Tuhkarokkoepidemia on nyt riski myös Suomessa – näillä alueilla heikoin rokotesuoja

Tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus on pudonnut, joten Suomessa voidaan nähdä jatkossa alueellisia tuhkarokkoepidemioita, varoittaa THL. Kokosimme listan alueista, joilla tuhkarokkoepidemian riski on suurin.

Teksti Saga Wiklund
Tuhkarokko voi palata Suomeen - epidemia mahdollinen

Tuoreen rokotuskattavuusraportin mukaan MPR-rokotteen kattavuus on laskenut Suomessa monin paikoin alle 95 prosentin kriittisen rajan. Tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen kattavuuden tulisi olla parempi, sillä tuhkarokko tarttuu erittäin helposti.

– Jos jonkin alueen tai väestöryhmän rokotuskattavuus on useiden vuosien ajan liian matala, syntyy tuhkarokolle alttiita ryhmiä esimerkiksi päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille. Suomessa on nyt alueita, joilla paikalliset epidemiat ovat mahdollisia, toteaa ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Meillekin mallia Euroopan laajoista epidemioista?

1990-luvun jälkeen MPR-tauteja on esiintynyt Suomessa vain yksittäisinä, yleensä ulkomailta tuotuina tartuntoina. Sen sijaan muualla Euroopassa on ollut laajoja tuhkarokkoepidemioita alueilla, joilla rokotuskattavuus on huono. Nyt tilanne alkaa olla sama Suomessakin.

Puumalainen toivoo, että tieto epidemioista herättäisi vanhemmat ottamaan lapsilleen MPR-rokotteen.

– Berliinissä oli vuonna 2015 yli 2 000 tapauksen tuhkarokkoepidemia, jossa sairaalaan joutui joitakin satoja ihmisiä. Tuhkarokkoon myös kuoli yksi lapsi, Taneli Puumalainen kertoo.

Tuhkarokkoepidemioita on ollut viime vuosikymmeninä myös muun muassa Hollannissa ja Ranskassa.

Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko voivat olla vaarallisia

Kaikkiin MPR-tauteihin liittyy vakavien jälkitautien, vammautumisen tai jopa menehtymisen riski. Tuhkarokko voi aiheuttaa kouristuksia ja jälkitautina keuhkokuumeen tai aivotulehdukseen.

On arvioitu, että MPR-rokotteilla estetään muun muassa kaksi kuolemaan johtavaa aivojen rappeumatautia, yli 150 aivotulehdusta ja 1 800 aivokalvontulehdusta vuosittain.

Sikotautivirus aiheuttaa aivokalvo- ja aivotulehdusta sekä kivestulehduksen jälkitilana lapsettomuutta. Jos raskaana oleva sairastuu vihurirokkoon, sikiö voi kuolla tai vauva voi syntyä vammaisena. Vihurirokon jälkitautina voi myös saada aivotulehduksen.

Viitosrokotteen kattavuus on paras

Kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokotussarja aloitetaan lähes 99 prosentille lapsista, joten tämän rokotteen kattavuus on paras.

Pneumokokkirokotukset aloitetaan 95 prosentille ja rotavirusrokotukset 93 prosentille lapsista.

Pneumokokki- ja rotavirusrokotusten kattavuudet ovat jopa hieman parantuneet.

Lähde: THL:n interaktiivinen kartta Suomen rokotuskattavuudesta

Lue myös: Influenssa lapsella – näin hoidat oikein

Influenssa ja raskaus: rokotteen ottaminen kannattaa

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Niin, rokotteissa on haittavaikutuksia. Ne voi lukea siitä pakkauksesta. Miksi riskeeraisin oman lapseni muiden takia? Taas oli rokotetut sairastunut tuhkarokkoon Tampereella. Kas vain, eikö se rokotus suojaakkaan tartunnalta? Oikeasti sairastettu tauti antaa elinikäisen immuniteetin, rokotus ei.

