Lapsen terveys 27.09.2017 Päivitetty 28.04.2021

Mistä tietää, onko lapsella kihomatoja? Tunnista oireet ja hoida ne oikein

Kihomadot ovat vaarattomia, mutta ikävää kutinaa aiheuttavia loismatoja. Kihomatojen tartunnan tietää yöllisestä kutinasta ja voi vahvistaa taskulampun valossa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Jopa 15 prosenttia päivähoidossa olevista lapsista saa kihomatoja.

Kihomadot eivät ole merkki perheen huonosta hygieniasta. Tartuntaan riittää se, että yksi muna pääsee lapsen käteen, jonka hän laittaa suuhunsa.

Kihomatoinfektio voi olla pitkään oireeton. Takapuolen ja alapään kutina alkaa vasta, kun madot siirtyvät suolistosta peräaukkoon. Siinä voi kestää kuukausia. Madot eivät aina edes siirry peräaukkoon, jolloin oireita ei tule.

Pelkkä ajatuskin mahdollisista madoista saattaa silti ahdistaa. Mistä voi varmuudella tietää, onko kihomatoja?

Yöllinen pyllykutina on yleisin oire

Kihomadot liikkuvat öisin, ja illalla alkava pyllykutina on usein tartunnan varmin merkki. Paras tapa varmistua epäilyksistä on kurkistaa lapsen peräaukkoon illalla taskulampun valossa. Valkoiset liikkuvat ”langanpätkät” voi havaita paljain silmin, mistä vanhempi tietää ilman lääkärin lausuntoakin, onko lapsella kihomatoja.

Jos et näe kihomatoja mutta kutina jatkuu, lapsi kannattaa viedä lääkäriin, jossa peräaukon iholta otetaan tikkunäyte. Se on luotettavampi kuin ulostenäyte, sillä kihomato löydetään ulosteesta vain joka kymmenenneltä kantajalta.

Oireettoman henkilön ei tarvitse epäillä kihomatotartuntaa, ellei tiedä varmasti, että joku lähipiiristä kärsii vaivasta.

Jos lapsella on kihomatoja, koko perhe pitää hoitaa

Koska kihomadot leviävät herkästi ja tartunta voi olla pitkään oireeton, koko perhe pitää hoitaa. Apteekista saa reseptivapaasti Pyrvin-nimistä pyrviinituotetta, joka nautitaan suun kautta. Lääkäri voi määrätä myös Vermox-nimistä mebendatsolia. Molemmat lääkkeet lamauttavat matojen aineenvaihdunnan, eikä niiden tehossa ole merkittäviä eroja.

Kuuri kannattaa uusia kahden viikon kuluttua, sillä lääke ei tapa ohutsuolessa kehittymässä olevia kihomadon munia. Uusintakuuri tuhoaa mahdollisesti kehittymässä olleet madot ennen kuin ne tuottavat taas uusia munia.

Koko perheen on huolehdittava hyvin alapää- ja käsihygieniastaan. Peräaukko ja sukuelimet pitää pestä vedellä pari kertaa päivässä. Kädet on pestävä hyvin etenkin ennen ruokailua ja vessakäyntien jälkeen. Kynnet kannattaa leikata lyhyiksi, sillä munat voivat piilotella niiden alla.

Alusvaatteet pitää vaihtaa päivittäin, ja vuodevaatteet on hyvä pestä pyykinpesuaineella 60 asteessa. Ovenkahvat pitää pyyhkiä ja makuuhuoneet, wc ja sauna kannattaa pestä ja tuulettaa huolellisesti.

Lue myös: Kihomadot ja siivous: Tartuntaan riittää yksikin muna – lue lääkärin siivousohje

Ilmoita päiväkotiin, hoida lääkkeillä

Sekä täi- että kihomatotartunta pitää ilmoittaa aina lapsen päiväkotiin tai kouluun sekä kavereille. Etenkin kihomadot tarttuvat helposti. Jos infektio leviää lapsiryhmään, sen kitkemisessä voi kestää kauan.

Netistä löytää paljon vinkkejä loisten luonnonmukaiseen tuhoamiseen. Luomukonstien tehosta ei kuitenkaan ole vankkaa tieteellistä näyttöä, toisin kuin lääkkeiden vaikutuksesta. Leviämisen ehkäisy ja lapsen hyvinvointi on asetettava etusijalle, joten tartunnat pitää hoitaa lääkkeillä.

Loisia voi kuitenkin torjua helpoilla luomukeinoilla. Hyvä käsihygienia ehkäisee kihomatoja. Lisäksi päiväkodissa kannattaa huolehtia, että lapset käyttävät omia vaatteitaan, joita jokainen säilyttää omassa naulakossaan.

Lue myös: Argh, taas täitä! Näin pääset eroon inhottavista loisista

Juttu päivitetty 28.4.2021.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X