Lapsen terveys 07.12.2022

Mistä pissan koostumus kertoo? Tarkkaile näitä merkkejä

Lapsen pissan ei kuulu liiemmin haista, eikä sen värikään saisi olla kovin voimakas. Moni lasta vaivaava pissavaiva olisi vältettävissä, jos lapsi joisi enemmän vettä.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Munuaisemme tuottavat jatkuvasti virtsaa, joka virtaa virtsarakkoon. Käytännössä virtsarakkoon virtaava pissa koostuu vedestä ja liuenneista kuona-aineista.

Jotta pissaa syntyy tarpeeksi, pienenkin lapsen tulisi juoda riittävästi nestettä: vauvaikäinen tarvitsee nestettä noin litran verran päivässä, leikki-ikäinen jo 1,5 litran verran.

Lasten erikoissairaanhoitaja ja uroterapeutti Anneli Saarikoski huomauttaa, että monen pienen lapsen kuivaksi opettelu helpottuisi ja pissavaivat väistyisivät, jos lapset joisivat enemmän vettä.

– Vettä ei syyttä sanota parhaaksi janojuomaksi. Lapset tarvitsevat toki maidossa olevaa kalsiumia, mutta turhan maidon ja mehujen juomisen sijaan lasten kannattaisi juoda eniten vettä. Pissa koostuu väkevistä aineista, ja jos se on kovin vahvaa, se ärsyttää rakkoa. Etenkin mehut ja hiilihapolliset juomat aiheuttavat helposti ärsytystä, Saarikoski kertoo.

Lue myös: Kun lapsi pissaa housuun – Näin hoidat yleistä vaivaa

Lapsen pissan ei kuuluisi liiemmin haista. Väriltään pissan kuuluisi olla vaaleankeltaista, lähes väritöntä.

– Jos pissa haisee voimakkaasti tai se on voimaakkaan väristä, yleisin syy johtuu siitä, ettei lapsi ole juonut tarpeeksi nestettä, Saarikoski kertoo.

Pissalle parin tunnin välein

Liian vähäinen juominen voi aiheuttaa muun muassa ummetusta tai altistaa virtsatulehdukselle. Ummetus haittaa rakon tyhjenemistä ja pahimmassa tapauksessa lapselle voi kehittyä virtsaumpi, joka tarkoittaa sitä, ettei lapsi yksinkertaisesti pysty pissaamaan.

Helpoiten ikävät seuraukset välttää, kun tarkkailee, että lapsi pissaa tarpeeksi – ja tarpeeksi usein.

– Lapsen tulisi pissata vähintään viidestä seitsemään kertaan vuorokaudessa, mutta mitä pienemmästä lapsesta puhutaan, sen useammin pissalla tulisi käydä. Hereillä ollessa korkeintaan kolmen tunnin vessassakäyntiväli on riittävä, mutta moni lapsi käy pissalla paljon useamminkin, jopa puolentoista tunnin välein. Sekin on täysin normaalia, Saarikoski sanoo.

Jos lapsi panttaa pissaa pidempään, pissavaivat alkavat usein oireilla kirvelynä ja kipristelynä. Joskus pissa voi lirahdella, ja jo kuivaksi oppinut lapsi saattaa alkaa kastella.

– Kun rakko ärtyy, lasta voi pissattaa koko ajan, mutta varsinaista tulehdusta ei ole vielä kehittynyt. Pissassa voi olla bakteereja, mutta jos siinä ei ole valkosoluja, tulehdusta ei ole.

Ja jos taas suoli ei pääse toimimaan kunnolla nestehukan takia, kakkaa voi kertyä, ja se voi alkaa painaa virtsarakkoa. Sekin voi tuntua lapsesta ikävältä ja aiheuttaa monenlaisia vaivoja, Saarikoski sanoo.

Pissatulehdus voi vaivata pientäkin vauvaa

Saarikosken mukaan lääkäriin kannattaa suunnata viimeistään silloin, jos lapsi valittaa kipuja, tai jos pissavaivat haittaavat toistuvasti lapsen ja perheen elämää.

– Jos lapsi ei saa pissattua lainkaan tai kakka ei tule moneen päivään, lääkäriin täytyy olla yhteydessä nopeammalla aikataululla.

Vauvan pissavaivoja voi olla astetta vaikeampi tunnistaa, mutta Saarikosken mukaan vauvojenkin kohdalla on syytä tarkkailla samoja merkkejä kuin isommilla lapsilla: jos pissa on hajultaan tai väriltään erilaista kuin ennen, tai pieni vauva alkaa itkeskellä usein ilman syytä, syynä voi olla virtsatietulehdus. Joskus virtsatulehdus voi nostaa vauvalle myös kuumeen.

– Isomman lapsen kanssa taas on hyvä tarkkailla pottakäyttäytymistä. Jos siihen tulee kummallisia muutoksia, täytyy selvittää, mistä ne johtuvat, Saarikoski kertoo.

Lue myös: Ulkoistaisitko lapsesi pottatreenit ammattilaiselle? Amerikassa tämäkin onnistuu

Kotiliesi.fi: Mistä jatkuva pissahätä johtuu? 7 syytä, joista yksi on piilevä diabetes

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X