Lapsen terveys 10.02.2023 Päivitetty 03.04.2024

Miksi oksennustauti iskee usein yöllä? Asialle on yllättävän luonnollinen selitys – 8 tärkeää faktaa vatsataudista

Milloin uskaltaa kyläillä asunnossa, jossa vatsatauti on jyllännyt? Entä miksi tartuntaa ei tule kaikille perheessä? Selvitimme kiinnostavimmat faktat oksennustaudista.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Mehiläisen lastenlääkäri Jukka Vakkila kohtaa säännöllisesti työssään pieniä vatsatautipotilaita. Selvitimme häneltä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin vatsatautiin liittyen.

1. Kuinka kauan vatsatauti tarttuu? 

Vakkilan mukaan taudilta voi olla vaikea suojautua, sillä vatsatauti tartuttaa pitkään vielä oireiden loppumisen jälkeen.

Suomen olosuhteissa pienten lasten vatsataudit ovat useimmiten virusperäisiä ja erittäin helposti tarttuvia. Tartuttavuutta voi olla vaikea estää, sillä nämä virukset ovat yleensä melko resistenttejä erilaisille desinfiointiaineille ja saippuoille.

Käytännössä virusta erittyy usein pitkään. Se, miten pitkään tartuttavuus tarkalleen ottaen jatkuu, on kuitenkin yksilöllistä. Joku tartuttaa vatsatautia vain muutaman päivän ajan, joku toinen jopa kolme viikkoa.

Oksennustauti siis tarttuu mahdollisesti vielä pitkään oireiden päätyttyä.

2. Mikä on vatsataudin itämisaika? Tarttuuko oksennustauti jo ennen oireita?

Vatsataudin itämisaika on pääsääntöisesti melko lyhyt: jos virustartunnan saa tänään, oireet alkavat tavallisimmin jo 12–24 tunnin kuluessa. Pidempikin itämisaika on kuitenkin täysin mahdollinen.

Virus ei usein ehdi tartuttaa kovin pitkään ennen oireiden alkamista. Toisaalta se voi tartuttaa vielä varsin pitkään oireiden loppumisen jälkeen.

3. Onko taudin tarttuminen mahdollista estää? Koska vatsataudin jälkeen voi mennä kylään tai päiväkotiin?

Vatsatauti voi tartuttaa vielä pitkään oireiden loppumisen jälkeen. Jos siis haluaa olla aivan varma, ettei tartuta jo sairastettua tautia eteenpäin, kotona tulisi pysytellä pari viikkoa oireiden alkamisen jälkeen.

Tosiasiassa tällaisen järjestäminen on harvoin mahdollista, eikä yhteiskuntamme pyörisi, jos jäisimme pariksi viikoksi kotiin jokaisen taudin oireiden alusta: kyseessä ei kuitenkaan ole yleisvaarallinen tartuntatauti.

Mitään virallista ohjetta siihen, milloin kylään voi mennä vatsataudin jälkeen, ei ole. Useimmiten ohjeistetaan, että viimeisestä oksennuksesta tulisi olla kaksi oireetonta vuorokautta ennen kuin kannattaa palata ihmisten ilmoille.

Lue myös: Valkopippuria vatsataudin ehkäisyyn? Netissä leviävä ohje sai lastenlääkärin hämmästymään

Elämää kannattaa jatkaa normaaliin tapaan sitten, kun oireita ei enää ole ja vointi sallii kyläilyn ja päiväkotiin menemisen.

4. Millaista on oksennustaudin hoito? Mitä syödä vatsataudissa?

Vatsataudissa voi nauttia maitohappobakteereita, vaikka niiden tuoma hyöty useinkaan ole kovin suuri. Ne kuitenkin auttavat normalisoimaan suoliston toimintaa, joten haittaa niistä ei ole.

Kun oksennustauti vaivaa, kaikkein tärkeintä on kehon nestetasapainon ylläpitäminen. Esimerkiksi Jaffan juominen mainitaan usein avuksi vatsatautipotilaalle, mutta todellisuudessa virvoitusjuomien juominen ei nopeuta taudin paranemista – mutta haittaakaan siitä ei ole.

Virvoitusjuomia tehokkaampaa on nauttia vatsatautiin tarkoitettuja suolaa ja sokeria sisältäviä juomia, joita saa esimerkiksi apteekista. Niiden avulla elimistön suola- ja sokeritasapaino pysyy tasapainossa, vaikka keho menettääkin vatsataudissa paljon nesteitä.

