Lapsen terveys 02.04.2022 Päivitetty 15.01.2024

Lapsen ripuli vaatii nesteytystä – aikuisen ripulilääkettä ei saa kuitenkaan tarjota

Lapsen ripuli tarttuu herkästi, jos kyseessä on viruksen aiheuttama tauti.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsen ripuli alkaa usein virustartunnan seurauksena. Esimerkiksi noro– ja rotavirus aiheuttavat vatsatautia, jonka yhtenä oireena voi olla ripuli.

Ripuliin voi liittyä kuumetta, oksentamista ja vatsakipua. Viruksen aiheuttama tauti paranee usein itsestään, mutta oikeanlainen hoito on tärkeää, jotta pieni lapsi ei kuivu.

Mistä lapsen ripuli johtuu?

Ripuli voi johtua virustartunnasta. Esimerkiksi norovirus aiheuttaa vatsatautiepidemioita, jotka leviävät herkästi päiväkodeissa ja kouluissa.

Jos kyseessä on noroviruksen aiheuttama tauti, lapsen ripuli on yleensä lyhytkestoista. Noroviruksen aiheuttama vatsatauti kestää yleensä 1–3 vuorokautta.

Myös rotavirus tarttuu herkästi henkilöstä toiseen. Rotavirus aiheuttaa samanlaisia oireita kuin norovirus. Oireet kestävät kuitenkin yleensä muutaman päivän pidempään, ja varsinkin pienillä lapsilla oksentaminen ja ripulointi voi olla rajua. Erityisesti vauvoille tauti voi olla jopa hengenvaarallinen, joten lapsen ripuli on otettava vakavasti.

Nykyään rotavirusrokote kuuluu rokoteohjelmaan. Se on lievittänyt oireiden voimakkuutta ja vähentänyt lasten sairaalahoidon tarvetta tehokkaasti.

Lue myös: Rotavirusrokote puree erinomaisesti rajuun tautiin – harva lapsi saa rokotteesta edes lieviä vatsanväänteitä

Joissakin tapauksissa lapsen ripuli voi johtua myös bakteerista, jonka voi tavallisimmin saada ihmisen tai eläimen ulosteen saastuttamasta ruoasta. Joskus bakteeri voi tarttua myös toisesta ihmisestä. Jos lapsella on bakteerin aiheuttama ripuli, saattaa tauti joissakin tapauksissa vaatia antibioottihoitoa.

Käsien peseminen saippualla on sekä virus- että bakteeritautien ehkäisyssä erittäin tärkeää. Kädet kannattaa pestä aina ennen ruokailua, kuten myös WC-käynnin jälkeen. Myös hyvä hygienia ruokaa laitettaessa ehkäisee bakteeritartuntoja.

Joskus lapsen ripuli tai löysä uloste voi myös johtua allergiasta, keliakiasta tai laktoosi-intoleranssista. Jos epäilee jotakin edellä mainituista, kannattaa olla suoraan yhteydessä terveydenhuoltoon.

Lapsen ripulin hoito

Lapsen ripulin hoidossa on tärkeää nauttia nestettä ja suoloja, joita elimistöstä poistuu ripulin ja mahdollisen oksentelun seurauksena.

Lapselle on myös tärkeää tarjota riittävästi juotavaa, vaikka se vaikuttaisikin tulevan pian ulos ulosteena tai oksentamisena.

Lapselle voi hyvin tarjota sellaista juotavaa ja syötävää, joka hänelle maistuu. Hyvin sokerisia juomia, kuten limsoja, kannattaa kuitenkin välttää, sillä ne voivat pahentaa ripulia.

Jos kyseessä on imeväisikäinen vauva, rintaruokintaa tulee jatkaa, vaikka lapsi ripuloisi.

Jos lapsen ripuli jatkuu voimakkaana, apteekista saa lapsille tarkoitettua ripulijuomaa. Aikuisten ripulijuomaa lapsille ei saa antaa.

Milloin voi palata päiväkotiin tai kouluun?

Kotona pysytteleminen on tärkeää jo siksi, että lapsi ei sairaana jaksa osallistua normaaliin toimintaan. Lapsen ripuli myös tarttuu helposti muille, joten kotona olisi tärkeää malttaa pysytellä riittävän pitkään.

Yleisohjeistus kuuluu, että lapsen tulisi välttää päivähoitoon tai kouluun menemistä vielä 48 tuntia eli kaksi vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen.

Tällä pyritään varmistamaan se, että tauti ei leviäisi eteenpäin. Toisaalta lapsi saa näin samalla myös kerätä voimia rankan taudin jäljiltä.

Lue myös: Lapsi sairastui? Katso ohjeet, milloin voi palata päiväkotiin

Lue myös: Miksi oksennustauti iskee usein yöllä? Kokosimme 8 tärkeää vatsatautifaktaa

Lähteet: Terveyskylä – ripuli, Terveyskirjasto: Suolistotulehdukset lapsella

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X