Lapsen terveys 13.03.2017 Päivitetty 24.01.2022

Onko lapsella tulirokko? Näin tunnistat ja hoidat sen

Tulirokon oireita ovat kuume, nielutulehdus, ihottuma ja turpean punoittava ”mansikkakieli”. Sairaus vaatii lääkärikäynnin, sillä se hoidetaan antibioottikuurilla.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Tulirokko on rokkotaudeista ehkä tuntemattomin, vaikka sitä onkin aika ajoin liikkeellä päiväkodeissa ja kouluissa. Tautiin ei ole rokotetta, ja muista rokoista poiketen se hoidetaan antibioottikuurilla.

Tulirokon oireet

Tulirokko on helppo tunnistaa seuraavista oireista: kuume, päänsärky, nielutulehdus, oksentelu sekä punoittava ja turpea kieli. Leukakulman imusolmukkeet ovat usein suurentuneet.

Rokkoon liittyy yleensä kasvoille ja ylävartaloon ilmaantuva ihottuma. Se on usein vain hennon punoittava ja näkyy parhaiten rintakehällä, kainaloiden ympärillä ja vatsan alaosassa. Suun ja nenän ympärillä näkyy usein vaaleampi vyöhyke.

Ihottuma ilmestyy yleensä viimeistään kahden päivän sisällä kuumeen noususta ja alkaa vähentyä 3–4 päivän kuluttua. Viikon kuluttua taudin alkamisesta iho voi hilseillä erityisesti sormenpäistä.

Lue myös: Rokkotaudit ja raskaus: Näin rokkotaudit vaikuttavat sikiöön

Tulirokko tarttuu herkästi

Tulirokko on A-streptokokkibakteerin aiheuttama infektio. Sama bakteeri voi aiheuttaa myös muun muassa angiinaa ja märkärupea.

Streptokokkibakteeri tarttuu varsin helposti pisaratartuntana, ja taudin itämisaika on 3–5 vuorokautta.

Tautiin liittyvää kuumetta ja kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä.

Tulirokkoon liittyvä ihottuma johtuu A-streptokokin erittämästä toksiinista. Se häviää aikaa myöten itsestään eikä vaadi erityistä hoitoa.

Lue myös: Lapsen kuume: Nämä oireet vaativat lääkärikäyntiä – korkea kuume voi olla vaarallinen

Tulirokko vaatii aina lääkärikäynnin

Tautia vastaan ei ole rokotetta. Tulirokko vaatii aina lääkärikäynnin, sillä sitä hoidetaan antibiooteilla. Usein lääke määrätään sairaudelle tyypillisten oireiden perusteella, mutta diagnoosi voidaan myös varmistaa nielun bakteeriviljelyllä tai streptokokki-pikakokeella.

Taudin tarttuvuus loppuu 24 tunnin kuluttua antibioottihoidon aloittamisesta. Jos tulirokkopotilaan perheenjäsenet sairastuvat kurkkukipuun tai kuumeeseen, heidän on myös syytä hakeutua lääkäriin.

Keskustele: Tulirokkoa liikenteessä

Lähde: Lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalangon artikkeli Tulirokko (Duodecim)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X