Myös ravinnonsaannista olisi hyvä yrittää huolehtia, mutta mitä syödä vatsataudissa, kun mikään ei oikein maistu? Kun jaksat, kokeile syödä vähän kerrallaan helposti sulavia ruokia: esimerkiksi banaania, paahtoleipää, sipsejä tai keitettyä riisiä. Voimakkaita mausteita kannattaa vatsataudissa välttää, sillä ne voivat ärsyttää mahaa entisestään.

5. Milloin uskaltaa kyläillä asunnossa, jossa vatsatauti on jyllännyt?

Vatsatauti voi elää parikin viikkoa kodin pinnoilla, ja siitä on vaikea päästä eroon hyvilläkään siivousvälineillä: vatsatautia aiheuttavat virukset ovat usein resistenttejä puhdistusaineille ja jopa desinfiointiaineille.

Jos siis haluaa pelata aivan varman päälle, kannattaa odotella parin viikon ajan ennen kuin kyläilee kodissa, jossa on ollut vatsatautia. Toisaalta on hyvä muistaa, että oksennustautia aiheuttavia viruksia on liikkeellä paljon, ja pöpön voi saada hyvin monesta muustakin paikasta.

Lue myös: Ruokamyrkytys vai vatsatauti? Näin tunnistat, kummasta on kyse

6. Kuinka kauan vatsatauti yleensä kestää?

Vatsatauti alkaa tyypillisimmin oksennustaudilla, joka kestää päivän tai pari. Tämän jälkeen tauti saattaa usein jatkua vielä pari-kolme päivää kestävällä ripulilla. Viruksia on kuitenkin erilaisia, joten taudin kestokin vaihtelee: joskus oksennustauti kestää vain päivän, joskus taas huomattavasti pidempään.

Kun vatsataudin oireet ovat poistuneet, virusta on kuitenkin vielä suolistossa useiden päivien ajan. Siksi huonolla tuurilla vatsatauti voi tarttua vielä parin viikon kuluttua oireiden alkamisesta.

7. Mistä tietää, että oksennustauti on ohi?

Tauti on ohi, kun vatsan toiminta on normalisoitunut. Useimmiten oksennustautia seuraa ripuli, joten kun oksentaminen on loppunut, oloa kannattaa vielä kuulostella.

Kun ripuli on loppunut, on kuitenkin tavallista, että vatsa on hieman löysä ja arka vielä parinkin viikon ajan varsinaisten oireiden loputtua.

Lue myös: Milloin kipeä lapsi voi palata päiväkotiin?

8. Miksi tartuntaa ei tule aina kaikille perheessä?

Tälle löytyy harvoin selvää vastausta, Vakkila toteaa.

Ihmisten immuunijärjestelmät ovat erilaisia, ja jos perheessä jylläävältä vatsataudilta onnistuu välttymään, voi olla, että samaa kantaa olevan taudin on ehtinyt sairastaa jo joskus aiemmin. Lisäksi vatsataudeille voi kehittyä vastustuskykyä, jos tautiin törmää jatkuvasti.

Joskus vatsataudin voi myös sairastaa varsin pienin oirein. Tällöin voi vaikuttaa siltä, että joku perheestä onnistui välttymään taudilta, vaikka tosiasiassa virusta olisikin kulkeutunut elimistöön.

+ Mistä johtuu, että oksennustauti iskee lähes aina yöllä?

Tälle ilmiölle on tavallaan looginen selitys, Vakkila kertoo. Vatsan toiminnalla on yleensä tietynlainen vuorokausirytmi, jota myös hormonit määrittävät.

Useimmat ihmiset ulostavat aamuisin ja syövät ruokaa päivän mittaan. Yöllä keho taas on lepotilassa eikä ruoka kulje suolistossa samaan tapaan kuin päivällä.

Jos vatsatautia aiheuttava virus pääsee elimistöön, elimistömme pyrkii estämään sen, ettei taudinaiheuttaja pystyisi etenemään suolistossa. Suoliston liikehdintä alkaa tällöin hidastua eikä ruoka tahdo kulkea suolistossa eteenpäin. Kun sitten illalla käy nukkumaan, tilanne alkaa olla otollinen sille, että jo syöty ruoka alkaa pyrkiä yöllä ylös oksennuksen muodossa.


Lue myös Seuran juttu: Iskikö norovirus? Toimi näin, kun pahoinvointi alkaa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X