Vakavat streptokokkitartunnat lisääntyneet – korkea kuume yksi keskeinen oire

Suomessa jyllää nyt influenssan lisäksi streptokokkibakteeri: tartuntoja on selvästi viime vuotta enemmän. Tartunnan oireisiin liittyvät esimerkiksi korkea kuume, voimakas kurkkukipu ja ihonalueen tai raajan punoitus.

Teksti Maria Soininen
streptokokki
Streptokokkitulehdus hoidetaan antibiooteilla. Normaalisti hoidoksi määrätään penisilliiniä 10 päivän kuurina.

Streptokokkibakteeria esiintyy Suomessa nyt tavallista enemmän. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että influenssan lisäksi myös A-ryhmän streptokokkitaudit ovat lisääntyneet. A-streptokokkibakteeri aiheuttaa angiinaa, mutta voi johtaa myös keuhkokuumeeseen tai verenmyrkytykseen.

THL:n mukaan streptokokin aiheuttamia yleisinfektioita on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin tämän vuoden alusta alkaen lähes 70 kappaletta. Samaan aikaan viime vuonna ilmoituksia tuli 33 kappaletta.

Nopeasti lääkäriin, jos epäilee tartuntaa

A-streptokokki voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion, jonka seurauksena yleiskunto saattaa huonontua nopeastikin. Tästä syystä tauti on erityisen arvaamaton pienille lapsille. Pahimmassa tapauksessa sairastuminen voi vaatia jopa tehohoitoa.

Streptokokki A leviää lähikontaktissa käsien kautta, pisaratartuntana ja eritteiden välityksellä. Tartuntaan liittyviä oireita ovat etenkin korkea kuume, voimakas kurkkukipu, hengenahdistus, ihoalueen tai raajan nopeasti laajeneva punoitus, kova kipu ennen mitään edeltävää vammaa ja heikko yleisvointi. Samankaltaisia oireita esiintyy myös esimerkiksi influenssassa, ja siksi streptokokki-infektio saattaa jäädä diagnosoimatta.

Vakavat infektiot leviävät usein epidemioina, sillä bakteerissa tapahtuneet muutokset auttavat niiden kykyä levitä väestössä. Tästä syystä edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa tulisi aina muistaa myös A-streptokokki-infektion mahdollisuus. Hoitoon on hyvä hakeutua nopeasti.

A-streptokokki aiheuttaa myös angiinaa

Streptokokki A-bakteeri on myös yleisin syy bakteeriperäiseen nielutulehdukseen. Tulehduksista tavallisin on angiina. Tauti vaatii antibioottihoidon ja on yleisin leikki- ja kouluikäisillä. Taudinkuvaan kuuluu nopeasti nouseva kuume, vaaleat peitteet nielurisoissa ja kaulan imusolmukkeiden turvotus. Lapsilla saattaa esiintyä myös esimerkiksi oksentelua ja vatsakipua. Nuha ja yskä eivät sen sijaan ole kovin yleisiä, toisin kuin virusperäisissä nielutulehduksissa. Angiinan oireet alkavat yleensä nopeasti.

Lähteet: THLterve.fi

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä