Lapsen terveys 12.05.2020 Päivitetty 19.02.2024

Onko lapsellasi atooppista ihottumaa? Rasvaa, kylvetä ja vältä ihon ärsyttämistä

Atooppinen ihottuma on tulehduksellinen ihosairaus, jota täytyy hoitaa päivittäin.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Lapsen atooppinen ihottuma on melko helppo tunnistaa. Ihon kutina, kuivuus, punoitus ja hilseily kertovat siitä, että lapsella on atooppinen iho. Koska lapsi haluaa päästä kutinasta eroon, iholla on usein myös raapimisjälkiä.

Taipumuksen atooppiseen ihoon huomaa yleensä jo varhain. Atooppinen ihottuma alkaa useimmiten alle 2 vuoden iässä. Kyse on kroonisesta ihosairaudesta, jota esiintyy 10–20 prosentilla lapsista.

Se, missä atooppinen ihottuma sijaitsee, liittyy ikään

Atooppinen ihottuma oireilee eri-ikäisillä lapsilla hieman eri tavoin.

Vauvoilla ja taaperoilla ihottumaa esiintyy tyypillisesti poskissa, päänahassa, raajoissa ja vartalolla. Alle 1-vuotiaan atooppinen ihottuma saattaa joskus johtua ruoka-allergiasta.

Leikki-ikäisillä ihottuma iskee useimmiten taipeisiin, ranteisiin, nilkkoihin, kaulaan ja niskaan. Myös kasvoissa – etenkin silmien, korvien ja suun seuduilla – voi olla ihottumaa. Suurimmalla osalla atooppinen ihottuma lievenee tai jopa paranee kouluikään mennessä.

Kouluiässä lapsen atooppinen iho voi yhä oireilla erityisesti taipeissa. Myös pakarat, reidet, kädet ja niska ovat tyypillisiä paikkoja, joihin voi tulla ihottumaa. Koululaisella saattaa olla myös ”atoopikon talvijalka”: jalkateräihottuma, jota kosteat sukat ja kengät pahentavat.

Murrosiässä atooppista ihottumaa ilmenee usein kasvoissa, pään alueella, hartioissa, rinnassa ja selässä. Osalla atooppinen ihottuma rauhoittuu kokonaan murrosiässä. Taipumus atooppiseen ihottumaan on kuitenkin pysyvä ja ihottuma saattaa puhjeta myöhemmin uudestaan.

Vauvoilla atooppinen ihottuma oireilee tyypillisesti muun muassa jaloissa.
Vauvoilla atooppinen ihottuma oireilee tyypillisesti muun muassa jaloissa.

Tietyt asiat voivat pahentaa atooppista ihottumaa

Ihottuma pahenee talvisin kuivasta ilmasta ja auringonvalon vähäisyydestä. Karheat ja kutisevat talvivaatteet voivat ärsyttää jo valmiiksi herkillä olevaa ihoa entisestään.

Atooppiselle iholle on tyypillistä sekin, että se aika ajoin oireilee ilman ilmeistä syytä. Ihon kuivuuden, läiskien ja kutinan pahenemisvaihetta on vaikeaa ennakoida, ja siksi ihottumaa on myös hankala estää.

Tietyt atooppista ihoa ärsyttävät tekijät ovat kuitenkin tiedossa. Ihottumaa voivat lietsoa:

  • talvi ja kuiva sisäilma
  • perushoidon laiminlyönti
  • hikoilu, stressi ja jännitys
  • karheat vaatteet
  • liialliset saippuapesut
  • hajusteet
  • ruoka-, siitepöly- ja eläinallergiat sekä kosketusallergiat.

Kaikkia pahentavia tekijöitä ei kuitenkaan pysty millään välttämään. Ihottuman äitymistä pahaksi voi kuitenkin estää sillä, että ihoa hoidetaan säännöllisesti hyvin.

Vaatteiden materiaaleissa kannattaa suosia puuvillaa, keinokuitua, silkkiä ja muita sileitä materiaaleja. Pesu- ja huuhteluaineeksi on hyvä valita hajusteeton pesuaine.

Atooppisen ihon hoidossa rasvaus on kaiken a ja o

Ihon rasvaaminen ei välttämättä ole lapsen mielipuuhaa, mutta se on atooppisen ihon hoidossa tärkeää. Tilanteesta kannattaa tehdä mahdollisimman rauhallinen ja miellyttävä.

Atooppinen iho tulisi rasvata perusvoiteella 1–2 kertaa päivässä. Näin ehkäistään ihottuman uusiutuminen ja ihon kuivuminen. Lisäksi perusvoide suojaa herkkää ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä. Kesällä voi pärjätä vähemmällä rasvauksella.

Lapsi voi käydä suihkussa tai kylvyssä päivittäin ihottumasta huolimatta. Pesu tekee hyvää, koska se poistaa ihoa ärsyttäviä likaa, hikeä ja bakteereja. Hajustettuja saippuoita pitää kuitenkin välttää. Tarvittaessa ihoa voi pestä hajusteettomalla, happamalla tai neutraalilla pesuaineella tai perusvoiteella.

Silloin, kun perusvoide ei riitä hoitamaan ihottumaa, 1-prosenttinen hydrokortisonivoide on hyvä ottaa käyttöön. Hydrokortisonia levitetään 1–2 kertaa päivässä ihottuma-alueelle enintään viikon ajan. Ensin lapsen iholle levitetään lääkevoide, sen jälkeen odotetaan vähintään tunti, ja sitten iho rasvataan vielä perusvoiteella.

Lääkehoitojakson jälkeen hydrokortisonista pidetään vähintään niin pitkä tauko kuin kortisoni oli käytössä.

Jos lapsen ihottuma ei taltu omahoidolla tai se on levinnyt laajalle, on syytä hakeutua lääkäriin.

Atooppinen iho periytyy

Atooppinen ihottuma on tulehduksellinen ihosairaus. Sitä sairastavilla ihon läpäisyeste, jonka tehtävänä on ylläpitää ihon kosteutta ja suojata ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä, ei toimi normaalisti.

Atopialle ei juuri koskaan ole osoitettavissa selkeää yksittäistä syytä. Esimerkiksi täysimetyksen kestolla ei ole vaikutusta ihottuman riskiin.

Taipumus atooppiseen ihoon on perinnöllinen. Jos toisella vanhemmalla on atooppinen iho, se periytyy lapselle noin 25 prosentin todennäköisyydellä. Jos molemmilla vanhemmilla on atooppinen iho, riski on noin 50-prosenttinen.

Lähteet: Allergia-, Iho- ja AstmaliittoKäypä hoitoTerveyskirjasto, Terveyskylä.fi

Lue myös: Ihottumaa, hilseilyä, kuivuutta? Näin hoidat vauvan ihoa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X