Lapsen uni: Päiväunet ulkona puhuttavat – minkä ikäiseksi lapsi voi nukkua ulkona?
Uni maistuu vauvoille ulkona. Suomessa monet vauvat nukkuvat päiväunet ulkona ympäri vuoden. Itseään ei kuitenkaan kannata suomia, jos ulkona nukuttaminen ei syystä tai toisesta onnistu. Ulkona nukuttaminen on myös asia, joka jakaa vanhempien mielipiteitä.

Lapsen uni on asia, mikä kiinnostaa varmasti kaikkia vanhempia. Sen huomasi myös bloggaaja Cecilia, 17, joka kertoi taannoin Kun kaksi muuttuu kolmeksi -blogissaan, kuinka hänen reilun vuoden ikäinen poikansa Noa on nukkunut päiväunet ulkona vastasyntyneestä asti. Hän myös aikoo nukuttaa Noan ulos rattaisiin niin pitkään kuin poika sitä itse haluaa.
Cecilian postaus herätti paljon keskustelua niin blogin kommenteissa kuin Kaksplussan Facebookissakin:
”Miksi lasten täytyy nukkua ulkona, eivät aikuisetkaan nuku… en ymmärrä, aivan turhaa.”
”Jos joku kertoisi, miten tuon lapsen saa nukkumaan sisällä, niin nukuttaisin sisälle päikyille. Rattaisiin nukahtaa samoin tein.”
”Meillä on nukuttu vain sisällä. Ja päivähoidon aloittaessa tuli pyyntö hoitajalta, että toivoisi, että lapsi opetettaisiin nukkumaan ja nukahtamaan sisällä reilusti ennen hoidon aloittamista. Kuulemma pelkästään ulkona päiväunia nukkuneiden lasten opettaminen sisällä nukkumiseen vieraassa paikassa on todella rankkaa lapselle.”
”Meillä ulkomailla tulee lasu, valkotakkiset työntekijät hakemaan kivalla piipaa-autolla ja/tai poliisit hakemaan, jos kehtaa ulkona lapsen nukuttaa (siis esim. parvekkeella tai omalla pihalla).”
”Meillä lapset nukkuneet aina ympäri vuoden 1,5–2-vuotiaiksi vaunuissa päiväunet. Sisällä ei uni maistu läheskään niin pitkään ja hyvältä.”
”Meillä esikoinen nukkui 1,5-vuotiaaksi asti vaunuissa, sitten alkoi kiipeilemään pois, joten siirtyi turvallisuussyistä sisälle nukkumaan. Toka nukkui muutaman kuukauden vaunuissa. Kolmas ei yhtään, heräsi aina, kun vaunut pysähtyivät.”
Cecilia perustelee päätöstään muun muassa sillä, että ulkona Noa nukkuu helposti 3–4 tuntia, kun taas sisällä unet jäävät alle tunnin mittaisiksi.
– Olen usein saanut kuulla, että Noan ikäiselle lapselle neljän tunnin päiväunet olisi liikaa. Mielestäni ei ole, lapsen pitää saada nukkua niin pitkät päiväunet kun itse haluaa, jos se ei vaikuta negatiivisesti yöuniin. Meillä päiväunien pituus ei ole vaikuttanut yöunien pituuteen.
Miksi nukutamme vauvat ulkona?
Suomessa vauvojen ulkona nukuttamisella on pitkät perinteet. Lastentautiopin professori Arvo Ylppö alkoi jo noin sata vuotta sitten suositella vauvoille raitista ulkoilmaa tunkkaisen sisäilman sijaan.
– Siihen aikaan ajateltiin sisäilman olevan niin huonolaatuista, että lapsen on parempi nukkua ulkona. Raikkaan ilman arveltiin ehkäisevän riisitaudin ja tuberkuloosin kaltaisia sairauksia, kertoo terveystieteiden tohtori Marjo Tourula, joka on tutkinut vauvojen ulkona nukuttamista väitöskirjassaan.
– Nykyäänkin ulkona nukuttamista pidetään terveellisenä käytäntönä, mutta tärkein syy on kuitenkin se, että lapset nukkuvat siellä pitkät päiväunet.
Mitä hyötyä ulkona nukuttamisesta on?
