Lapsen terveys 25.12.2021

Rakkuloita suussa, syöminen sattuu? Suutulehdus lapsella – nämä ovat yleisimmät syyt

Lapsen suussa oleva tulehdus voi juontaa juurensa monesta eri asiasta. Useimmiten suutulehdus paranee ajan kanssa itsestään.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Ilmestyikö lapsen suuhun rakkuloita, onko syöminen ja juominen kivuliasta? Lapsella voi olla jonkinlainen suutulehdus.

Suutulehdus on yleisnimitys suun limakalvon ja ikenien alueella sijaitsevalle tulehdukselle. Syitä tulehdukseen voi olla monia: imeväisikäisillä yleisin suutulehdus on candida-hiivasienen aiheuttama sammas, mutta myös eri virukset, kuten vesirokkovirus, voivat aiheuttaa tulehduksia myös suun alueelle.

Enterorokkoon liittyvä suutulehdus lapsella

Vesirokkoa muistuttavaan enterorokkoon voi liittyä ihorakkuloiden lisäksi suun limakalvon rakkuloita. Enterorokkoa tavataan etenkin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua perheen sisällä myös aikuisiin. Ihorakkulat ilmestyvät useimmiten käsiin ja jalkoihin, mutta paria päivää ennen ihottuman alkamista myös suuhun voi muodostua rakkuloita.

Enteroviruksen aiheuttama suutulehdus on useimmiten lievä. Enterorokkoon liittyvä suutulehdus paranee muutamassa päivässä itsestään.

Joskus enterovirus aiheuttaa vain suutulehduksen, jolloin siitä käytetään nimeä herpangiina. Tämä muoto muistuttaa paljon herpesviruksen aiheuttamaa suutulehdusta kivuliaine rakkuloineen.

Lapsen herpestulehdus

Myös lapsi voi saada herpestartunnan, sillä herpes simplex -viruksen aiheuttama yskänrokko tarttuu melko herkästi kosketuksen kautta. Yleensä tauti puhkeaa ensi kertaa 3–5-vuotiaana, mutta se voi ilmaantua myös aiemmin.

Alle 3-vuotiailla lapsilla herpesvirus aiheuttaa suutulehduksen.

Tällöin lapsi voi kieltäytyä syömästä suussa olevien kipeiden rakkuloiden vuoksi. Rakkuloita voi olla niin poskien limakalvoilla, kielessä kuin huulissa. Rakkulat puhkeavat useimmiten nopeasti ja jättävät jälkeensä rikkinäisen limakalvon, joka on myös kivulias. Myös ikenet voivat olla tulehtuneet ja vuotaa verta.

Yleisoireina herpestulehdukseen liittyy usein myös kuumetta, pahoinvointia ja päänsärkyä. Oireileva lapsi kannattaa viedä lääkäriin, jossa tulehduksen syy voidaan varmistaa. Oireet voivat kestää 4–10 päivää.

Herpestulehdusta hoidetaan kotona tarvittaessa tulehduskipulääkkeiden avulla, ja se paranee ajan kuluessa itsestään. Jos tulehdus on voimakas, voidaan paranemista jouduttaa suun kautta annettavalla lääkityksellä, kunhan hoito aloitetaan muutaman vuorokauden sisällä rakkuloiden puhkeamisesta. Hoitoon tulee hakeutua myös silloin, jos syöminen ja juominen ei onnistu ja lapsi väsähtää.

Itse herpesvirusta lääkityskään ei kehosta kuitenkaan poista, vaan se jää elimistöön asumaan. Virus voi aiheuttaa myöhemmin huuliherpestä.

Limakalvon haavaumat eli aftat lapsella

Yksittäiset, kivuliaat limakalvorikkoumat lapsen suussa voivat olla myös limakalvon haavaumia eli aftoja. Aftat sijaitsevat usein ienpoimuissa, eivätkä ne ole varsinaisia rakkuloita.

Vaikka tunne suussa voi olla ikävä, eivät aftat aiheuta muita oireita kuten kuumetta. Aftat häviävät ajan kanssa itsestään, eikä niitä tarvitse varsinaisesti tarvitse hoitaa.

Tarvittaessa voi käyttää paikallista glukokortikoidivoidetta tai klooriheksidiinipurskuttelua. Apteekissa myydään myös tuotteita, jotka muodostavat suojaavan kalvon aftan päälle. Tämä voi lievittää rakkuloiden aiheuttamaa kipua.

Ei tarkkaan tiedetä, mistä aftat johtuvat. Joillakin ne uusiutuvat keskimääräistä useammin, ja esimerkiksi tomaatin tai suklaan syöminen voivat joillakin lapsilla altistaa aftoille.

Toisinaan aftat voivat olla merkki yleissairaudesta, kuten keliakiasta tai Chronin taudista, jotka oireilevat myös muilla tavoilla.

Aftat eivät tartu ihmiseltä toiselle.

Artikkelia varten on haastateltu korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilaista Mehiläisestä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Mehiläinen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X