Lapsen terveys 14.07.2017 Päivitetty 21.11.2022

Trampoliinin vammat voi estää – lue 5 vinkkiä, joilla vältät tapaturman

Trampoliinilla hyppely on hauska ja kehittävä harrastus, mutta sen suosio näkyy kesäisin takapihojen lisäksi päivystysklinikoilla. Lue viisi vinkkiä, joilla perheenne voi välttyä loukkaantumisilta ja vammoilta.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Trampoliinista on viime vuosina tullut lapsiperheiden suosikki. Niillä pompitaan niin takapihoilla kuin trampoliinipuistoissakin. Trampalla hyppimiseen liittyy monia hyviä ja terveyttä edistäviä puolia, mutta varovaisuutta ei tässäkään harrastuksessa saa unohtaa.

Liikuntalääketieteen ja ortopedian erikoislääkäri Tapio Kallion mukaan trampoliinin riskit liittyvät pääasiassa hallitsemattomiin alastuloihin. Raajat voivat taittua tai vääntyä huonossa alastulossa, sivuun heilahtanut alastulo voi osua koviin reunuksiin ja ilman suojaverkkoa voi pudota trampoliinin ulkopuolelle ja loukata itsensä.

Vakavimmillaan korkean pompun hallitsematon alastulo voi aiheuttaa selkärangan tai isojen luiden murtumia, jos hyppijä iskeytyy trampoliinin putkireunuksiin tai trampoliinin ulkopuolelle.

Huolellisuudella ja oikeilla suojavarusteilla trampoliinilla hyppely kuitenkin kannattaa. Seuraavilla vinkeillä myös innokkaat pomppijat välttävät onnettomuudet.

Trampoliini on suosiossa etenkin lapsiperheillä.

Vanhemman on tärkeää valvoa pienten lasten hyppimistä trampoliinilla.

1. Tarkista suojaverkko ja pehmusteet

Yli puolet trampoliinivammoista voitaisiin todennäköisesti välttää suojaverkolla ja turvallisuusohjeita noudattamalla. Siispä ennen trampoliinin käyttöä, varmista että trampoliinin ympärillä on vahva ja ehjä suojaverkko ja reunoilla pehmusteet. Trampoliinia ei tule käyttää, mikäli se on märkä, likainen tai vahingoittunut.

2. Noudata turvallisuusohjeita

Käykää yhdessä perheen kanssa läpi trampoliinin käyttöön liittyvät turvallisuusohjeet. Tärkeä sääntö on se, että vain yksi hyppii kerrallaan. Erityisesti eri painoiset hyppijät aiheuttavat yhdessä vaaratilanteen. Pienemmät saattavat sinkoutua pois trampoliinilta tai painavammat kaatua heidän päälleen.

Vanhemman tehtävä on valvoa ja opastaa lapsia. Jos lapsi on väsynyt, hänen tasapainonsa herpaantuu, ja loukkaantumisriski on suurempi. Hyppijän on tärkeää tarkistaa myös taskut, ettei niistä löydy loukkaantumisvaaraa aiheuttavia esineitä.

3. Suojaa hyppijä

Kun lapsi opettelee temppuja, voi olla hyvä idea käyttää nivelten tukia ja tarvittaessa kypärääkin. Alle 6-vuotiaiden lasten kannattaa antaa hyppiä vain pieniä määriä kerrallaan ja aina valvotusti.

4. Opeta hyppytekniikka

Hyppelytekniikkaan kannattaa kiinnittää huomiota: liika polvien kiertyminen sisäänpäin saattaa kipeyttää polvien seutua.

Perushypyt ja tasapainon hallinta on hyvä olla hallussa ennen vaikeampien hyppyjen tai temppujen opettelemista. Kun hyppimisen lopettaa, on tärkeää joustaa polvilla matolle laskeuduttaessa.

Lapsen hyppelyn määrää kannattaa myös tarkkailla, sillä liian nopea hyppelyn määrän kasvu johtaa helposti rasitusvammoihin. Elimistölle on hyvä antaa aikaa sopeutua hyppelyyn.

5. Jos sattuu, suuntaa lääkäriin

Jos tapaturma pääsee varovaisuudesta huolimatta tapahtumaan, eikä kipu hellitä kylmällä hoidettunakaan muutamissa tunneissa, on syytä suunnata lääkäriin. Myös runsas verenvuoto tai huomattava turvotus on syy mennä päivystykseen.

Jos raajalle ei pysty varaamaan, voi kyse olla laajemmista vaurioista, kuten murtumasta ja silloin pitää apua hakea heti. Ensiavuksi on hyvä muistaa kolmen koon sääntö eli ”kylmä, koho ja kompressio”.

Lähde: Terveystalo

Lue lisää:

Sinilevä on lapselle hengenvaarallista – vältä uimarantojen vaaranpaikat

Näistä merkeistä tunnistat hukkuvan lapsen – tiesitkö, että hukkuva ei huuda apua?

Apua, lapsi kolautti hampaansa – mitä tehdä, jos maitohammas heiluu tai irtoaa?

Näin suojaat lasta tapaturmilta – kolme turvavinkkiä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X