Avatar

Mukana top10:ssä niin pieniä paikkakuntia että yhdenkin lapsen rokottamattajättäminen pompsauttaa rokotusprosentit alas. Syy voi olla esim lapsen sairaus joka estää rokottamisen, nämä lapset on sitten vaarassa niiden takia jotka hörhöyttään ei rokota…

Avatar

Sipoossa asustelen. Ei kamalan turvallinen olo…

Avatar

Hah… lukekaas ensin noista taudeista ja pelätkää sit vasta. Ei oo mitää tappotauteja jos on suht terve.
Kattokaas ku heikko voi kuolla flunssaanki.
Media vähän pelottelee taas…

Rokotuksista on myös paljon haittoja, missä ne uutiset??

Maalaisjärkee peliin…ei tänne synnytty lääkkeet kourassa, koska niin ei kuulu olla. Luonnon tekeleitä ollaan.

Avatar

Vaan kun monet sairaudet ei ole ”luonnon tekeleitä” vaan syntyneet esimerkiksi eläinten ja ihmisten pöpöjen yhdistyessä maatalouden sivutuotteena. Pätee myös uudempiin epidemisiin sairauksiin. Ja missä raja menee? Pitääkö ihmisen antaa kuolla syöpään, vaikka sitä voitaisiin hoitaa, koska jokaisen kehossa nyt tapahtuu mutaatioita ja ne on luonnollisia?

Ja ”jos on suht terve”, niin. Mutta entäs ne ”ei niin terveet?” Joukkoimmuniteetti saavutetaan rokottamalla mahdollisimman iso osa väestöstä. Se on lähtökohtaisestikin rokottamisen pointti. Rabies on eräs Suomen suurista onnistumisista tällä alueella.

Yleensäkin ”luonnolliseen” vetoaminen on aika köyhää. Missä raja luonnollisen ja ei-luonnollisen välillä menee? Laastarissa? Sähkön käytössä? Saako ihmiselle antaa kävelykepin, entä aspiriinin pillerimuodossa, vai pitääkö mennä järsimään pajunkuorta? Vai onko pajukaan luvallista, kun tieto siitä on kuitenkin syntynyt ja säilynyt kulttuurisin keinoin?

Tulee jotenkin mieleen ihmiset, jotka saa kakkahalvauksen siitä, että ruoka sisältää E-koodeja, kuten E162 tai E500.

Avatar

Tuosta joukkoimmuniteetista ollaan eri mieltä, että onko sellaista olemassakaan. Ja kuuluuko rabies ihmisen kansalliseen rokotusohjelmaan. Ei. Kyllä nää MPR-rokotteen sairaudet ovat ihan luonnollisia, ei mitään maatalouden sivutuotteita. Nuo sairaudet ovat olleet lastentauteina vuosikymmeniä ja viimeisen parinkymmenen vuoden aikana niistä on tehty kuolemanvaarallisia. kaikista parhaimman suojan saa sairastamalla tauti, on luonnollisin, ilman rokotteen lisäaineita. Lisäksi rokoissa on 100% suoja, jos on sairastanut ne, kun taas rokotteissa prosentti on paljon pienempi eli voit sairastua vaikka olisikin rokote otettu.

Avatar

70-luvulla sairastin kaikki rokot, kakki muut paitsi vesirokon alle kouluikäisenä. Jäin henkiin, ei tullut mitään jälkitauteja ja olen lisääntynyt. Itse en pidä MPR-rokotteiden tauteja vaarallisena 2010-luvulla. Miksi lääketiede olisi mennyt taaksepäin, kerran 70-luvulla nää oli ihan normaaleja lastentauteja? Mutta jäykkäkouristus ja muut viitosrokotteeseen kuuluvat ovat vaarallisempia ja sen rokottteen kannalla olen. Olen kyllä rokottanut lapseni yhden kerran MPR-rokotteella, mutta tehostetta ei ole otettu,

Avatar

Ihmiset hyvät, ette tunnu ymmärtävän että rokottamatta jättäminen ilman terveydellistä syytä altistaa nämä sairaat joita ei voida rokottaa suureen vastaan. Tämän vuoksi, muita kanssaihmisiä ajatellen rokottaminen on tärkeää. Itsekästä jättää lapsi rokottamatta ilman terveydellistä syytä, hävetkää! Ei niitä rokotteita turhaan ole kehitetty vaan meidän kaikkien suojaksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä