Lapsen terveys 15.03.2023 Päivitetty 04.04.2024

Tunnista vakavan strepto­kokki A -infektion oireet – korkea kuume yksi selkeä merkki

Streptokokki A on selvästi lisääntynyt viime vuosina. Tartunnan oireisiin liittyvät esimerkiksi korkea kuume, voimakas kurkkukipu ja ihoalueen tai raajan punoitus.

Teksti
Maria Soininen & Toimitus
Kuvat
iStock

A-streptokokki on jyllännyt viime vuosina tavallista ärhäkämpänä: Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan vakavia streptokokki A:n aiheuttamia infektioita on todettu reippaasti tavallista enemmän. Se aiheuttaakin nyt poikkeuksellisen paljon vakavia tauteja.

Lapsilla oireettomat infektiot ovat yleisiä, mutta tauti ja sen oireet on syytä ottaa vakavasti, sillä niillä voi olla myös vakavia seurauksia.

A-streptokokkibakteeri aiheuttaa angiinaa, mutta voi johtaa myös esimerkiksi keuhkokuumeeseen tai verenmyrkytykseen. Jyväskylässä päiväkoti-ikäinen lapsi kuoli alkuvuonna 2023 streptokokki A:n aiheuttamaan peppuangiinaan. Lapsen menehtymiseen johtanut tapaus on kuitenkin harvinainen.

Lue myös: Mikä ihmeen peppuangiina? Erikoinen tauti on syytä ottaa vakavasti

Nopeasti lääkäriin, jos epäilee tartuntaa

Streptokokki A voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion, jonka seurauksena yleiskunto saattaa huonontua nopeastikin. Tästä syystä tauti on erityisen arvaamaton pienille lapsille. Pahimmassa tapauksessa sairastuminen voi vaatia jopa tehohoitoa.

Bakteeri leviää lähikontaktissa käsien kautta, pisaratartuntana ja eritteiden välityksellä. Tauti todetaan tavallisimmin nielunäytteestä pikatestillä tai bakteeriviljelyllä.

Korkea ikä ja puolustuskykyä heikentävät sairaudet altistavat vakavalle infektiolle, jos taudinaiheuttaja on A-streptokokki. Lapsilla vakavat infektiot ovat harvinaisia ja altistavana tekijänä on usein edeltävä virusinfektio, kuten influenssa tai vesirokko.

Tunnista A-streptokokki: oireet ovat moninaisia

Streptokokki An:n aiheuttamat oireet sekoittuvat herkästi muihin tauteihin. Samankaltaisia oireita esiintyy myös esimerkiksi influenssassa, ja siksi streptokokki-infektio saattaa jäädä diagnosoimatta.

Ensioireet ovat usein nielussa tai iholla, eivätkä ne yleensä vaadi sairaalahoitoa.

Streptokokki A:n oireet ovat yleensä seuraavia:

  • korkea kuume
  • voimakas kurkkukipu
  • hengenahdistus
  • ihoalueen tai raajan nopeasti laajeneva punoitus
  • kova kipu ilman mitään edeltävää vammaa
  • heikko yleisvointi

Vakavat infektiot leviävät usein epidemioina, sillä bakteerissa tapahtuneet muutokset auttavat niiden kykyä levitä väestössä. Tästä syystä edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa tulisi aina muistaa myös A-streptokokki-infektion mahdollisuus. Hoitoon on hyvä hakeutua nopeasti.

Streptokokki A aiheuttaa myös angiinaa

Streptokokki A -bakteeri on myös yleisin syy bakteeriperäiseen nielutulehdukseen. Tulehduksista tavallisin on angiina. Tauti vaatii antibioottihoidon ja on yleisin leikki- ja kouluikäisillä lapsilla.

Taudinkuvaan kuuluu nopeasti nouseva kuume, vaaleat peitteet nielurisoissa ja kaulan imusolmukkeiden turvotus.

Lapsilla saattaa esiintyä myös esimerkiksi oksentelua ja vatsakipua. Nuha ja yskä eivät sen sijaan ole kovin yleisiä, toisin kuin virusperäisissä nielutulehduksissa. Angiinan oireet alkavat yleensä nopeasti.

A streptokokki voi oireilla myös iholla: angiinan ohella ihotulehdukset ovat tartunnan toinen yleinen ilmenemismuoto. Ihonalaiskudoksen tulehduksessa potilaalle nousee kuume ja iho punoittaa enemmän tai vähemmän tarkasti rajautuvalta alueelta.

Tyypillisesti punoitus on alaraajassa. Ihon oireillessa hälytysmerkki hakeutua hoitoon on voimakas kipu, vaikka iho näyttäisi päälle päin siistiltä.

Kuitenkin vain pieni osa nielutulehduksista ja ihoinfektioista vaatii sairaalahoitoa. Hoitoon on syytä hakeutua ripeästi, jos nielutulehdusta seuraa nopea yleistilan heikkeneminen.

A-streptokokkitartunnan ehkäiseminen

A-streptokokkitartuntoja voi pyrkiä välttämään hyvällä käsihygienialla.

Kädet tulee pestä vedellä ja saippualla aina seuraavissa tilanteisssa:

  • WC:ssä käynnin jälkeen
  • vaipan vaihdon jälkeen
  • niistämisen ja yskimisen jälkeen
  • ennen ruokailua
  • ennen ruoanlaittoa

Haavat ja ihorikot tulee hoitaa seuraavalla tavalla:

  • Haavat pidetään puhtaina
  • avohaavat hoidetaan peitettyinä
  • infektion merkkejä seurataan

Jos haavaan kehittyy märkäinen infektio tai lievänkin infektion yhteydessä nousee kuume, on syytä hakeutua lääkärin arvioon.

Lähteet: THL, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X