huhhuh.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X