Tourulan tutkimuksessa talvella ulkona nukkuneet lapset uinuivat jopa kolme kertaa pidempään kuin sisällä nukkuneet verrokkinsa.
Tutkimuksessa haastatellut äidit arvioivat vauvan pitkien päiväunien vaikuttavan positiivisesti koko perheen hyvinvointiin. Kunnon unien jälkeen vauva koettiin virkeäksi, ja äitikin oli saanut kaipaamansa lepohetken tai ehtinyt viettää aikaa vanhempien lasten kanssa. Äidit myös kokivat ulkona nukkuvat lapsensa keskimääräistä terveemmiksi.
Lisäksi äidit olivat sitä mieltä, että ulkona nukuttaminen kehittää lapselle pienestä pitäen läheisen suhteen luontoon.
Milloin ulkona ei kannata nukuttaa?
Ulkona nukuttamisen suosioon vaikuttaa luonnollisesti rauhallinen ympäristö, minkä vuoksi tapa onkin yleinen turvallisiksi mielletyissä Pohjoismaissa. Harva haluaa nukuttaa lapsensa ulkona vilkkaassa suurkaupungissa melun ja ilmansaasteiden keskellä.
Sääoloillakin on merkitystä. Helteellä Marjo Tourula suosittelee nukuttamaan vauvat sisällä.
– Ainakin silloin on oltava erityisen varovainen, sillä lämpötila nousee vaunukopassa helposti korkeaksi. Vauva todennäköisesti nukkuu paremmin viileässä sisällä.
Talvella vanhemmat tuskailevat sopivan ulkovaatetuksen kanssa. Vällyjen tarpeellinen määrä riippuu lämpötilan lisäksi myös siitä, kuinka pitkään vauva ulkona nukkuu.
– Tiettyä pakkasrajaa on mahdotonta antaa, mutta vanhemmat itse kokivat, että parhaiten he onnistuivat arvioimaan vauvalle sopivan vaatetuksen, kun pakkasta oli 5 astetta, Tourula kertoo.
– Talvella en nukuttaisi vauvaa kolmea tuntia pidempään ulkona. Sen jälkeen jäähtymisen riski on jo suuri.
Minkä ikäiseksi lapsi voi nukkua ulkona?
Ulkona nukuttamiselle ei ole mitään ikärajaa, mutta usein rattaissa nukkuminen vähenee luontaisesti yli vuoden ikäisillä, jotka alkavat liikkua. Yli 1-vuotiailla pitkät päiväunet saattavat myös alkaa vaikuttaa yöunien laatuun tai kestoon.
– On harvinaista, että yli 2-vuotiaat nukkuvat ulkona. Siinä vaiheessa rattaissa ei enää mahdu niin hyvin nukkumaan, eikä liikkuvaa lasta voi sinne vahtimatta jättääkään, Tourula sanoo.
Päiväkotiin siirtyminen voi myös olla askel, jonka jälkeen ulkopäiväunet jäävät. Tourulan arvion mukaan ulkona nukkuneet lapset tottuvat nopeasti nukkumaan päiväkodissa sisällä.
– Päiväkodin aloittaminen on jo itsessään niin suuri muutos, että unet saattavat mennä siinä sivussa.
Leikki-ikäisen päiväunet päiväkodissa: tarpeen vai yöstä pois?
Olenko huono äiti, jos vauva nukkuu päiväunet sisällä?
Cecilian blogipostauksen provosoimat, osin kiivaatkaan kommentit eivät yllätä Marjo Tourulaa, joka kertoo huomanneensa, että vanhemmat suhtautuvat hyvin tunteella ulkona nukuttamiseen.
– Meillä kannustetaan äitejä vahvasti nukuttamaan vauvaa ulkona. Jos se ei syystä tai toisesta onnistu, äidit saattavat jopa kokea asiasta syyllisyyttä, Tourula sanoo.
– Ulkona nukuttaminen ei ole mikään pakko, eikä sillä mitata hyvää tai huonoa äitiyttä.
Lue myös:
Miten saada lapsi nukahtamaan itsekseen? Asiantuntija neuvoo
Näin hoidat vauvaa kesällä
Milloin vauvan voi viedä ulos?
Kommentit
Jaa oma kokemuksesi